Çfarë sëmundjesh fshihen pas humbjes misterioze të peshës!

hollim vajzash
Foto: Pixabay

Shumë njerëz mendojnë se humbja e peshës është një gjë pozitive, por në disa raste mund të jetë edhe e rrezikshme. Nëse nuk po përpiqeni të humbni peshë dhe humbni peshë në mënyrë misterioze, kjo nuk është një shenjë e mirë.

Arsyeja për këtë mund të jetë diçka që ndodh në trup dhe ne zbulojmë disa nga arsyet.

Sëmundja e zorrëve

Disa kushte si sëmundja e Crohn, sëmundja celiac, koliti ulceroz, dëmtimi i zorrëve, intoleranca ndaj laktozës, mund të shkaktojnë përthithje të dobët të lëndëve ushqyese, duke çuar në humbje peshe. Sëmundja kronike e mëlçisë mund të përfshihet gjithashtu. Simptomat e sëmundjeve të zorrëve janë zakonisht ulja e oreksit, të përziera ose të vjella, fryrje.

Gjëndër tiroide

Gjëndra tiroide që sekreton hormonet mund të ndikojë në metabolizmin dhe hipertiroidizmi dhe hipotiroidizmi mund të çojnë në probleme me peshën. Në varësi të faktit nëse sekretoni shumë pak ose shumë pak hormon, mosfunksionimi i tiroides mund të çojë në humbje të papritur të peshës ose obezitet, me peshë të shpejtë të tiroides pas funksionit të shpejtë të tiroides.
Humbje e papritur në peshë, edhe kur oreksi juaj dhe sasia e ushqimit që hani mbeten të njëjta apo edhe rriten.

Diabeti

Të dy llojet e diabetit mund të çojnë në humbje peshe. Kur trupi ndalon së prodhuari insulinë (ose nuk e prodhon atë në mënyrë adekuate), trupi nuk mund të përpunojë sheqerin, kështu që mendon se jemi të uritur. Për të krijuar energji, djeg muskujt dhe yndyrën, duke ju bërë të humbni peshë.

Artrit rheumatoid

Shumica e njerëzve mendojnë për nyje të dhimbshme dhe të ngurtësuara kur përmendet artriti reumatoid, por një sistem tjetër i zakonshëm është humbja e paqëllimshme e peshës. Përveç nyjeve të ndjeshme, të ënjtura dhe të ngurtësuara, artriti reumatoid shkakton ethe, lodhje dhe humbje peshe.

Depresioni

Depresioni shpesh mund të çojë në ulje të oreksit. Marrja e reduktuar e kalorive mund të çojë në humbje peshe. Mund të ketë çrregullime të të ngrënit shoqërues dhe kjo duhet të hetohet. Trajtimi përfshin një qasje multidisiplinare.

Parazitët

Tingëllon shqetësuese, por është e mundur. Humbja e peshës është zakonisht për shkak të keqpërthithjes dhe kequshqyerjes, sepse paraziti në të vërtetë merr lëndët ushqyese që personi gëlltitet. Është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje higjienës personale, kështu që lani duart rregullisht dhe kur udhëtoni, sigurohuni që të pini ujin e duhur dhe të hani ushqim të përpunuar mirë.

Kancer

Humbja e pashpjegueshme e peshës prej 10 kilogramësh ose më shumë është një nga simptomat më të zakonshme të kancerit të ezofagut, pankreasit, mushkërive ose stomakut. Simptomat e zakonshme që mund të shkaktojnë humbje të konsiderueshme në peshë janë: lodhja e shtuar, humbja e oreksit, dhimbje barku, fryrje, shqetësime të tretjes, gulçim, ndryshime në zakonet e urinimit.

 

 

Video e ditës