Tundin një derë të artë, hanë një rrogë të majme

Sonja Hristovska / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Zyrtarët për prill dhe maj u lodhën nga tetë pagat minimale. Ministrat po argëtoheshin, të tjerët morën një sulm fisnikërie, opozita bërtiste “uh”, herën e dytë vetëm “uh”, dhe Qeveria premtoi se do ta “anulonte” menjëherë vendimin. Të gjithëve u heshtën nga kryeministri se vendimi i Gjykatës duhet respektuar!

Mali u drodh, por nuk lindi asnjë mi dhe karvani u largua dhe vetëm qentë mbetën duke lehur. Ky është epilogu i rritjes më të paturpshme të pagave të zyrtarëve, pasi baza e ngrirë u hoq më 21 mars me një peticion në Gjykatën Kushtetuese, pra u rritën me 78 për qind fantastike. Akti nisi me habinë e supozuar të zyrtarëve nga vendimi i Gjykatës, ndaj disa prej ministrave argumentuan se nuk ishte e drejtë në mes të një krize ekonomike, energjetike e ç'mos që ata të merrnin një rritje maksimale të të ardhurave mujore. , një pjesë tjetër e zyrtarëve u sulmua nga fisnikëria dhe ata njoftuan se do të dhurojnë rritjen, e më pas opozita bërtiti një herë “ua”, herën e dytë vetëm bërtitën “u”, dhe qeveria e cila nxitoi të premtojë Qytetarët se menjëherë do të merrnin masa për ta "anuluar" vendimin e Gjykatës, edhe më shprehimisht mbyllnin gojën pasi kryeministri Dimitar Kovaçevski me zë të qetë na mësoi të gjithëve se ky është vendim i Gjykatës Kushtetuese, është përfundimtar. dhe duhet respektuar! Që atëherë, Qeveria e respekton gjykimin e saj, duke mos propozuar e as ndryshuar asgjë. Edhe Kuvendi e respekton veten, në gjykata, prokurori, ndërmarrje, kudo ku ka zyrtarë të zgjedhur e të emëruar që “respektojnë me rreptësi ligjin e pagave”, sepse, dihet, zyrtarët respektojnë ligjet! Dhe në vend të një ndryshimi të menjëhershëm, ndodhi mashtrimi standard dhe zyrtarët u ngopur me pagat e muajit prill dhe maj, të rritura me rreth katër paga minimale të tjera, kështu që tani paga e një zyrtari është e barabartë me tetë paga minimale.

Gëzuar! Atyre rroga, neve nervozizmi nga mendimi se 307 mijë punëtorë në Maqedoni nga gjithsej 520 mijë të punësuar punojnë për më pak se 500 euro në muaj dhe për të mbijetuar muajin në një familje katër anëtarëshe, minimumi 900. euro duhen! Prej tyre, rreth 45 mijë punëtorë marrin pagë minimale prej 330 euro e më pak dhe me dy paga minimale nuk garantohet mbijetesa e familjes, ndonëse e drejta e jetës është e përfshirë në Kushtetutë. Megjithatë, për një familje me pagë minimale është e pakuptueshme se si ia dalin dhe si durojnë që fëmijët e tyre të shkojnë në shtrat të uritur, dhe hanë çdo sekondë apo çdo të tretën ditë!

Dhe zyrtarët, nëse duan, mund të hanë ëmbëlsira pas çdo vakti! Të ëmbëlsohen pas detyrave dhe përgjegjësive të rënda zyrtare që e sjellin Maqedoninë në Evropë, si duke kaluar nëpër një derë të artë. Sepse, sipas logjikës së tyre, është më e vështirë ta çosh vendin në BE sesa të sigurohesh që populli të mos jetë i uritur. Integrimet evropiane janë të komplikuara, fitnesi, arsyeja e shëndoshë dhe sigurisht që duhen vetëflijime të mëdha, ndaj duhen edhe para për ëmbëlsira.

Po ashtu qytetarët nuk flenë nga shqetësimi. Por atyre nuk u intereson integrimi europian, por problemet ekonomike, standardet e jetesës, pagat dhe pensionet e ulëta, krimi dhe korrupsioni që lulëzojnë kudo dhe rritja e çmimeve. Siç tregoi sondazhi i fundit i opinionit publik i NDI, rreth 56 për qind e qytetarëve besojnë se shteti po ecën në drejtimin e gabuar. Pothuajse 40 për qind besojnë se situata ekonomike, standardi i jetesës dhe masa e pagave dhe pensioneve do të përkeqësohen në 12 muajt e ardhshëm.

Politikat e qeverisë nuk po japin rezultatin e dëshiruar për qytetarët. Në formë private, nëse nuk ka rezultate, pronari nuk rrit rrogën, por jep dorëheqjen. Në shtet, votuesit, pra qytetarët, jo vetëm që nuk mund të shkarkojnë zyrtarët që nuk përmbushin pritshmëritë, por do të vazhdojnë t'u japin pagë të rritur. Në vend të shkollave, këndeve dhe parqeve të reja, paratë do të shkojnë në xhepat e ministrave, deputetëve, kryetarëve të bashkive, gjyqtarëve, drejtorëve, drejtuesve... Askush nuk e di saktësisht se sa zyrtarë janë, as sa janë rrogat e tyre tani, për të llogaritur. sa miliona euro në muaj derdhen në xhepat e tyre. Po atyre që betohen për transparencë në “rrugën e Europës”!

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës