Si do të lëvizë ari në 2024 – parashikimet e ekspertëve

Investimi në ar ka tërhequr interes të konsiderueshëm gjatë vitit të kaluar. Çmimet e metalit të çmuar u rritën në nivelin më të lartë në më shumë se një vit, ndërsa zinxhiri i supermarketeve amerikane Costco madje filloi të shesë shufra ari.

Ky nuk është një trend i çuditshëm. Me inflacionin shumë mbi objektivin e Fed prej 2%, shumë konsumatorë janë kthyer drejt metalit të çmuar. Ari është gjithashtu një diferencues i portofolit të investimeve dhe një ruajtje afatgjatë e vlerës.

Megjithatë, çmimet e tij luhaten në një nivel afatshkurtër. Në shtator, për shembull, çmimi mesatar i tij ra nën 1.850 dollarë/oz, por në fund të nëntorit, çmimi i tij tejkaloi 2.000 dollarë për ons.

Këtu janë opinionet e ekspertëve për rrugën që pritet të marrë ari, sipas CBS:

Investime të sigurta

Një nga arsyet pse ari është popullor dhe më i shtrenjtë është inflacioni i vazhdueshëm. Megjithëse Fed është detyruar të rrisë disa herë normat e interesit për t'i ulur ato, inflacioni ende nuk e kalon objektivin prej 2% të bankës qendrore. Sipas parashikimit të WisdomTree, inflacioni do të mbetet mbi këtë pikë për disa kohë.

Parashikimi i WisdomTree aktualisht përfshin një normë inflacioni prej 3,1% në fillim të vitit 2024 dhe 2,6% në tremujorin e tretë të vitit të ardhshëm, gjë që mund të rrisë më tej kërkesën për arin dhe çmimin e tij.

"Kur normat e inflacionit rriten, çmimet e arit shpesh rriten," tha analisti i Gold IRA Guide Liam Hunt, duke shtuar se "nëse tendencat aktuale të pasigurisë ekonomike dhe presioneve inflacioniste vazhdojnë, çmimi i arit mund të rritet".

Në vitin 1980, çmimet e metalit të çmuar arritën një rekord të lartë në atë kohë prej 800 dollarë/uns pas një krize inflacioniste shumëvjeçare.

Megjithatë, parashikimet nuk janë gjithmonë të sakta. Megjithëse WisdomTree aktualisht parashikon se çmimet e arit do të rriten në një nivel rekord në vitin 2024, nëse gjërat marrin një kthesë për keq, çmimi mund të rritet edhe më tej, sipas CEO të kompanisë Nitesh Shah.

Tensionet gjeopolitike

Një faktor tjetër i rëndësishëm për t'u marrë parasysh është gjeopolitika.

“Rreziqet gjeopolitike dhe kalimi drejt aseteve të sigurta janë shpesh forca shtytëse pas rritjes së çmimit të arit”. "Kohët e fundit, konflikti në Izrael ka rritur premiumin gjeopolitik të metalit të çmuar," vuri në dukje Shah.

Duhet theksuar se pas shpërthimit të luftës në rajon, çmimi i arit pati një rritje dramatike.

“Ka frikë se një luftë e pakontrolluar dhe e përhapur mund të prishë tregjet globale dhe zinxhirët e furnizimit dhe të çojë në një zhvendosje masive drejt arit dhe strehëzave të tjera të sigurta për shkak të rritjes së paqëndrueshmërisë dhe pasigurisë”, tha Liam Hunt.

Më në fund, priten zgjedhjet e ardhshme presidenciale në SHBA në vitin 2024, ku historikisht shumë njerëz kthehen në ar. Siç vëren Shah, "në dritën e zgjedhjeve në SHBA, ne presim që kërkesa e shitjes me pakicë për ar të mbetet e lartë pasi investitorët i kthehen metalit të çmuar si një mbrojtje kundër pasigurisë së zhvillimeve politike."

“Ari është fondi mbrojtës më i mirë”, tha themeluesi i Noble Gold Investments Colin Plum, duke shtuar se “ekonomia kalon një recesion mesatarisht çdo 5,5 vjet. Çdo herë, investitorët i drejtohen një gjëje: arit.

Bazuar në vlerësimet e WisdomTree, çmimi i arit do të rritet gjatë vitit 2024, duke arritur në 2.090 dollarë/uns deri në tremujorin e tretë. Sidoqoftë, në skenarin e tij "më të keq", WisdomTree pretendon se këto çmime mund të arrijnë deri në 2.300 dollarë/oz.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës