Klimovski: Të fusim vetëm bullgarët në Kushtetutë, por me vonesë të zbatimit të ndryshimeve kushtetuese

Duhen ndryshime kushtetuese, por jo për të futur bullgarët në të, por sepse Kushtetuta, pas të gjitha ndryshimeve në një kohë të shkurtër, jo vetëm u bë jokonsistente, por edhe jofunksionale, dhe duhet të biem dakord përfundimisht se çfarë Kushtetute do të kanë, nëse do të jetë civile apo me zgjidhje të ndryshme, thotë profesori i së drejtës kushtetuese Savo Klimovski për "Shtyp të Lirë".

Ai personalisht nuk është dakord me synimin për përfshirjen e bullgarëve në preambulë, sepse detyrimi është pranuar me diktat dhe shantazh nga Sofja, por megjithatë si opsion në këtë situatë propozon që të përfshihen vetëm bullgarët dhe me një të dytë. amendamenti kushtetues për të shtyrë zbatimin e dispozitave të reja kushtetuese.

- Kushtetuta mund dhe duhet të ndryshohet me konsensus të përgjithshëm, është akt i qytetarëve që rregullon shtetin, të drejtat dhe liritë e njeriut. Me ndryshimet e mëparshme u bë një mashtrim, kur nga një shoqëri multietnike morëm një Kushtetutë multietnike, e vetmja e këtij lloji në botë. Është ndryshuar shumë herë në një kohë të shkurtër, gjë që është e panjohur edhe në konstitucionalizmin botëror dhe për shkak të atyre ndryshimeve tani është jokonsistente dhe jofunksionale. Si shembull i atij mosfunksionimi, mjafton të përmendim Gjykatën Kushtetuese dhe të gjitha problemet që lidhen me funksionimin e saj. Nuk është mirë të ndryshohet kështu Kushtetuta me dhunë, për këtë vendosin qytetarët, kush duhet pyetur ose në referendum ose në zgjedhje të parakohshme - thotë Klimovski.

Ai thotë se Maqedonia e pranoi kushtin e Bullgarisë me insistimin e disa vendeve evropiane dhe nuk kërkoi nga Bullgaria që në preambulën e saj të përfshijë edhe minoritetet e veta.

– Duhet të pyesim ata liderë që vijnë dhe na thonë të ndryshojmë Kushtetutën, a do të lejohen të ndryshojnë kushtetutat në vendet e tyre në atë mënyrë siç na kërkohet? - thotë Klimovski.

Ai shton se Unë personalisht nuk jam dakord Bullgarët duhet të përfshihen në Kushtetutë, aq më tepër që Sofja nuk njeh veçoritë tona identitare, si historinë dhe gjuhën tonë.

– Por ne mund të bëjmë diçka tjetër. Le të përfshijmë bullgarët në Kushtetutë, pa komunitetet e tjera, sepse propozimi për përfshirjen e kroatëve, malazezëve dhe hebrenjve është vetëm një "perde tymi" pas së cilës duhet të fshihen bullgarët. Le t'i fusim bullgarët në Kushtetutë, pavarësisht në çfarë forme, qoftë në Preambulë apo në një mënyrë tjetër, dhe me një amendament tjetër në dispozitat kalimtare dhe përfundimtare të përcaktojmë se amendamenti do të zbatohet në momentin kur ne të përfundojmë anëtarësimin në BE. negociatat. Në këtë mënyrë do të tregojmë vullnet të mirë ndaj partnerëve tanë evropianë, do të përmbushim kushtin për ndryshime kushtetuese për të cilat jemi zotuar, por edhe do të mbrohemi që negociatat me BE-në t'i çojmë deri në fund, pa Bullgarët mund të na imponojnë ndërkohë kërkesa të tjera - thotë Klimovski.

Sipas tij, pikë e bullgarëve nuk është vetëm për ata 3.000 bullgarë që janë numëruar në regjistrim.

- Kemi edhe 100.000 pasaporta bullgare të bazuara në deklaratën e origjinës bullgare dhe ka mundësi që në të ardhmen të kemi shumë bullgarë të sapondërgjegjshëm, mijëra, të cilët do të kërkojnë punësim sipas çelësit etnik, shkollave fillore etj. Kapja është aty dhe ne të gjithë e shohim atë. Bullgaria ka treguar një agresivitet të jashtëzakonshëm ndaj nesh, duke mos e njohur identitetin tonë dhe duan të hyjnë në Kushtetutën e vendit, popullin e të cilit nuk e njohin. Loja është transparente, sfondi është transparent - paralajmëron Klimovski.

Ai thotë se nuk do të merrte pjesë në një grup pune ekspertësh që do të diskutonte vetëm amendamentet kushtetuese për të sjellë bullgarët.

“Unë nuk do të merrja pjesë në një grup të tillë punues, por do të merrja pjesë në një grup që do të përgatiste një rindërtim të Kushtetutës, për të cilin duhet të ketë një konsensus të përgjithshëm se si duam të duket dhe të rregullohet vendi ynë”, thotë Klimovski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës