Kushdo që dëshiron të arrijë në Sharë dhe të hipë në një automjet do të paguajë

Foto: Shtypi i Lirë

Parku Kombëtar Shar Planina ka vendosur të paguajë një tarifë hyrje për personat që do të vizitojnë parkun dhe do të hyjnë në të me automjete.

Në varësi të automjetit, hyrja do të jetë nga 150 deri në 450 denarë, ndërsa për ata që do të hyjnë në këmbë, me biçikletë apo me çfarëdo mjeti transportues që ndot mjedisin, nuk do të tarifohet hyrja.

Personat ose grupet që përfitojnë nga mali do të duhet të paguajnë gjithashtu një tarifë hyrjeje.

“Për ndërgjegjësim më të madh do të vendosen tabela dhe pagesa do të jetë elektronike. Parku Kombëtar i Malit Sharr nuk do të paguajë një tarifë hyrje për vizitorët që duan të ecin ose të vijnë me biçikletë, të paktën për disa vitet e ardhshme. Ne do të tarifojmë vetëm për mjetet motorike, ato janë ndotës të natyrës. Kjo tarifë nuk do të zbatohet për banorët. Do të përgatisim një aplikacion si ai për parkingjet nëpër qytete” – Ibrahim Dehari, Drejtor i Parkut Kombëtar Mali Sharr.

Shoqëritë alpinistike e mirëpresin vendimin e PK Shar Planina. Nga atje thonë se një hap i tillë do t'i bëjë vizitorët të mendojnë nëse do të shkojnë edhe në destinacionin më të afërt të Sharës me automjet.

“Vendosja e kësaj tarife shpresojmë të luajë një rol për të shkuar në mal me makinë, duke qenë se tashmë kemi një park kombëtar. Realisht të gjitha këto gjëra duhet të ndalohen dhe shpresojmë që të ndërgjegjësojmë qytetarët se parku kombëtar mbetet për ne, por ua lëmë brezave tanë të ardhshëm” - tha Snezhana Novakovska, kryetare e KP Tetex.

“Të vendoset një rend, kush mund të shkojë, çfarë mund të vizitohet, në çfarë ore”. Dhe më e rëndësishmja është që kur shkojnë në vende të caktuara, mbeturinat të mos i lënë aty, t'i marrin me vete për të mbrojtur natyrën”- tha Bujar Jeladini, kryetar i PK Tetovë.

Vendimi do të fillojë të zbatohet nga kjo verë.

Ndryshe, Parku Nacional Mali Shar dhe klubet alpinistike nga rajoni Tetovë-Gostivar kanë nënshkruar sot Memorandum për bashkëpunim, me qëllim, siç theksuan, koordinim më të madh dhe përmirësim të mjedisit.

Shtigjet e ecjes së Sharrit do të rregullohen në koordinim me PK Sharri

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës