Kardiologu paralajmëron: Ky nivel i presionit të ulët të gjakut është një shenjë se jeni të kërcënuar me atak në zemër

Foto: Profimedia

Presioni i ngritur i gjakut në pozicione të caktuara mund të jetë një sinjal se një atak në zemër po afrohet, paralajmërojnë ekspertët.

Nëse tashmë vuani nga presioni i lartë i gjakut, me siguri këtë parametër për shëndetin e enëve të gjakut e matni çdo ditë dhe tani ekspertët paralajmërojnë se kjo duhet bërë sidomos kur ngriheni nga një pozicion ulur ose shtrirë.

Personat presioni i të cilëve “kërcen” kur drejtohen ose bëhen më të rrezikuar nga ataku në zemër, transmeton revista “Hypertension”. Kjo është veçanërisht e vërtetë për pacientët e rinj dhe të moshës së mesme.
Një rritje e konsiderueshme e presionit të gjakut kur ngriheni mund të jetë një shenjë se jeni në rrezik më të madh të ngjarjeve më serioze kardiovaskulare, siç është ataku në zemër. Në shumicën e rasteve, kur ngrihemi ose drejtohemi dhe matim presionin me pajisjen, presioni i sipërm do të bjerë pak. Por nëse presioni i ulët i gjakut merr një vlerë më të lartë, kjo do të thotë se jeni të kërcënuar me një atak në zemër.

Studimi, i botuar në këtë revistë, përfshiu 1.207 pacientë të moshës 18 deri në 45 vjeç, të cilët u diagnostikuan me presion të lartë të gjakut në fazën e parë, me 140 deri në 159 të lartë dhe 90 deri në 100. Studimi zbuloi se ata të cilëve presioni i ulët i gjakut ishte më i lartë kur duke u ngritur, ata kishin dy herë më shumë rrezik për një problem serioz të zemrës sesa pjesa tjetër e grupit.

“Ky zbulim konfirmon dyshimin tonë fillestar se presioni i lartë i gjakut tek të rinjtë është i rëndësishëm për diagnostikimin. U habitëm që edhe një kërcim shumë i vogël në presion mund të ishte një tregues rreziku. “Shpresojmë që ky zbulim të hapë derën e terapisë për pacientët me presion të lartë të gjakut, edhe nëse janë të rinj. Dr. Paolo Palatini nga Universiteti i Padovës. K. А.

 

 

Video e ditës