Katsarska do të bëjë një pasqyrë të mandatit, pasardhësi i saj do të njihet deri në fund të muajit

Dobrila Katsarska - Kryetare e Gjykatës Kushtetuese / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Dobrila Kacarska, nesër nga ora 12 në një konferencë për shtyp ajo do të bëjë një pasqyrë të mandatit të saj trevjeçar si kryetare e Gjykatës më të lartë në vend. Mandati i Katsarska skadon më 2 qershor, kohë në të cilën duhet të zgjidhet presidenti i ri i Kushtetutës.

Sipas Rregullores së Punës së Gjykatës Kushtetuese, Gjykata Kushtetuese në seancë zgjedh kryetarin e Gjykatës nga radhët e gjyqtarëve me dy të tretat e shumicës së numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve, me votim të fshehtë.

Përveç Katsarskës, gjyqtarë aktualë në Gjykatën Kushtetuese, njëri prej të cilëve do ta marrë kryesinë deri në fund të muajit, janë Naser Ajdari, Osman Kadriu, Darko Kostadinovski, Fatmir Skender, Tatjana Vasic Bozadzieva, Elizabeta Dukovska, Jadranka Dabovic Anastasovska. dhe Ana Pavlovska Daneva.

Çdo gjyqtar mund të propozojë një kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese.

Propozimi për kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese përcaktohet nga një komision prej tre gjyqtarësh të zgjedhur nga shumica e numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve.

Nëse kandidati nuk merr shumicën e kërkuar të votave, procedura për zgjedhjen e presidentit përsëritet.

Kryetari i Gjykatës Kushtetuese përfaqëson Gjykatën Kushtetuese, nënshkruan vendimet, vendimet dhe aktet e tjera të Gjykatës Kushtetuese, kujdeset për zbatimin e Rregullores së Punës së Gjykatës Kushtetuese dhe kryen detyra të tjera të përcaktuara me këtë Rregullore. Në rast mungese ose pamundësie, kryetari zëvendëson gjyqtarin sipas orarit të përcaktuar nga Gjykata Kushtetuese sipas rendit alfabetik të mbiemrit të gjyqtarëve.

Mandati i Kryetarit të Gjykatës Kushtetuese është tre vjet, pa të drejtë rizgjedhjeje.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës