Karpošani nuk do të përcjellë seancat e Këshillit së shpejti drejtpërdrejt, Jakimovski nuk e ka nënshkruar vendimin

Këshilli i Komunës së Karposhit / foto: MPB / ilustrim

Përkundër faktit se këshilltarët në mbledhjet e Këshillit të Komunës së Karposhit kanë votuar Vendim për transmetim të drejtpërdrejtë dhe nga Komuna kanë konfirmuar se është duke u zhvilluar një procedurë për sigurimin e kushteve për transmetim të drejtpërdrejtë, kjo duket se nuk do të ndodhë. Banorët e Karposhanit të cilët janë të interesuar se çfarë do të vendosin të zgjedhurit e tyre në Këshill do të mjaftohen me njoftime komunale, ata që kanë mundësi mund të marrin pjesë edhe në seancat që duhet të jenë të hapura për publikun ose t'i lexojnë vendimet në gazetën zyrtare të komunës. u miratuan në seancë.

Kryetari Stevço Jakimovski nuk e ka nënshkruar vendimin e marrë që Këshilli të transmetojë seancat, gjegjësisht siç thuhet zyrtarisht në Gazetën Zyrtare ka marrë vendim që të ndërpritet shpallja e Vendimit për transmetimin e drejtpërdrejtë të seancave të Këshillit të Komuna e Karposhnës, e bëri në seancën e jashtëzakonshme të 24-të të Këshillit, sepse “rregullorja nuk është në përputhje me aktet ligjore dhe nënligjore pozitive”.

Siç thuhet në shpjegimin e vendimit, vendimin e ka propozuar këshilltarja Tatjana Stojanovska, dhe në bazë të propozimit të saj, Departamenti për mbështetje dhe organizim të punës së Këshillit ka përgatitur propozim-vendim. Të dy projektvendimet u janë dorëzuar anëtarëve të Këshillit brenda afatit ligjor prej 7 ditësh, por në rend dite të seancës ka qenë vendimi i propozuar nga shërbimi i ekspertëve. Deri në ditën e seancës, asnjë nga anëtarët e Këshillit nuk ka paraqitur koment me shkrim apo me gojë lidhur me titullin e vendimit të propozuar në rendin e ditës.

Neni 60 i Ligjit për Vetëqeverisjen Lokale përcakton obligimet e administratës komunale dhe në paragrafin 1 pika 1 përcakton se administrata komunale përgatit aktet për këshillin dhe kryetarin e komunës, në paragrafin 2 përcakton se administrata komunale përgatit Këshillin. Seancat, si dhe seancat e komisioneve të përhershme dhe të përkohshme të tij dhe në paragrafin 3 përcakton se kryen punë profesionale për këshillin dhe kryetarin e komunës - thuhet në sqarim.

Më tej, siç thuhet, procedura për marrjen e vendimeve është e përcaktuar në Rregulloren e Punës së Këshillit, sipas së cilës propozim-vendimi përmes kryetarit të Këshillit i dorëzohet kryetarit të komunës, i cili drejton hartimin e aktit. tek shërbimi ekspert në administratë.

 Aktet e propozuara që i nënshtrohen shqyrtimit nga Këshilli hartohen në formën e parashikuar në aktet nënligjore. Veçanërisht akti duhet të përmbajë këto elemente: arsyet pse duhet të miratohet, përmbajtjen e aktit dhe arsyetimin – thuhet ndër të tjera në arsyetim.

Por sipas “Nezavisni za Karposh – Për mbrojtjen e Karposhit”, në radhët e së cilës është anëtare edhe Stojanovska, ata pretendojnë se arsyetimi bazohet në të pavërteta.

Tatjana Stojanovska parashtron propozim për pikë të rendit të ditës për seancën e 22-të dhe ai propozim është për anulimin e vendimit për ndalimin e xhirimeve – siç ka premtuar publikisht. Në atë seancë u ra dakord që të tërhiqet kjo pikë dhe koordinatorët të bashkërendojnë një vendim në një takim koordinues. Në mbledhjen koordinuese është paraqitur projektvendim dhe është pranuar për transmetim direkt të seancave të Këshillit të Komunës së Karposhit. Propozues janë disa këshilltarë, i është dërguar në mënyrë elektronike Kryetarit të Këshillit dhe është publikuar rregullisht 7 ditë para fillimit të seancës së 23-të. Shërbimi mbështetës profesional i Këshillit përgatit versionin e vet të vendimit dhe shton propozuese Tatjana Stojanovska pa diskutim dhe pa pëlqimin e saj. Ky variant i diskutueshëm i vendimit u vu në rendin e ditës i nënshkruar nga kryetari i këshillit - Branko Ristov. Për shkak të mashtrimit që na u ekspozua, ne ramë dakord që debati për këtë pikë të çohet deri në fund, e ndërpremë seancën e 23-të. Është thirrur seancë e jashtëzakonshme me pikën e rendit të ditës – atë të dakorduar dhe të kaluar me 20 vota pro dhe dy kundër – shkruan “Nezavisni za Karposh – Për mbrojtjen e Karposhit” në Facebook.

Nga aty shtojnë se të gjitha veprimet janë të dokumentuara nga ana e tyre dhe do të raportohen në institucionet kompetente.

Ndryshe, për propozim-vendimin që nuk është shkruar nga Jakimovski, këshilltarët do të duhet të deklarohen sërish, në seancën e radhës që do të mbahet më 30 mars.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës