Klinika e Onkologjisë ka shpërndarë në mënyrë të paligjshme ampula Herceptin për pacientët me kancer gjiri

Foto: Shtypi i Lirë / Dragan Mitreski

Klinika onkologjike shkurton terapitë e pacientëve me kancer të gjirit përkundrejt udhëzimeve mjekësore, pra rekomandimit të mjekut për dozën e barit që duhet të marrin këta persona, mësoi “Sloboden Pechat” nga burime të mirëinformuara. Për skandalin është njoftuar edhe Shoqata e Juristëve të Rinj Maqedonas, e cila tashmë është e përfshirë në përfaqësimin e këtyre pacientëve para Avokatit të Popullit, dhe në të njëjtën kohë, shërbimet e jashtëzakonshme inspektuese kanë dalë në terren për të krehur klinikën për faktin se pacientët mos e merrni ilaçin në kohën e duhur.

Për ta bërë tragjedinë edhe më të madhe, kur ilaçi Herceptin shfaqet në Klinikën e Onkologjisë, mbaron për një deri në dy ditë, gjegjësisht telefonohen vetëm disa pacientë, Herceptin i jepet vetëm një pjese të pacientëve që janë. në listën e pritjes dhe të tjerët mbeten të pezulluar. Vetë pacientët me kancer e ndajnë këtë në grupet e tyre të mbyllura në rrjetet sociale, nga ku bëhet e qartë se për disa ky ilaç është i disponueshëm e për të tjerë jo.

Drejtoresha e Klinikës së Onkologjisë, doktoresha Violeta Klisarova, nuk është përgjigjur në pyetjen se a rrezikohet jeta e grave në këtë mënyrë, me dhënien e parakohshme të ampulave për kancerin e gjirit.

Klinika e onkologjisë tronditet nga skandali dhe mungesa e parave në arkë. Sipas informacioneve të “Sloboden Pechat”, klinika ka humbje prej miliona eurosh në arkë, e për më tepër nuk ka as ilaçe. Ngurrimi i pacientëve me kancer për të folur për problemet e tyre me terapinë Herceptin, si dhe me barna të tjera që nuk janë në dispozicion, është i madh. Arsyeja është se ata kanë frikë se nëse ankohen, do t'i bëjnë më shumë telashe dhe se nuk do t'i marrin ilaçet.

Megjithatë, në mënyrë anonime një nga pacientët thotë:

“Herceptin, të lutemi që të ketë. Dhe duhet të merret në ditën e 21-të. Nga korriku e tutje duhet të kisha marrë gjashtë doza dhe kam marrë vetëm tre. Procedura është që pacientët të marrin 18 Herceptina që duhet të merren çdo 21 ditë. Ata ndalojnë rritjen e qelizave malinje dhe parandalojnë rikthimet. Çdo 21 ditë duhet të shkosh në klinikën onkologjike dhe mjeku të jep një dozë të re për herën tjetër, por në këtë vend nuk ka. Kam edhe shtatë për të përfunduar, por ndërkohë kam pasur pushime më të gjata se 42 ditë ndërmjet terapive, sepse ilaçi nuk është i disponueshëm në kohë dhe në sasi të mjaftueshme për të gjithë pacientët”.

Avokati i Popullit konfirmon për “Sloboden Pechat” se ka pranuar ankesë nga Shoqata e Juristëve të Rinj të Maqedonisë për dy paciente femra të cilave, në kundërshtim me konventat ndërkombëtare, u është mohuar e drejta për qasje në barnat që paguhen nga shteti. thesari, pra nga buxheti dhe nuk mund të blihen në barnatore.

- Për momentin kemi një peticion për barin Herceptin për dy pacientë që kishin probleme me marrjen e tij një vit më parë në Klinikën e Radioterapisë dhe Onkologjisë. Pas studimit të dosjeve iu drejtuam inspektoratit shtetëror shëndetësor dhe sanitar dhe më parë i dërguam klinikës udhëzim për eliminimin e problemit sipas kushtetutës dhe standardeve ndërkombëtare dhe ligjit të kujdesit shëndetësor, sepse ky ilaç duhet të jetë në dispozicion. Në ankesën e pacientit thuhet se kanë terapi jo të rregullt dhe vonesë në marrjen e terapisë spitalore, e cila përsëritet dhe gjithmonë e marrin me vonesë të konsiderueshme, gjë që kontribuon në anashkalimin e një ose dy terapive në vit, tha Dragi Celevski nga zyra e Avokatit të Popullit.

Shoqata maqedonase e avokatëve të rinj tha për redaksinë tonë se të gjithë pacientët me të cilët kanë kontaktuar kanë qasje jo të vazhdueshme në terapinë Herceptin.

- Për shumicën prej tyre është vonë dhe kanë mbetur pa terapi për dy deri në tre muaj. Ne nuk hyjmë në detaje nëse kanë tender, nëse kanë blerë barna, por mbrojmë të drejtën e pacientëve për të marrë shërbime mjekësore. Ne si Shoqatë i këshillojmë që të kontaktojnë klinikën dhe të kërkojnë informacion me shkrim se kur do të ketë qasje në terapi për ta. Të fillojnë të kërkojnë për vete të drejtat që u takojnë me ligj. Disa ligje mbulojnë të drejtat e tyre, por në praktikë janë lënë në mëshirën e tyre dhe jeta e tyre varet nga ajo terapi, na thanë nga shoqata e avokatëve të rinj.

Në grupe në internet, bëhet e qartë se ilaçi Herceptin vjen dhe përdoret për një deri në dy ditë, ndërsa pacientët e tjerë mbeten në listën e pritjes pa marrë terapi.

Në regjistrin maqedonas të barnave thuhet se doza e rekomanduar e Herceptinës pavarësisht peshës trupore është 600 miligramë dhe se doza duhet të jepet çdo 3 javë dhe infuzioni të zgjasë dy deri në tre minuta.

Drejtoresha e re e Klinikës së Onkologjisë, doktoresha Violeta Klisarova, thotë se klinika është duke u audituar dhe është duke punuar me Qeverinë dhe Fondin e Shëndetësisë për tejkalimin e mungesës së barnave për të siguruar terapinë në kohë. Në përgjigjen burokratike të Dr. Klisarova, po ashtu thuhet se po punohet në analizë, e cila e plotësuar me të gjeturat e auditimit do të jetë bazë për ndërmarrjen e hapave dhe aktiviteteve për krijimin e një zgjidhjeje të re sistemore që do të parandalojë keqpërdorimet. të proceseve në interes të pacientëve. Ajo nuk u përgjigj se cilat janë rreziqet për një pacient që do të marrë vetëm një pjesë të 18 dozave të përshkruara të Herceptin dhe do t'i kalojë të tjerat sepse ilaçi nuk është i disponueshëm.

Video e ditës