Si e sheh Letonia e vogël kërcënimin e mundshëm nga Rusia fqinje?

LETONI RIGA
Foto: Free Press B.S.

Pyetja e heqja e monumenteve sovjetike (simbolet e epokës sovjetike) në Лetonia, e cila u pushtua dhe u aneksua nga Bashkimi Sovjetik deri në vitin 1991, ato përkeqësoi marrëdhëniet tashmë të këqija midis Rigës dhe Moskës, të intensifikuar më tej nga ndërhyrja ushtarake ruse në Ukrainë dhe nga retorika e intensifikuar e Kremlinit ndaj shteteve baltike.

Por nëse e vizitoni Riga, do të hasni në një situatë të pazakontë dhe më pak konfuze sepse duket se Rusishtja është edhe më dominuese se gjuha amtare лetnike gjuhe. Sipas disa vlerësimeve, raporti i atyre që flasin letnike gjuha dhe ata që flasin rusisht në vend është pothuajse e barabartë, dhe gjithashtu vlerësohet të jetë pothuajse një e treta.

Pamjet sovjetike në Parkun e Fitores në Riga

Përsa i përket nëse Rusia mund të ndërhyjë ushtarakisht në shtetet e vogla baltike, popullsia vendase mendon se edhe pse ka frikë, një gjë e tillë duket thuajse e pamundur, aq më tepër që të gjitha shtetet baltike janë edhe anëtarë të NATO-s.

“Disa njerëz janë vërtet të frikësuar, duke përfshirë disa nga miqtë e mi. Ata mendojnë se Rusia mund të sulmojë shtetet baltike. Por unë ende nuk e besoj këtë, sepse tingëllon shumë e çmendur edhe për Putinin. Ne jemi pjesë e NATO-s dhe ata duhet të na mbështesin dhe mbrojnë. Por nëse Rusia nuk sulmon sërish, besoj se NATO nuk do të na mbrojë, sepse jemi shumë të vegjël - thotë për Free Press Udhërrëfyesi 28-vjeçar Alain Geroyan.

Edhe pse në vend mbizotëron opinioni se agresioni rus kundër Ukrainës nuk justifikohet, ka ende nga ata që kanë mendim të kundërt.

“Fatkeqësisht, disa nga miqtë e mi jo shumë të ngushtë mbështesin pushtimin rus. "Unë u përpoqa të flas me ta për këtë, por ata nuk duan të dëgjojnë një mendim tjetër," shpjegoi Geroyan.

Washington Post kohët e fundit publikoi një anketë me rreth 1.300 të anketuar në Estoni dhe 1.000 në Лetonia и Lituania në të cilën u ngrit pyetja se cili është kërcënimi më i madh për vendet e tyre.

Kryeqyteti është Riga

Shumica e pjesëmarrësve të anketës në Estoni (71%) dhe Lituani (66%) e identifikuan Rusinë si një kërcënim më të madh se çdo rrezik tjetër i mundshëm.

Shumica në të tre shtetet baltike mbështesin gjithashtu një prani edhe më të madhe të NATO-s në territorin e tyre - me Estoninë dhe Lituaninë që tregojnë mbështetje dërrmuese - me më shumë se tre të katërtat e të anketuarve që mbrojnë më shumë trupa të NATO-s në ato vende.

Një përqindje më e vogël e të anketuarve në L.etonia (59 përqind) mbështetën praninë në rritje të NATO-s.

Ndërsa të anketuarit besojnë se NATO do t'i mbrojë në rast agresioni ushtarak nga Rusia, pikërisht në Letonia kjo përqindje është më e ulëta dhe është rreth (50 për qind), ndërsa në Lituani kjo përqindje është 67 për qind dhe në Estoni është 61 për qind.

Një nga pyetjet nga sondazhi është edhe nëse të anketuarit do ta mbronin vendin e tyre në rast të agresionit ushtarak rus. Të anketuarit në Estoni kanë më shumë gjasa të marrin armët, kjo eshte 11 për qind thanë se do të regjistroheshin në ushtri dhe 21 për qind thanë se do të dilnin vullnetarë.

Riga

Në Lituani, 8 për qind janë të gatshëm të shkojnë në ushtri dhe 19 për qind për të bërë vullnetarë, ndërsa letnik të anketuarit janë më skeptikë në këtë drejtim - vetëm 4% thanë se do të regjistroheshin në ushtri dhe 12% thanë se ishin të gatshëm të dilnin vullnetarë.

Video e ditës