Kush të dojë të paguajë kuotën e anëtarësimit, e të mos merret me dhunë!- një pensionist ka bërë nismë në Gjykatën Kushtetuese.

pensionistët / Unsplash
pensionistët / Unsplash

Fjala është për anëtarësinë vjetore prej 1.850.000 euro, në shpenzimin e së cilës nuk marrin pjesë as 5-6 për qind e numrit të përgjithshëm të të ashtuquajturve anëtarë, thotë Miroslav Trlin, i cili po kundërshton një nen të Ligjit për pensionet dhe aftësinë e kufizuar. Sigurimi pranë Gjykatës Kushtetuese

Pensionisti Miroslav Trlin nga Kumanova ka paraqitur në Gjykatën Kushtetuese iniciativë për të kundërshtuar nenin 115 të Ligjit për sigurimin pensional dhe invalidor, ku thuhet:

“Përfituesit të pensionit, me pëlqimin e tij, i ndalohet një pjesë e pensionit për të siguruar fondet e nevojshme për pagesën e pagesës së vdekjes për anëtarët e familjes së tij dhe për anëtarësimin në shoqatën e pensionistëve (taksa e anëtarësimit).

Çdo pensionisti të ri, edhe para se ta marrë pensionin e parë, në Fondin PIOM i ofrohet të nënshkruajë një dokument me të cilin pranon të paguajë para në Fondin e Solidaritetit prej 150 denarë, nga i cili paguhet kompensimi për vdekjen e anëtarëve të familjes së tij, dhe në të njëjtën kohë bëhet pjesë dhe nga Shoqata e pensionistëve dhe duhet të paguajë anëtarësi mujore prej 30 denarë. Pothuajse nuk ka asnjë pensionist “të ri” që nuk dëshiron të japë para për Fondin e Solidaritetit, sepse pas vdekjes së tij, familja merr 30.000 mijë denarë për shërbime funerale, por të gjithë nuk duan të jenë anëtarë në shoqatën e pensionistëve. ne te njejten kohe.

- Po e nis iniciativën për shkak të një kushti - nëse dëshiron të të mbajë një pjesë të pensionit për të siguruar fondet e nevojshme për pagesën e përfitimeve pas vdekjes për anëtarët e familjes, do të thotë që automatikisht bie dakord për një tarifë të detyrueshme anëtarësie në një. shuma lineare (aktualisht 30 denarë në muaj) pavarësisht nga shuma e pensionit, e cila është një organizatë piramidale e fshehur - thotë Trlin.

Por siç vëren Trlin dhe shumë pensionistë që folën për këtë këto ditë në protestat e pensionistëve, shumë pak pensionistë janë të përfshirë në aktivitetet e shoqatave, si udhëtime të ndryshme, pjesëmarrje në ndeshje sportive apo të ngjashme.

- Fjala është për anëtarësinë, e cila në nivel vjetor është 1.850.000 euro, në shpenzimin e së cilës nuk marrin pjesë as 5-6 për qind e numrit të përgjithshëm të të ashtuquajturve anëtarë. Prandaj kjo shoqatë civile është formalisht më e shumta si në shtet ashtu edhe më gjerë dhe është e ligjshme që anëtarësimi në shoqatë civile të paguhet përmes një institucioni shtetëror, pra përmes Fondit PIOM - thotë Trlin.

Sipas shifrave që ai paraqet, rreth 94 për qind e të gjithë pensionistëve janë pjesë e Fondit të Solidaritetit, dhe janë automatikisht anëtarë të Shoqatës së Pensionistëve. Kështu, 315.000 nga 335.000 pensionistë paguajnë anëtarësi.

- Anëtarësimi në shoqata civile është shprehje e vullnetit dhe bindjes së lirë pa kushte dhe presione. Mënyra e anëtarësimit evaziv (anëtarësimi përmes Fondit PIOM si institucion shtetëror, dhe jo me nënshkrimin e kërkesës për anëtarësim në shoqatë), pa mbajtur dokumentacion të brendshëm në vetë shoqatat për anëtarësimin dhe përditësimin e detyrueshëm të tij çdo dy vjet, pa transparente. operimi dhe raportimi për funksionimin material dhe financiar para të gjithë anëtarësimit, mjafton për të dyshuar në ligjshmërinë e operacionit dhe përmbushjen e dispozitave të supozuara statutore në arritjen e qëllimeve për të cilat janë krijuar - tregon pensionisti që vendosi të kërkojë drejtësi para Gjykata Kushtetuese.

Ai thekson se nuk është kundër krijimit të Shoqatës së pensionistëve, por ajo duhet të jetë në baza vullnetare dhe të forcohet.

- Synimi final i nismës nuk është shuarja e shoqatave të pensionistëve dhe asgjësimi i gjërave pozitive të vërtetuara në praktikë, siç është Fondi i Solidaritetit si një zgjidhje e mirë për numrin më të madh të pensionistëve që gjithsesi kanë të ardhura të ulëta dhe nuk kanë mundësi alternative për të ardhura shtesë - thotë Trlin. .

Në faqen zyrtare të Unionit të Shoqatave të Pensionistëve të Maqedonisë shkruhet se është shoqatë joqeveritare jopolitike multietnike, në të cilën janë anëtarësuar 53 shoqata të pensionistëve, të bashkuara vullnetarisht me qëllim të mbrojtjes dhe promovimit të synimet dhe interesat e përbashkëta të përfituesve të pensioneve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës