Kabineti i Pendarovskit: Pllaka për ASNOM në manastirin e St. Prokhor Pczynski për Ilinden ishte i një karakteri të përkohshëm

Prokhor Pchinsky
Foto: Kabineti i Presidentit Stevo Pendarovski

Pllaka për ASNOM e cila u vendos në manastirin e St. Prokhor Pczynski për Ilinden ishte i një natyre të përkohshme për të realizuar vizitën e presidentit Stevo Pendarovski dhe delegacioni shtetëror, për herë të parë pas shumë vitesh, thonë nga zyra e kreut të shtetit pas informacionit të publikuar në media se pllakata nuk është më në objektin e faljes.

“Më pas u ra dakord që sa më shpejt të formohen grupet e punës të përbëra nga përfaqësues të dy Ministrive të Jashtme, Ministrive të Kulturës, si dhe nga institucionet e tjera shtetërore që do të përcaktojnë mënyrën dhe formën e festimit të 2 gushtit. Ilinden në St. Prokhor Pczynski për vitin e ardhshëm. Qëllimi i një bashkëpunimi të tillë të zyrtarizuar është krijimi i një forme institucionale për kremtimin e festës së Ilindenit në manastirin e Shën. Prokhor Pczynski”, thuhet në zyrën e Pendarovskit.

Dhe igumeni i manastirit të St. Prokhor Pczynski Arkimandrit Metodi, konfirmoi për MIA-n se marrëveshja e dy delegacioneve, atij maqedonas dhe atij serb, ishte që të hiqet pllakata pas festës së Ilindenit dhe të vendoset sërish kur të jetë e nevojshme.

Pllaka përkujtimore për mbajtjen e seancës së parë të ASNOM-it më 2 gusht 1944 u vendos në festën e Ilindenit në kapelën e manastirit të Shën. Prokhor Pçinjski, ku pas një pauze të gjatë festonte delegacioni shtetëror-kishë maqedonas i kryesuar nga presidenti Stevo Pendarovski. Nga pala serbe në festë mori pjesë edhe ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë. Nikolla Selakoviq.

Në pllakën përkujtimore dygjuhëshe, maqedonisht dhe serbisht, shkruhet: “Më 2 gusht 1944, në këtë vend u mbajt seanca e parë e Kuvendit Antifashist të Çlirimit Popullor të Maqedonisë, ku të zgjedhurit e popullit mbajtën vendime historike që vendosën shtetësinë dhe identitetin e popullit maqedonas duke shprehur vendosmërinë e tij për të jetuar së bashku me popujt e Jugosllavisë”.

Video e ditës