Si do të ndikojë ngritja e së djathtës në Evropë në zgjidhjen e çështjes së Kosovës?

Harta politike e Evropës u përshpejtua janë zhvendosjet djathtas, në një sërë vendesh të BE-së, partitë me parashtesën "konservatore" dhe "nacionaliste" arrijnë janë rezultate më të mira e më të mira në zgjedhje, madje formojnë qeveri dhe së fundi është paralajmëruar mundësia e konsolidimit të tyre dhe pjesëmarrjes së përbashkët në zgjedhjet për Parlamentin Evropian, që duhet të janë mbajtur në qershorin e ardhshëm viti.

Me shumicën e këtyre partive që mbrojnë një qëndrim kritik ndaj politikës së bashkësisë ndërkombëtare për çështjen e Kosovës, dhe disa madje kërkojnë që vendet e tyre të tërheqin vendimet e tyre për të njohur pavarësinë e Kosovës, janë shtrohet pyetja nëse dhe si a do të ndikojë ngritja e së djathtës në zgjidhjen e çështjes së Kosovës dhe në dialogun mes Beogradit dhe Prishtinës?

Bashkëbiseduesit e portalit “Kosova në internet" ata besojnë se, pavarësisht se shumica e partive të djathta evropiane kanë rezerva për Kosovën si shtet i pavarur dhe simpatizon Serbinë dhe serbët, të vegjël janë shanset për një kthesë më radikale kur është fjala për politikën e Perëndimit dhe të vendeve individuale ndaj Prishtinës. Megjithatë, theksojnë ata, ajo në të cilën mund të llogarisin Beogradi dhe serbët e Kosovës është se me forcimin e partive të djathta do të ketë një “zbutje të politikës” kur është në pyetje Kosova, pra do të ketë një kuptim më i madh i politikës dhe interesave të Serbisë në forumet ndërkombëtare dhe institucionet evropiane.

Në vitet dhe muajt e fundit, partitë e ekstremit të djathtë kanë marrë pushtetin në Itali, kanë zgjeruar sundimin e tyre në Hungari, kanë fituar një rol koalicioni në Finlandë, janë bërë partnerë de facto të qeverisë në Suedi, kanë hyrë në parlamentin e Greqisë dhe kanë arritur rezultate të pabesueshme në zgjedhjet në Holanda. dhe zgjedhjet rajonale në Austri dhe Gjermani.

Partitë e djathta, si Alternativa për Gjermaninë (AfD) ose Partia e Lirisë së Austrisë, fitojnë janë mbështetje më të madhe nga qytetarët në vendet e tyre. Ngjashëm është edhe në Francë, ku Balli Kombëtar janë forcohet dhe në zgjedhjet e fundit në Spanjë, Partia Popullore e qendrës së djathtë fitoi më shumë vota.

Situata në Gjermani, e cila është një nga mbështetësit më të rëndësishëm të Prishtinës, është veçanërisht interesante. Politikën e jashtme të atij vendi tash e udhëheqin “të gjelbërt”, të cilët po lobojnë hapur për një Kosovë të pavarur. Nga ana tjetër, në mars të këtij viti, AfD-ja ka paraqitur kërkesë në Bundestagun e Berlinit për tërheqjen e njohjes së Kosovës, sepse. si ajo që ata deklaruan, "ai shtet fals - dështoi". Ata theksuan se Kosova u nda pas agresionit të paligjshëm të NATO-s kundër RFJ-së dhe se “përkundër shpalljes së njëanshme të pavarësisë në vitin 2008 viti pa referendum, duke toleruar dëbimin e qindra mijëra serbëve, hebrenjve dhe të tjerë joshqiptarë dhe mosrespektimi Sipas vullnetit të pakicës serbe në veri, Kosova jo vetëm që është më e varfra në Ballkanin Perëndimor, ajo tashmë është “shteti” i dytë më i varfër në Evropë, pas Moldavisë.

Partitë e krahut të djathtë duan të zgjerojnë ndikimin e tyre përtej kufijve të shteteve të tyre dhe ta ngrenë atë në nivelin e të gjithë BE-së, ndaj lideri i partisë së Lidhjes Italiane dhe Zëvendëskryeministër në qeverinë e krahut të djathtë të Giorgio Maloney, Matteo Salvini mblodhi disa ditë më parë në Firence partitë e lidhura evropiane për të janë bien dakord për pjesëmarrjen e përbashkët në zgjedhjet për Parlamentin Evropian qershorin e ardhshëm viti.

Parashikimi aktual për zgjedhjet e PE-së sugjeron që partitë nga ky grup do të kenë fitime të konsiderueshme dhe do të bëhen të katërtat, dhe në rast surprizash të mëdha, ndoshta forca e tretë më e madhe në BE, pas Partisë Popullore Evropiane (EPP) e qendrës së djathtë.

Petar Ěurcic nga Instituti për Studime Evropiane mendon se jo janë ka perspektiva të mëdha që forcimi i së djathtës në disa vende evropiane dhe grumbullimi i tyre para zgjedhjeve për Parlamentin Evropian do të ndikojë dukshëm në zgjidhjen e çështjes së Kosovës, por ato parti, duke pasur konsideratë identiteti i tyre i krishterë dhe respekti për Serbinë dhe popullin serb, do të tregojnë më shumë mirëkuptim për serbët dhe trashëgiminë kulturore serbe në Kosovë.

“Kudo që e djathta ka fituar deri më tani, dhe po flas për vendet që e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, ajo nuk ka bërë shumë për të ndryshuar qëndrimet e atyre vendeve për çështjet e rëndësishme, nëse ato parti kanë pak a shumë simpati për të krishterët e Kosovës. trashëgimisë.ose një qëndrim kritik ndaj paktit të NATO-s. Mendoj se ato vende që e njohën pavarësinë e njëanshme të Kosovës nuk do të ndryshojnë qëndrim, por mund të themi se disa nga ato parti, veçanërisht duke pasur konsideratë identitetin e tyre të krishterë, ata treguan respekt për Serbinë dhe serbët dhe se tani rrethanat janë shumë e vështirë, sidomos me presionin e vazhdueshëm që qeveria e kryeministrit të Kosovës Albin Kurti ushtron ndaj komunitetit serb në Kosovë, mendoj se partitë e djathta mund të tregojnë më shumë mirëkuptim, veçanërisht ndaj trashëgimisë kulturore serbe të Kosovës”, thotë Ěurcic. për Kosovën në internet.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës