Ndryshimet klimatike kanë shkaktuar humbje rekord në bujqësinë spanjolle

Foto: WLADIMIR BULGAR / Sciencephoto / Profimedia

Fatkeqësitë klimatike i shkaktuan dëme të mëdha bujqësisë spanjolle, të cilat me gjasë do të arrijnë një nivel rekord gjatë vitit, tha sot zëdhënësja e qeverisë spanjolle. Isabel Rodriguez.

Në periudhën janar-tetor, dëmi arrin në 684 milionë euro, tha zëdhënësja Rodriguez.

Me fatkeqësitë natyrore si përmbytjet e shkaktuara nga reshjet e dendura në brigjet e Mesdheut në javët e fundit, shuma përfundimtare e dëmeve në vitin 2022 ka të ngjarë të kalojë shumën e vitit të kaluar prej më shumë se 720 milionë euro, shtoi Rodriguez.

Në pranverë pemishtet shkretoheshin nga ngricat e vona dhe në verë të mbjellat dëmtoheshin nga thatësira.

Nga rruga, ajo u prezantua në Katalonjë kufizime në konsumin e ujit për shkak të thatësirës disamujore dhe do të prekin 6,7 milionë njerëz ose 80 për qind të popullsisë në atë rajon.

Masat do të përfshijnë ndërprerjen e ujit për ujitjen e kulturave bujqësore dhe industrisë.

Banorët e qytetit nuk do të lejohen të përdorin ujë të pijshëm për të larë pamjet e jashtme të shtëpive apo makinave apo për të mbushur pishinat.

Thatësira në Katalonjë do të presë shatërvanët, fermerët do të mbeten pa ujë të mjaftueshëm për ujitje

Video e ditës