Kush është manjati serb që po bëhet një lojtar kryesor në tregun bankar në Kroaci?

Manjati serb Miodrag Kostic / foto: Marija5539 / Wikipedia

Banka më e madhe ruse, Sberbank, së fundmi njoftoi se po largohet nga tregu kroat, por edhe se po shet të gjitha aksionet e saj në disa vende të tjera: Serbi, Hungari, Slloveni dhe Bosnje-Hercegovinë.

Të gjitha ato banka janë në fakt nën kontrollin e manjatit serb Miodrag Kostic, një prej njerëzve më të pasur në rajon, “i rëndë” rreth 500 milionë euro, i cili bëhet kështu një nga lojtarët kryesorë në tregun bankar kroat. shkruan Indeksi.hr.

Asetet totale të filialeve të Sberbank në këto vende në fund të vitit 2020 ishin 7,33 miliardë euro, dhe 162 degët u shërbejnë rreth 600.000 klientëve.

Sberbank shpjegon se ata po reduktojnë praninë e tyre në këtë rajon gjeografik, në mënyrë që të fokusohen në tregjet e tyre kryesore. Transaksioni me AIK Bank, Gorenjska Banka dhe Agri Europa, gjegjësisht me Miodrag Kostic, pasi analiza doli të ishte më tërheqëse, zbulon Sberbank.

Kush është në të vërtetë Kostiq? Index shkruan se milioneri serb ka lindur në Vojvodinë në vitin 1959, ndërsa prindërit e tij janë nga Mali i Zi. Ai hapi kompaninë e tij të parë në 1983, menjëherë pas diplomimit në Fakultetin Ekonomik në Novi Sad. Kompania MK Komerc eksportonte produkte bujqësore.

Kostiç përjetoi ngritjen e tij të parë të madhe në vitet 90, gjatë sundimit të Slobodan Millosheviçit, kur kompania rritet në MK Group, një kompani mbajtëse që përfshin një shtëpi brokerimi, si dhe disa fabrika sheqeri që Kostiç merr përsipër në të gjithë Serbinë për pak para. Përveç kësaj, ai blen një duzinë kompani të tjera në industrinë ushqimore, si dhe disa komplekse tregtare dhe magazinash.

Në aspektin politik, Kostiq ka qenë financues i Partisë Demokratike të Zoran Gjingjiq dhe Boris Tadiq dhe nuk i ka inat autoriteteve të Aleksandër Vuçiqit, shkruan Indeks.hr.

Që nga viti 2006, MK Group ka filluar të zgjerojë biznesin e saj në Ukrainë, e ndjekur nga investimet në Mal të Zi, Slloveni dhe tani në Kroaci.. Këto investime përfshijnë projekte energjetike (kompania ndërtoi dy parqet e para të erës në Serbi, në të cilat investoi 25 milion euro). Kostic është gjithashtu aktiv në industrinë e hotelerisë dhe zotëron rreth 15 hotele në të gjithë rajonin. Ai dhuroi gjysmë milioni euro vitin e kaluar për zonat e goditura nga tërmeti në Kroaci.

Me kalimin e kohës, MK Group u zgjerua në biznesin bankar, duke u bërë fillimisht pakicë dhe më pas pronar shumicë e AIK Bankës serbe. Pas këtyre hapave, Kostiq është tashmë në një pozicion dominues në sektorin bankar në rajon, dhe në këtë e ndihmon mega-marrëveshja me Sberbank-un rus, shkruan portali kroat.

Video e ditës