Carlsen kaloi me një paralajmërim, FIDE do të hapë një hetim kundër një shahisti amerikan për mashtrim të dyshuar

Magnus Carlsen/foto: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Federata Ndërkombëtare e Shahut (FIDE) dënoi veprimet e kampionit botëror Magnus Carlsen dhe njoftoi një hetim ndaj amerikanit Hans Niemann për shkak të dyshimeve se ai mashtroi gjatë ndeshjes me norvegjezin.

Carlsen u tërhoq nga turneu Sinfield Cup më 5 shtator pasi humbi nga 19-vjeçari Niemann dhe njoftoi në llogarinë e tij në Twitter se kundërshtari i tij kishte mashtruar, që do të thotë se kishte përdorur programe kompjuterike.

Dy javë më vonë, në raundin e gjashtë të Julius Baer Cup, një turne në internet, Carlsen u takua përsëri me Niemann dhe e dorëzoi ndeshjen pas vetëm një lëvizjeje.

Presidenti i FIDE-s, Arkady Dvorkovich, tha se megjithëse të dy turnetë nuk janë nën organizimin e FIDE-s, ai do të hetojë përsëri rastin dhe do të hapë një hetim kundër Niemann.

- Detyra jonë si organ qeverisës i shahut është të mbrojmë integritetin e shahut dhe imazhin e tij - tha Dvorkoviç.

Ai gjithashtu nuk hezitoi të qortojë kampionin e botës për qëndrimin dhe tërheqjen nga turnetë.

– Kampioni i botës ka përgjegjësi morale sepse konsiderohet si ambasador botëror i shahut. Veprimet e tij ndikojnë në reputacionin e shokëve të skuadrës dhe në rezultatet e sportit dhe në fund të fundit ndikojnë në vetë shahun. Ne besojmë fuqishëm se ka pasur mënyra më të mira për të zgjidhur këtë situatë. Në të njëjtën kohë, ne ndajmë shqetësimin për dëmin e shkaktuar nga mashtrimi. FIDE ka shumë vite që lufton kundër mashtrimit dhe ne kemi zero tolerancë për një gjë të tillë - tha FIDE, e cila njoftoi një hetim për të gjithë rastin.

- FIDE është e gatshme si organizatë të udhëzojë komisionin e saj të lojës së ndershme për të kryer një hetim të detajuar.

Video e ditës