Si i zgjodhën pseudonimet e shkrimtarëve të famshëm dhe cilat ishin arsyet e tyre për ta bërë këtë

unsplash

Kur takojmë një pseudonim, e dimë menjëherë se kush shkrimtar duke qëndruar pas tij. Shumica e dashamirëve të letërsisë e dinë këtë Mark Twain është një pseudonim i Samuel Langhorn Clemens. Ose atë Richard Bachmann është një pseudonim që ai përdori Stephen King që ishte edhe frymëzim për romanin “Gjysma e errët”.

Këtu janë disa histori interesante se si shkrimtarët e famshëm zgjodhën pseudonimet e tyre

Louis Carroll / Profimedia

Lewis Carroll

Edhe pse Lewis Carroll tingëllon me magji Britanik, Charles Latvidge Dodgson tingëllon edhe më Britanik. Dodgson miratoi pseudonimin e tij në 1856. Lewis Carroll, me origjinë nga Amerika e Veriut, ishte shumë modest dhe me të vërtetë donte të shpëtonte jetën e tij private. Kur letrat mbërritën te Carroll në zyrën e Dodgson në Oksford, ai i ktheu ato për të ruajtur anonimitetin. Dodgson krijoi pseudonimin Charles Latvage në Carolus Ludovicus dhe më vonë kaloi te Carol Lewis. Botuesi i tij zgjodhi këtë pseudonim nga një listë me disa emra të mundshëm.

Joseph Conrad / Profimedia

Joseph Conrad

Jozef Teodor Konrad Korzenowski është pak më i vështirë për t’u shqiptuar dhe kur romancieri polak filloi botimin e veprave të tij në fund të viteve 1800, ai përdorte vazhdimisht një version anglisht të emrit të tij, domethënë Jozef Conrad. Si rezultat, ai u kritikua nga intelektualët polakë thjesht duke treguar mosrespekt për atdheun e tij dhe trashëgiminë kulturore. Dhe fakti që ai u bë shtetas britanik dhe u botua në anglisht nuk e ndihmoi aspak në dënimin që merrte vazhdimisht. Kështu që ai shpjegoi:

"Dihet mirë që unë jam polak dhe Joseph Conrad është dhënë dy emrat e mi, të dytin të cilin e përdor si mbiemër në mënyrë që të huajt të mos e shtrembërojnë mbiemrin tim të vërtetë. "që një zotëri nga Ukraina (ai ishte një Pol etnik i lindur në ish territorin polak të kontrolluar nga Ukraina dhe më vonë Perandoria Ruse) mund të ishte një marinar i mirë sa ata dhe se ai kishte diçka për t'u thënë atyre në gjuhën e tyre."

Pablo Neruda / Foto: Printscreen / Instagram

Pablo Neruda

Ricardo Eliezer Neftali Reyes Basoalto ishte i interesuar për letërsinë që në moshë të vogël, por babai i tij e kundërshtoi atë. Kur Bosoalto filloi të botonte poezinë e tij, ai kishte nevojë për një emër autori që nuk do ta shqetësonte babanë e tij. Kështu zgjodhi emrin Pablo Neruda, në shenjë respekti për poetin çek Jan Neruda. Më vonë Basoalto miratoi pseudonimin si emrin e tij ligjor.

Stan Lee / Foto: Printscreen / Instagram

Stan Lee

Stanley Martin Lieber filloi karrierën e tij si një shkrimtar i librave komikë, por shpresonte që një ditë të merrte një angazhim letrar më serioz për të cilin ai donte të mbante emrin e tij të vërtetë. Nën komike ai nënshkroi veten si Stan Lee, dhe më vonë e miratoi atë si një emër ligjor sepse u bë i famshëm në botë si një skenarist i librave komikë.

Volteri / Foto: Profimedia

Volteri

Kur François-Marie Arue u kap në Bastille në fillim të viteve 1700, ai shkroi një dramë. Për të shënuar shkëputjen nga e kaluara, ai nënshkroi veprën me pseudonimin Volter. Emri, siç shpjegohet nga Fondacioni Volter, erdhi nga Arue. Ai mori mbiemrin dhe inicialet "le jeune -" Arouet- l - (e) - j - (eune) "dhe bëri anagramin e tij. Nëse jeni të hutuar, themeli ndihmon duke shpjeguar se shkronjat "l" dhe "j", dhe "u" dhe "v" ishin tipografisht të këmbyeshme në kohën e Walter.

George Orwell / Foto: Printscreen / Instagram

George Orwell

Ndërsa Eric Arthur Blair përgatitej të botonte librin e tij të parë, Down and Out në Paris dhe Londër, ai vendosi të përdorë një pseudonim për të shmangur turpërimin e familjes së tij për shkak të varfërisë së tij në atë kohë. Sipas Fondacionit Orwell, Orwell ishte një përzierje e emrave të monarkut në pushtet, Mbretit George VI dhe një lumi lokal në Britani.

J. K. Rowling / Foto: Printscreen / Instagram

J. K. Rowling

Botuesit e Anwan Rowling nuk ishin të sigurt nëse i gjithë audienca e Harry Potter do të lexonte këtë lloj historie të shkruar nga një grua, kështu që ata i kërkuan asaj të përdorte inicialet në vend të emrit të plotë në libër. Sidoqoftë, Rowling nuk kishte një emër të mesëm dhe iu desh ta huazonte nga gjyshja e saj Caitlin për të marrë pseudonimin J. K. Rowling.

Video e ditës