Si do të trajtohej Picasso në epokën MeToo?

Pablo Picasso
Një vizitor vëzhgon punën e Pablo Picasso-s si pjesë e ekspozitës "Picasso and Paper" / Foto: EPA-EFE / NEIL HALL

Pablo Picasso me qëndrimin e tij ndaj grave, sot, sigurisht që nuk do të ishte një model feminist.

Piktori i famshëm kishte dy gra, të paktën gjashtë të dashuruar dhe lidhje të panumërta dashurie. Ai shpesh i linte gratë kur ato sëmureshin, i pëlqente të ishte në shoqërinë e prostitutave dhe partnerët e tij shpesh ishin shumë më të rinj se ai. Gruaja e tij e dytë ishte 27 vjeç kur u martua me të, dhe ai vetëm atëherë i cili mbushi 79 vjeç.

Disa nga thëniet e tij si “Për mua ka vetëm dy lloje femrash: perëndesha dhe të nënshtruara”, nëse shqiptoheshin sot, do të shkaktonin reagime të shumta. Kuptohet, asnjë nga këto nuk është e re dhe është ricikluar në shumë artikuj, libra, kërkime.

Pablo Picasso / Pierreuses au bar (Dy gra në një bar), 1902

Por në botën pas lëvizjes "MeToo“Njerëzit që kujdesen për trashëgiminë e Pikasos përballen me një sërë sfidash.

"Lëvizja MeToo e ka bërë emrin e tij të njollosur sot," tha Cecil Debray, drejtore e Muzeut Picasso në Paris. Ajo shtoi se sot “sulmet janë edhe më të ashpra sepse Picasso është figura më e famshme dhe më popullore në artin modern – një idhull që duhet shkatërruar”.

Pablo Picasso
Pablo Picasso / Foto: Profimedia

E çoroditur dhe shkatërruese?

Muzeu i Parisit kohët e fundit ftoi artistë për të marrë pjesë në një debat mbi Picasso, duke përfshirë artistin francez Shqiponja, autore e "Gratë që qajnë ishin të zemëruara", duke iu referuar një prej portreteve më të famshme të Picasso, "Gruaja që qan".

Muzeu Sister në Barcelonë do të presë një sërë seminaresh dhe debatesh mbi këtë temë me historianë arti dhe sociologë në maj.

Domethënë, në Francë u ndezën sërish debatet e bazuara në librin e gazetarit Sophie Shaw me titull "Picasso, Minotaur", i cili e përshkruan piktorin e famshëm si "ren xheloz të dhunshëm... të çoroditur... shkatërrues".

Debray pretendon se disa nga deklaratat e tyre janë "anakronike" dhe se ata mbështeten në "supozime dhe pretendime pa referenca historike". Por ajo e mirëpret debatin mbi Pikason pasi "historia e artit është pasuruar nga pyetjet e epokës së re dhe brezave të rinj".

Pablo Picasso
Përdhunimi i grave sabine / Pablo Picasso (1962)

Seksualiteti i kafshëve

Nuk është gjithmonë e lehtë të ndash një artist nga arti i tij. Marina Pikaso për të dashuruarit e gjyshit të saj ajo dikur shkroi: "Ai i nënshtroi me seksualitetin e tij shtazorë, i magjepsi, i gëlltiti dhe i shtypi në kanavacën e tij".

Por nipi i artistit, nga ana tjetër, Oliver Picasso argumenton se portretizimi i Pikasos si një "përbindësh" është gjithashtu një rrezik i keqinterpretimit të grave që e donin atë. Disa femra pëlqejnë Marie-Thérèse Voltaire, ishin muza të reja dhe të pambrojtura që ndiheshin të pafuqishme, tha ai dikur për AFP.

Të tjerët, si Francois Gilo, ata e dinin saktësisht se çfarë po hynin me Picasson dhe nuk e kishin problem të largoheshin kur u ngopën.

“Disa nga ato lidhje dolën të padëmtuara, por disa jo. “Është gjithçka shumë komplekse dhe këto gra ishin shumë të ndryshme nga njëra-tjetra”, tha Zilo dikur.

Picasso Francois Gilo
Picasso dhe Francois Gilo / Foto: Profimedia

Pikturat e Pikasos tregojnë një pjesë të asaj "kompleksiteti".

"Ndër veprat e tij ka disa plot dhunë, por ka edhe një butësi të madhe... Sa herë që kishte shteruar frymëzimin e tij, ai kërkonte diçka tjetër," shtoi ajo. “Gratë ishin të nevojshme për punën e tij, pa to diçka do të mungonte”.

Video e ditës