Ata do të ndryshojnë gjashtë ligje për të mbajtur pagat e larta

Seanca e parë e qeverisë teknike/ Foto: “Sloboden Pechat”/ Dragan Mitreski

Sipas përllogaritjeve tona, disa zyrtarë do të marrin rritje minimale deri në 500 denarë, e të tjerë deri në 2.000 denarë. Qëllimi i deputetëve të LSDM-së me ndryshimet ligjore është të pengojnë rritjen e pagave të zyrtarëve, të cilat në mars të vitit të kaluar u rritën për 78 për qind.

Pagat e të zgjedhurve dhe të emëruarve nuk do të ulen dhe as nuk do të mbeten të njëjta, por do të rriten minimalisht me ndryshimet në gjashtë ligjet që rregullojnë pagat e zyrtarëve. Sipas përllogaritjeve tona, disa zyrtarë do të marrin rritje minimale deri në 500 denarë, e të tjerë deri në 2.000 denarë. Nëse nuk miratohen ndryshimet në gjashtë ligjet, pagat e deputetëve, ministrave, gjyqtarëve, kryetarëve të komunave etj. do të rritet me shuma të konsiderueshme – nga 300 në 400 euro – në varësi të funksionit.

Deputetët në Kuvend sot njëzëri vendosën që ndryshimet e ligjeve të zbatohen në procedurë të shkurtuar. Ligjet për pagat e zyrtarëve të zgjedhur dhe të emëruar, për pagat e deputetëve, për pagat e prokurorëve, për pagat e gjyqtarëve, për pagat e anëtarëve të Këshillit Gjyqësor dhe Ligji për pagat e anëtarëve të Këshillit të Prokurorët publikë do të ndryshojnë. Ndryshimi është se koeficientët me të cilët shumëzohet baza për llogaritjen e pagës do të zvogëlohen minimalisht, dhe bazë është paga mesatare vjetore në vitin paraprak, e cila për vitin 2022 ishte 31.859 denarë neto.
Paga e zyrtarëve formohet duke shumëzuar bazën me koeficientin dhe shumës i shtohen shtesat, si puna e kaluar dhe shtesat e tjera ligjore. Me ndryshimet ligjore të paraqitura nga një grup deputetësh, do të anulohet mundësia që pagat zyrtare të rriten ndjeshëm nga muaji i ardhshëm, në përputhje me bazën e rritur, e cila është 36.614 denarë neto, që është paga mesatare për vitin 2023. . Kjo do të thotë se nëse gjatë këtij viti nuk ndodhin ndryshime të tjera ligjore, pagat e zyrtarëve do të rriten një herë në vit në përputhje me rritjen e pagës mesatare vjetore. Ata presin rritjen e radhës në mars 2025.

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bitiqi, vlerëson se amendamentet ligjore për pagat e zyrtarëve, të propozuara nga grupi parlamentar i LSDM-së, duhet të kalojnë sa më shpejt dhe vlerëson se kjo është zgjidhja më e mirë e mundshme për momentin. . Për pagat e zyrtarëve që emërohen drejtpërdrejt nga Qeveria dhe që nuk përfshihen nga ndryshimet ligjore, Bitiqi propozon që vendimi për koeficientët të merret nga këshillat drejtues dhe mbikëqyrës, nëse nuk ekziston mundësia që të jetë me vendimi i qeverisë.

- Iniciativa e këtyre gjashtë ligjeve është miratuar nga grupi parlamentar i LSDM-së. Mendimi im personal është që ato të miratohen sa më shpejt, ndërsa për të tjerat do të shohim nëse ka mundësi që qeveria të marrë një vendim. Mesazhi im do të jetë për të gjithë drejtorët, sipas kompetencave të tyre, këshillave drejtuese dhe mbikëqyrëse, nëse qeveria nuk është në gjendje të marrë një vendim për shkak të nenit 8 të Kodit Zgjedhor, duhet ta bëjnë vetë”, tha zv.kryeministri. Ministrja Bitici.

Fatmir Bitiqi – Zëvendëskryeministër / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

I pyetur se pse propozimi në Kuvend nuk ka qenë i Qeverisë, por i një grupi deputetësh të LSDM-së, ai tha se “nuk ka pasur mirëkuptim nga të gjithë”.

- Kemi pasur diskutime të mëparshme. Në qeverisjen e kaluar ka pasur zgjidhje ligjore, por thjesht nuk ka pasur mirëkuptim nga të gjithë aktorët që janë pjesë e Qeverisë. Ne si LSDM që besojmë se duhet të ketë zgjidhje të drejta dhe të drejta në shoqëri, besojmë se kështu duhet të ndërhyhet – tha Bitici, i cili nuk deshi të zbulojë se cilët ministra nuk kanë dashur të ndalojnë rritjen e pagave zyrtare.

Sipas zv.kryeministrit, zgjidhja e ofruar me uljen e koeficientëve është më e mira e mundshme në këtë moment dhe avokon që përllogaritja të bëhet me të njëjtën metodologji që disponohet në sektorin publik.

- Por unë jam një nga 20 ministrat dhe prandaj mendoj se kjo është zgjidhja më e mirë e mundshme në këtë moment për shoqërinë - tha Bitici.

Me paraqitjen e ndryshimeve ligjore, deputetët e LSDM-së theksuan se qëllimi është që të parandalohet rritja e pagave të zyrtarëve, të cilat u rritën për 78 për qind në mars të vitit të kaluar, pasi Gjykata Kushtetuese e hoqi bazën fikse.

Sipas ndryshimeve të propozuara, koeficienti më i madh 4,5, sipas të cilit llogaritet paga e presidentit, kryeministrit dhe kryeparlamentarit, do të ulet në 3,92. Koeficienti për deputetë ishte 3,5, ndërsa tani e tutje do të jetë 3,04. Kryetari i Shkupit ka marrë pagë sipas raportit 3,7, e cila tani është ulur në 3,22 dhe prokurori publik i shtetit ka të njëjtin raport. Kryetari i Këshillit Gjyqësor ka pasur koeficientin 4, tani e tutje do të jetë 3,7.

Të gjithë koeficientët janë ulur me një shumë minimale dhe tani janë nga 1,91 në 3,92.

Bie në sy se koeficientët janë bërë në atë mënyrë që të mbeten pagat aktuale të zyrtarëve dhe të mos ulet asnjëra prej tyre, por edhe të mos ketë rritje drastike.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës