Kur dhe pse peshkaqenët sulmojnë njerëzit?

Foto: Profimedia

Bota, veçanërisht turistët, u prek nga lajmi për vdekjen e dy grave, të cilat u vranë nga peshkaqenët në Egjipt afër me Hurghada. Plazhi Sahl Hashish është e mbyllur për not dhe zhytje deri në një njoftim të dytë, dhe vendasit kanë filluar të spekulojnë se cili mund të jetë shkaku i sulmit të peshkaqenit, i cili përndryshe është shumë i rrallë në Deti i Kuq. Që nga viti 1828, janë regjistruar 22 sulme.

Dhuna e papritur që pason një sulm peshkaqeni është një përvojë e tmerrshme për viktimat, por a janë me të vërtetë peshkaqenët monstra që e duan shijen e mishit të njeriut? “Nëntëdhjetë për qind ose më shumë e sulmeve të peshkaqenëve janë rezultat i një gabimi. Ata supozojnë se ne jemi diçka që nuk jemi”, thotë ai Gary Adkison, zhytës.

Megjithëse një sulm i peshkaqenit mund të duket brutal, është e rëndësishme të mbani mend se peshkaqenët nuk janë krijesa të liga që vazhdimisht kërkojnë njerëz për të sulmuar. Ata janë kafshë instinktive, ashtu si gjithë të tjerët. Peshkaqenët lindin për të gjuajtur dhe për të ngrënë sasi të mëdha mishi. Peshkaqeni ushqehet me krijesa të tjera detare, kryesisht peshq, breshka deti, balena dhe luanë ose foka detare. Njerëzit nuk janë në menunë e saj. Në fakt, njerëzit nuk sigurojnë mish të mjaftueshëm yndyror për peshkaqenin, i cili ka nevojë për shumë energji për të lëvizur trupin e tij të madh dhe muskuloz.

Atëherë pse i sulmojnë njerëzit?

E dhëna e parë mund të gjendet në modelin në të cilin ndodhin shumica e sulmeve. Në shumicën e rasteve, peshkaqeni kafshon viktimën, qëndron për disa sekonda (duke e tërhequr viktimën nëpër ujë ose nën sipërfaqe) dhe më pas e lëshon atë. Është shumë e rrallë që një peshkaqen të kryejë disa sulme radhazi për t'u ushqyer me një viktimë njerëzore. Peshkaqeni gjykon gabimisht se njeriu është diçka që ai ha zakonisht.

Pasi peshkaqeni e shijon, kupton se nuk është ushqimi i tij i zakonshëm dhe më pas e lë të shkojë. Konfuzioni i peshkaqenit është më i lehtë për t'u kuptuar sapo të fillojmë t'i shohim gjërat nga perspektiva e tij. Shumë viktima të sulmeve janë sërfistët ose njerëz që përdorin tabela boogie. Një peshkaqen që noton poshtë sheh një formë të përafërt ovale me krahë dhe këmbë të varura dhe duke vozitur. Ajo i kujton asaj një luan deti (preja kryesore e peshkaqenëve të mëdhenj të bardhë) ose një breshkë deti (një ushqim i zakonshëm për peshkaqenë tigër).

Sulmet shpesh ndodhën edhe kur njerëzit peshkonin me shtizë në ujërat e oqeanit. Peshkaqenët tërhiqen nga sinjalet e dërguara nga një peshk që po vdes, aroma e gjakut në ujë dhe impulset elektrike të lëshuara ndërsa peshku lufton. Peshkaqenët regjistrojnë këto sinjale. Pasi peshkaqeni arrin, ai bëhet i irrituar dhe agresiv në prani të kaq shumë ushqimeve. Një peshkaqen i uritur dhe i emocionuar mund të ngatërrojë lehtësisht një njeri me prenë e tij të zakonshme, raporton National Geographic.
Ka raste kur peshkaqenët sulmojnë si rezultat i agresionit dhe jo urisë.

Edhe pse peshkaqenët kanë vizion shumë të mirë, megjithatë, në ujërat e turbullt, grabitqarët mund të ngatërrohen.

Besohet se, veçanërisht në ujërat e cekëta pranë bregut, peshkaqenët ngatërrohen sepse janë duke gjuajtur peshq më të vegjël. Në kërkim të shkopinjve të peshqve, duke notuar deri në cekët, ata mund të hasin, për shembull, me këmbën e dikujt. Në shumicën e rasteve, "takime" të tilla përfundojnë vetëm me një pickim, pas së cilës peshkaqeni ikën.

Pse, atëherë, sulmet ndodhin në një distancë më të madhe nga bregu?

Kur bëhet fjalë për peshkaqenët e mëdhenj të bardhë, të cilët së bashku me peshkaqenë dem dhe tigër përbëjnë speciet më të mëdha dhe më të rrezikshme që sulmojnë njerëzit, ka prova që ata kanë ekzaminuar objekte të huaja në ujë. Shumica e sulmeve nuk treguan se peshkaqenët zotëronin teknika spektakolare gjuetie, si për shembull kur shkonin pas fokave.

Kur vulat janë në menu, peshkaqeni i bardhë do të afrohet nga fundi me shpejtësi të lartë, zakonisht duke dalë në sipërfaqe dhe duke e goditur viktimën me forcë të madhe përpara se të ushqehet me të. Në krahasim, sulmet njerëzore janë gjithmonë më pak shpërthyese dhe ndonjëherë notarët as që e vërejnë se janë në rrezik. Edhe kur i shkaktojnë kafshime të rënda një notari, ata largohen të painteresuar.

Kjo është arsyeja pse ekspertët ofruan një zgjidhje tjetër – peshkaqenët janë krijesa të afta për të sulmuar, por edhe kureshtarë, sepse ata janë grabitqarë dominues në shumicën e ekosistemeve oqeanike, prandaj nuk kanë frikë.

Nofulla e tyre shërben gjithashtu si një sensor që i shtyn ata të "hetojnë" objekte të panjohura për të përcaktuar nëse ato mund të përfaqësojnë ushqim të mirë.

Si sulmojnë?

Rrallëherë ka ndonjë paralajmërim. Një surfist ose notar me vozis nuk e ka idenë se kjo do të ndodhë. Ndonjëherë treguesi i parë që diçka nuk shkon është frika në fytyrën e një shoku të ngushtë. Më shpesh sesa jo, shenja e parë është një goditje e papritur, masive nga peshkaqeni që godet viktimën.

Të bardhët e mëdhenj janë në të vërtetë shumë zgjedhës kur bëhet fjalë për ushqimin. Ata refuzojnë të kafshojnë gjërat që normalisht nuk i hanë, si p.sh. kufomat e deleve lundruese, pasi i shijojnë fillimisht.

Megjithatë, ka shumë lloje peshkaqenësh, dhe jo të gjithë peshkaqenët ndjekin të njëjtin model. Rrethanat gjithashtu mund të ndryshojnë modelin e krizave. Sulmet e peshkaqenëve në ujërat e thella të detit zakonisht nuk janë sulme goditëse. Në këtë rast, ku viktimat janë zakonisht të mbijetuar nga fundosja e anijeve ose nga përplasjet e avionëve, peshkaqenë rrethojnë zonën. Ata më pas godasin viktimat që janë jashtë grupit ose ato që janë tashmë të plagosur, përpara se të kafshojnë.

Megjithatë, viktimat e sulmit të peshkaqenëve zakonisht nuk vdesin nga trauma e papritur. Ata zakonisht rrjedhin gjak deri në vdekje. Duhen disa minuta që viktimat të arrijnë në breg dhe akoma më shumë kohë për të mbërritur ambulanca. Dallimi midis jetës dhe vdekjes zakonisht qëndron në atë nëse ka dikush që di të parandalojë humbjen masive të gjakut, sepse çdo sekondë ka rëndësi.

Pavarësisht raportimeve të shumta në media, ekspertët gjithmonë theksojnë se sulme të tilla janë në fakt shumë të rralla dhe aq më pak fatale. Megjithëse numri i sulmeve të raportuara ka qenë në rritje vitet e fundit, për frymë nuk është rritur.

VIDEO shqetësuese: Peshkaqeni sulmon një grua në Egjipt, njerëzit e shikojnë të pafuqishëm

VIDEO: Përveç gruas austriake në Hurghada, një tjetër grua u vra nga një peshkaqen 500 metra larg saj

Video e ditës