Kovat me “sibutraminën” e rrezikshme kanë hyrë nga India në Maqedoni – a është dashur të përzihen në çajra dobësimi?!

Ilustrim sibutramine / Foto Kolazh i SP

Në duart e Drejtorisë doganore ka rënë një kompani e pa themeluar e cila më parë nuk kishte importuar asnjë produkt në Maqedoni. Në aeroportin e Shkupit doganierët kanë penguar hyrjen e 1.700 kilogramëve barna vetëm të dy llojeve: Viagra dhe Sibutramine.

“Sloboden Pechat” ka mësuar se pronarët e kompanisë, e cila ishte importuesi i parë, janë shtetas të Turqisë. Kostoja e vlerësuar e "sibutraminës" është 100 dollarë për kilogram. Barnat nuk ishin të regjistruara në Agjencinë për Ushqim dhe Barna (MALMED), sepse kjo nuk do të ishte e mundur - "sibutramina" është e ndaluar në barnat në Bashkimin Evropian që nga viti 2010.

Sibutramina është një shtypës i oreksit që deri në vitin 2010 ishte përshkruar për të luftuar obezitetin, por pasi u dëshmua se ishte i lidhur me sëmundjet kardiovaskulare dhe sulmet në zemër, u tërhoq nga tregu 14 vjet më parë në shumë pjesë të botës, duke përfshirë Australinë, Kanadanë, Kinën. , vendet e BE-së, Hong Kongu, India, Meksika, Zelanda e Re, Filipinet, Tajlanda, MB dhe SHBA.

Mirëpo, përkundër kësaj, substanca mbetet e pranishme në treg, dhe në rastin konkret kur Dogana e Maqedonisë konfiskoi kova me "sibutramine" në aeroportin e Shkupit, importi ishte pikërisht nga India, vend që e ka ndaluar këtë ilaç. Ngarkesa prej 1.700 kilogramësh ka pasur edhe “Viagra”, e cila është objekt i shitjes së kontrolluar në Maqedoni.

Kompania importuese me bosët nga Turqia nuk ka pasur leje për shitje me shumicë të pajisjeve mjekësore, përkatësisht nuk është e regjistruar në regjistrin e personave juridikë për kryerjen e këtij lloj aktiviteti, njoftojnë nga Drejtoria doganore. 

 

Sibutramina nuk është e re në Maqedoni, por sasia prej 1.700 kilogramësh hap horizonte të reja se sa i madh mund të jetë abuzimi me këtë substancë si “lëndë e parë”. Në gjykatën penale të Shkupit, kompani maqedonase ajo u shpall e pafajshme, pasi hendbollisti Goran Kuzmanovski i ka paditur për shkak se ka rezultuar pozitiv me substancën “sibutramine”, e cila i ka prishur karrierën, pasi ka konsumuar pilula që i ka blerë në një farmaci ku thuhej se janë natyrale. Pilulat erdhën nga Kina.

Megjithatë, sekuestrimi i fundit la shumë pyetje pa përgjigje, aq më tepër që nga fotot e publikuara nga Dogana, rezulton se lënda ka hyrë në vend jo në formën e një ilaçi të paketuar, por në formën e një lënde pluhuri në kova. Spekulimet janë se është e mundur që kjo sinjalizon që substanca pluhur mund të përzihet më pas me produkte të tjera për të bërë pilula diete, çajra diete ose preparate të tjera të asaj kategorie.

Sistemi i paralajmërimit të shpejtë të ushqimit të Komisionit Evropian ka një bazë të dhënash ku të gjitha produktet në territorin e BE-së shfaqen në kohë reale, të cilat përmbajnë "sibutramine", të zbuluar si një substancë ilegale në produktet e reklamuara si "preparate natyrale, pilula ose çajra". Megjithatë, veprimi i tyre në procesin e humbjes së peshës nuk ishte as i natyrshëm dhe as i nxitur nga natyra, por i nxitur nga sibutramina. Lista është e mbushur me preparate që kanë hyrë në pikat kufitare europiane, me origjinë kryesisht nga Turqia dhe Kina, për të përfunduar në depo nën kyç, pasi nuk lejohen të tregtohen.

Në vitin 2018, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave gjeti "sibutramine" në më shumë se 700 shtesa dietike të reklamuara në mënyrë të rreme si "natyrale", "tradicionale" ose "bimore".

Vendet evropiane bëjnë kontroll më serioz të suplementeve për humbje peshe dhe për të përmirësuar shëndetin sesa Maqedonia, ku mungojnë kontrollet e këtyre suplementeve. Për shembull, Agjencia Daneze e Barnave analizon vazhdimisht produktet që dyshohet se përmbajnë përbërës aktivë që nuk janë të shënuar në paketim. "Kaptimi" i tyre i tregut është i madh - dhe është publikuar me foto të suplementeve të paligjshme që përmbajnë sibutraminë. në faqen e tyre të internetit që publiku të jetë i mirëinformuar.

Ne informojmë për një numër të madh të produkteve të paligjshme dobësuese. Të gjitha ato përmbajnë substancën mjekësore aktive sibutramine, e cila nuk është e shënuar si përbërës në vetë paketën e suplementit. Këto produkte shpesh shiten online, mund të jenë të rrezikshme për t'u përdorur dhe për këtë arsye ju paralajmërojmë që të mos i përdorni. Sibutramina ishte miratuar më parë për trajtimin e obezitetit, por për shkak të numrit të lartë të efekteve anësore serioze, të gjitha barnat e miratuara sibutramine u tërhoqën nga tregu në vitin 2010. Është e mundur që në treg të ketë përbërës të tjerë dobësues që janë të rrezikshëm për shëndetin dhe nuk janë të shkruar në deklaratat e përbërësve në pako, paralajmëron Agjencia Daneze e Barnave dhe inkurajon danezët të shikojnë foto të kapsulave të paligjshme diete, çajrave, pluhurave, etj. 

Rastin me kovat sibutramine dhe pakot Viagra të kapur në Aeroportin e Shkupit e ka marrë Departamenti për Hetime në Departamentin për Kontroll dhe Hetime, ndërsa kundër personit juridik do t'i ngrejë kallëzim penal në Prokurorinë Themelore Publike.

 

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës