Si të dalloni një kollë normale nga një kollë "vdekjeprurëse"?

Foto Profimedia

Në ditët e sotme, shumë do ta lidhin menjëherë kollën me koronavirusin, por e vërteta është se nëse ajo nuk është kalimtare dhe e lidhur me një alergji apo ftohje, një kollë mund të tregojë edhe sëmundje shumë më të rënda si kanceri i mushkërive.

Gjatë pandemisë së koronavirusit, fokusi ishte në simptomat e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe shumë e kishin të vështirë të dallonin një kollë "normale" nga një "vdekjeprurëse" që mund të tregonte kancerin e mushkërive, raporton Slobodna Dalmatia.

Prandaj, nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, është e nevojshme të telefononi menjëherë mjekun tuaj:

– gulçim i vazhdueshëm

– kollë me gjak

– një kollë që zgjat tre javë

Simptoma të tjera të zakonshme të kancerit të mushkërive përfshijnë:

- ënjtje e fytyrës

– infeksione të shpeshta

- mpiksjen e gjakut

– nivel anormalisht i lartë i kalciumit

Një vizitë në kohë te mjeku mundëson edhe një diagnozë më të shpejtë të sëmundjes, gjë që rrit shanset për zgjatjen e jetës, thonë shkencëtarët.

Identifikimi dhe diagnostikimi i kancerit në fazat më të hershme është mënyra më efektive për të kufizuar përhapjen e tij, për ta vënë atë në remision dhe për të rritur shanset për mbijetesë, theksojnë mjekët britanikë.

 

 

Video e ditës