Kuçuk: Besoj se qeveritë e reja në Shkup dhe Sofje do të hapin mundësi për mirëkuptim më të mirë

Ilhan Kucuk
Ilhan Kucuk / Foto: MPB

Bisedat për të kaluarën janë të rëndësishme, por edhe bisedat për të ardhmen, thekson Raportuesi i Parlamentit Evropian për vendin, eurodeputeti Ilhan Kuçuk, në panelin e sotëm në kuadër të konferencës BGMK2030 "Kontribut qytetar në ndërtimin e besimit, unitetit dhe aleancës", duke theksuar rëndësinë e bashkëpunimit të ndërsjellë, shprehu besimin se qeveritë e reja të Maqedonia Veriore dhe Bullgaria do të vazhdojë në rrugën e hapjes për të kapërcyer plotësisht të gjitha keqkuptimet.

- Nuk ka faktor më të rëndësishëm se besimi, nuk ka marrëveshje universale, nuk ka marrëveshje, e cila është po aq e mirë, nuk ka marrëveshje që kënaq të dyja palët, por çdo marrëveshje ofron një kuadër ligjor për të nisur një bisedë. Unë besoj se Qeveria e re e Bullgarisë dhe ajo e re e udhëhequr nga Kovaçevski do të vazhdojnë në rrugën e hapjes së mundësive për mirëkuptim. Nga përvoja ime, jo vetëm si reporter, por edhe si një person që vjen këtu për të folur me qytetarët, me politikanët, mund të konkludoj se problemi i vetëm është se nuk kuptohemi, se nuk njihemi. tjera. “Keqkuptimi vjen prej andej dhe duhet dhënë shembuj të mirë, se jemi në rrugën e duhur për t'u kuptuar më mirë, ky është shembulli i marrëveshjes ndërmjet MPB-së dhe Agjencisë Telegrafike Bullgare, sepse përmes shkëmbimit të vazhdueshëm të informacionit njerëzit do ta dinë. më shumë për veten," tha ai. Kurvë.

Sipas tij, është e rëndësishme të inkurajohen qytetarët dhe pushteti lokal që intensivisht të marrin pjesë në zhvillimin e marrëdhënieve ndërmjet Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut.

- Unë jam këtu jo vetëm si raportues i Parlamentit Evropian për Maqedoninë e Veriut, por edhe si një optimist i pakorrigjueshëm se të dy vendet mund të kuptojnë dhe të jenë shembull i partneritetit në Ballkan për standardet evropiane. Besoj se duhet të angazhohemi me të gjitha forcat dhe të punojmë pa u lodhur për realizimin e kësaj ideje, sepse qytetarët tanë e meritojnë atë, “Kontribut qytetar në ndërtimin e besimit, unitetit dhe aleancës”, organizuar nga Renew Europe dhe AUE-FON në bashkëpunim dhe me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të vetëqeverisjes lokale dhe të sektorit civil nga Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria. “Nuk mund të mos e admiroj vazhdimin e dialogut në dy javët e fundit dhe shpresoj shumë që pas një pauze prej më shumë se një viti e gjysmë, bisedimet ndërqeveritare më në fund do të japin rezultate konkrete”, tha Kuçuk.

Ai shtoi se Marrëveshja për miqësi dhe bashkëpunim ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë dhe zhvillimi dhe thellimi i gjithanshëm i marrëdhënieve të mira fqinjësore miqësore janë në interes të popujve të Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Në konferencën “Kontributi qytetar në ndërtimin e besimit, unitetit dhe aleancës” morën pjesë edhe kryetarët e komunave Radoslav Revanski, Visar Ganiu, Kostadin Kostadinovski, Timço Mucunski, si dhe shumë përfaqësues të tjerë të të rinjve dhe arsimit.

Veprimtaria ka për qëllim nxitjen e debatit për situatën aktuale ndërmjet dy vendeve, Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë, sfidat dhe mundësitë për kontribut qytetar në ndërtimin e besimit, unitetit dhe aleancës mes dy vendeve.

Video e ditës