Kush dështon në provimin administrativ ikën nga puna!

Administrata / Foto: "Shtypi i Lirë" - Dragan Mitreski

Oficerët administrativë, por edhe drejtuesit, përveç provimit të shtetit, do t'i nënshtrohen një trajnimi të detyrueshëm prej 120 orësh, të hartuar sipas standardeve ndërkombëtare dhe në 10 fusha. Kjo është një nga risitë e Ligjit për Zhvillimin Profesional dhe Aftësimin e Zyrtarëve Administrativ, i cili është miratuar pardje në Qeveri. Përveç këtij ligji, Qeveria ka dhënë dritën jeshile edhe për 4 ligje të tjera - për punonjësit në sektorin publik, për nëpunësit administrativë, për sigurinë e rrjeteve dhe sistemeve të informacionit dhe transformimin dixhital, si dhe për menaxhimin elektronik dhe shërbimet elektronike, MIOA. i informuar.

Oficerët administrativë, por edhe drejtuesit, përveç provimit të shtetit, do t'i nënshtrohen një trajnimi të detyrueshëm prej 120 orësh, të hartuar sipas standardeve ndërkombëtare dhe në 10 fusha. Kjo është një nga risitë e Ligjit për Zhvillimin Profesional dhe Aftësimin e Zyrtarëve Administrativ, i cili u miratua dje në Qeveri, tha në një konferencë në Qeveri, Azir Aliu, ministër i Shoqërisë Informatike dhe Administratës. Me ligj, për herë të parë në historinë e administratës sonë, do të krijohet Qendra e Arsimit Profesional, themelues i së cilës do të jetë Qeveria, e cila do të emërojë dhe shkarkojë drejtorin dhe zëvendësin e saj.

- Pas trajnimit, oficerët do të marrin pjesë me shkrim dhe nëse nuk shënojnë 60 nga 100 pikët e mundshme, do të kenë një mundësi tjetër brenda tre muajve, dhe nëse përpjekja e dytë nuk është e suksesshme, Qendra do të njoftojë autoritetin. ku janë të punësuar, që nga ana tjetër në përputhje me ligjin është i obliguar që të konstatojë ndërprerjen e punës së punëtorit- ka theksuar Aliu.

Pas dhënies me sukses të provimit, zyrtari do të marrë një certifikatë të përjetshme, e cila do të konfirmojë kompetencat e tij të punës. Ligji është përgatitur në bazë të strukturës së shkollave elitare të administratës publike, përfshirë shkollat ​​gjermane dhe franceze, shtoi Aliu.

Përveç këtij ligji, Qeveria ka dhënë dritë jeshile edhe për 4 ligje të tjera - për punonjësit në sektorin publik, për nëpunësit administrativë, për sigurinë e rrjeteve dhe sistemeve të informacionit dhe transformimin dixhital, si dhe për menaxhimin elektronik dhe shërbimet elektronike. Aliu.

- Ajo që sigurisht do t'i interesojë zyrtarët është fakti se punësimi përmes agjencive të punësimit të përkohshëm dhe punësimi i menaxherëve për një periudhë të caktuar është i ndaluar. Po ashtu, në Ligjin për të punësuarit në sektorin publik thuhet se në procedurat e punësimit do të zgjidhet kandidati më i mirë i renditur dhe po ashtu saktësohet se mund të sistemohen deri në 50 për qind më shumë përmbarues dhe sistematizimet kufizohen në dy herë në vit. Jo më pak e rëndësishme është pjesa që planifikimi i punësimit kufizohet në jo më shumë se 5 për qind të numrit total të punonjësve në institucion dhe Ministria e Financave do të japë pëlqimin deri më 15 dhjetor – shtoi ministrja.

MIOA bën me dije se pesë ligjet që kanë kaluar në filtrin e qeverisë nuk janë dorëzuar ende në Kuvend dhe kjo do të ndodhë të hënën ose të martën. Ministri Aliu bëri të ditur se ata do të shkojnë me flamurin evropian dhe duhet të sillen në këtë përbërje parlamentare, diku nga mesi i janarit.

– Janë ligje referimi për skriningun me BE-në, për të gjitha është konsultuar opozita, por nuk mund të paragjykoj se do t'i mbështesin. Ata gjithashtu morën pjesë në grupet e punës dhe janë të vetëdijshëm për rëndësinë e tyre. Një pjesë e ligjeve do të fillojë të zbatohet nga viti 2025, e disa nga viti 2024 – saktëson Aliu.

Grupet e punës nuk mund të gjejnë gjuhën e përbashkët: Ligji për shërbimin e menaxhmentit të lartë shtyhet

Për shkak të qëndrimeve të ndryshme të grupeve punuese që kanë përgatitur Ligjin për shërbimin e lartë menaxherial, miratimi i tij është vonuar dhe nuk është përfshirë në këtë pako, ka bërë të ditur ministri Aliu.

- Nuk ka ligj tjetër në botë si ky, prandaj i kemi lënë hapësirë ​​grupeve të punës që të gjejnë një gjuhë të përbashkët rreth momentit kur do të propozohen dhe kujt do t'i përgjigjen krerët e institucioneve. SIGMA po na ndihmon shumë në përgatitje dhe shpresoj që së shpejti ta hartojmë këtë ligj shumë të rëndësishëm – tha Aliu.

Eliminimi qind për qind i punësimeve partiake është iluzion!

Nëse dikush pretendon se në të ardhmen nuk do të ketë abuzime me punësimet partiake, atëherë është naiv, vlerësoi ministri i Shoqërisë Informative dhe Administratës. Sipas tij, shteti e krijon kornizën, dhe nëse do të ketë keqpërdorime për emërimin e kuadrove partiake varet më së shumti nga politikanët, saktësoi Aliu, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarit nëse ligjet e reja do ta pengojnë ndikimin partiak në punësimin në administratë.

- Ne jemi kaq krijues, sado që të miratojmë njëqind ligje, do të gjejmë një boshllëk në njëqindën e parë. Pra, me përgjegjësi pretendoj se eliminimi XNUMX për qind i punësimeve partiake është një iluzion. Dhe në botë nuk ka mbrojtje qind për qind nga ndikimet e tilla - u përgjigj Aliu.

Për “Një pikë për të gjitha shërbimet” do të shfrytëzohen degët e Postës së Maqedonisë

Projektligji për menaxhim elektronik dhe shërbime elektronike parasheh shfrytëzimin e infrastrukturës dhe kapaciteteve të personelit të SHA Posta e Maqedonisë, përkatësisht “Një pikë për të gjitha shërbimet” do të mund të ofrohet në të gjitha 333 degët postare në vend.

- Në këtë mënyrë qytetarët do të mund të marrin shërbime elektronike në një nga sportelet postare, të cilat do të jenë të shënuara posaçërisht. Aktualisht këto shërbime funksionojnë vetëm në pesë lokacione, në Shkup, Kumanovë, Manastir, Ohër dhe Tetovë. Nuk do të ketë shpenzime shtesë për punësim, dhe një pjesë e zyrtarëve të postës do të mund të aplikojnë për disa nga shërbimet elektronike në emër të qytetarëve, si p.sh lëshimi i certifikatës së lindjes - sqaroi Aliu.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës