INFOGRAFIK: Cili vend në Evropë është më i prekur nga inflacioni?

Euro / Foto: MPB

Inflacioni në Evropë vazhdon të jetë shkaku më i madh i shqetësimit këtë verë dhe rritja e çmimeve sjell shumë vështirësi për qytetarët në të gjithë Kontinentin e Vjetër.

Sipas të dhënave të fundit të Eurostat, në korrik inflacioni në Eurozonë u rrit sërish, duke arritur në 8,9 për qind. Kjo është norma më e lartë e inflacionit që nga fillimi i këtyre vrojtimeve në vitin 1997.

Norma më e lartë vjetore e inflacionit në raportin e Eurostat ishte sërish për çmimet e energjisë – 39,7 për qind – nga 42% në qershor.

Kjo pasohet nga ushqimi, alkooli dhe duhani (9,8 përqind, krahasuar me 8,9 përqind në qershor), produktet industriale joenergjetike (4,5 përqind, krahasuar me 4,3 përqind në qershor) dhe shërbimet (3,7 përqind, krahasuar me 3,4 përqind në qershor). .

Çdo vend në Evropë ndikohet ndryshe nga inflacioni. Britania po regjistron normën e saj më të lartë të inflacionit në 40 vjet, ndërsa Rusia është në 15.9 për qind, pak më pak nga 17.1 për qind në maj. Norma e inflacionit në Gjermani është 8.5 për qind, që është një rënie e lehtë në krahasim me muajin e kaluar, thuhet në të.Euronews".

Duke ndjekur hapat e pjesës tjetër të botës, Banka Qendrore Evropiane rriti normat e interesit për herë të parë në 11 vjet me një shumë më të madhe se sa pritej, duke u përgatitur për një inflacion të lartë.

Shkaqet e inflacionit

Edhe para pushtimit rus të Ukrainës, Evropa dhe pjesa më e madhe e botës tashmë ishin prekur nga rritja e çmimeve të energjisë – të cilat janë faktori kryesor pas inflacionit.

Konflikti ka përkeqësuar krizën energjetike, me shumë vende që kanë frikë se mund të çojë në një ndërprerje të furnizimit me naftë ose gaz natyror nga Rusia.

Vitet e fundit, Moska ka qenë furnizuesi kryesor i naftës, gazit natyror dhe qymyrit për vendet e BE-së, me një pjesë prej rreth një të katërtën e konsumit të saj total të energjisë.

BE-ja "e hoqi qafe" qymyrin rus, dhe hapi i saj i ardhshëm është zvogëlimi i kërkesës për gaz natyror rus me dy të tretat këtë vit.

Çmimet e shumë mallrave - në thelb duke përfshirë ushqimin - gjithashtu janë rritur që kur u vendosën bllokimet dy vjet më parë për shkak të pandemisë Covid, duke tendosur zinxhirët globalë të furnizimit, duke i lënë të korrat të kalben dhe duke shkaktuar blerje paniku në supermarkete.

Lufta në Ukrainë ka përkeqësuar përsëri në mënyrë dramatike perspektivën, pasi Rusia dhe Ukraina përbëjnë gati një të tretën e eksporteve globale të grurit dhe elbit dhe dy të tretat e eksporteve botërore të vajit të lulediellit që përdoret për gatim. Ukraina është gjithashtu eksportuesi i katërt më i madh i misrit në botë.

Estonia: vatra e inflacionit europian

Video e ditës