Komisioni për Sëmundjet Infektive rekomandoi masa parandaluese për të mbrojtur kundër lisë së majmunit

Foto: Profimedia

Komisioni për Sëmundjet Infektive në takimin e sotëm ai ka analizuar situatën aktuale lidhur me paraqitjen e një rasti të dyshuar të fruthit në tokë. Është konstatuar se të gjitha institucionet kompetente janë të përfshira në mënyrë aktive në procesin e analizave epidemiologjike, konfirmimit laboratorik dhe izolimit të rastit të dyshuar, është bërë e ditur. Ministria e Shendetesise.

Komisioni për Sëmundjet Infektive rekomandoi vendosjen e masave të izolimit/karantinës, d.m.th. izolimin në kushte shtëpie ose spitalore të rasteve të dyshuara të lisë së majmunëve deri në testimin e tyre, izolimin e rasteve të konfirmuara në kushte shtëpie ose spitalore deri në përfundimin e sëmundjes ose shërimin e zgjebes. , si dhe gjurmimin e kontaktit të përditshëm epidemiologjik të rasteve të konfirmuara të lisë së majmunëve gjatë periudhës 21-ditore të inkubacionit.

Komisioni për Sëmundjet Infektive rikonfirmon rekomandimin për Ministrinë e Shëndetësisë për marrjen e të gjitha masave të nevojshme parandaluese.

Ndërkohë, Instituti i Shëndetit Publik duhet të kontrollojë kampionin për testimin e një rasti të dyshuar të lisë së majmunit. Pacienti është nga Kërçova, në gjendje të mirë shëndetësore dhe nuk ka nevojë për hospitalizim, tha kryetari i Komisionit për sëmundje infektive. dr. Aleksandar Petliçkovski.

“Pacienti është gjetur”. Ai është kontaktuar nga epidemiologu kompetent në Manastir dhe ka përfunduar anketa fillestare epidemiologjike. Ne kemi analiza në dispozicion dhe IJZ duhet të ketë përgjigje nëse është lija e majmunit”, tha doktor Petliçkovski për televizionin Sitel.

Pacientit nga Kërçova para disa ditësh ka pasur një puçrra në trup, që është një nga simptomat e lisë së majmunit.

Video e ditës