Ekspozita jubilare e DLUM do të hapet në Çifte Amam dhe në Mala Stanicë

Shoqata e Artistëve të Bukur të Maqedonisë (DLUM) shënon një jubile të madh dhe domethënës - 75 vjet nga themelimi dhe ekzistimi i Shoqatës.

Me atë rast, më 1 dhjetor, në dy objektet e Galerisë Kombëtare, Çifte Amami dhe Mala Stanica, do të hapet ekspozita e madhe jubilare e anëtarëve të LDUM-së nga themelimi e deri më sot.

Ekspozita do të prezantojë një vepër të pasur krijuese, piktura, skulptura, grafika, vizatime, instalacione, sixhade nga 292 autorë, duke filluar nga themeluesit e DLUM, përmes doajenëve të shquar që hapën rrugën dhe lanë gjurmë të forta në skenën e artit bashkëkohor, më pas. autorët e artit të brezit të mesëm, deri te brezi i ri, i cili përfaqëson të ardhmen e DLUM.

Ekspozita është planifikuar të hapet nga mbrojtësi i jubileut, presidenti i RS-së, Stevo Pendarovski, ndërsa në hapje do të flasin ministrja e Kulturës, Irena Stefoska, drejtoresha e NGM, Dita Starova Qerimi dhe presidenti. e Këshillit Artistik të DLUM-it, Diana Tomic Radevska, e cila ka shkruar edhe tekstin hyrës në katalogun për ekspozitën jubilare. Ekspozita realizohet në bashkëpunim me Galerinë Kombëtare dhe në të dyja godinat mund të vizitohet nga data 1 deri më 12 dhjetor të këtij viti.

Si një lloj paralajmërimi për ekspozitën jubilare, nën patronatin e Qytetit të Shkupit në Qendrën e Artit “Art Hub” në QTQ, nga 12 deri më 22 nëntor DLUM realizoi ekspozitën “Energjitë e reja”. Bëhet fjalë për një program me ekspozitë të titulluar rishtazi, i cili i kushtohet brezit të ri të anëtarëve të shoqërisë dhe të cilit i është ndarë çmimi "Energjitë e reja" nga Ana Trajkovska për veprën me titull "Vicarious".

Ekspozita "Energjitë e Reja" në Qendrën e Artit "Art Hub" në QTQ

– Në DLUM-in në tre vitet e fundit sapo i janë bashkuar disa artistë, të sapodiplomuar në Fakultetin e Arteve të Bukura, si dhe nga fakultete të tjera të artit. Ne besojmë se atyre duhet t'u jepet një shans për të zgjeruar skenën e artit me aktivitete ekspozuese me qasjen e tyre inovative. Propozimet e dhëna ushqejnë potencialin e ri kërkimor dhe aplikimin e multidisiplinaritetit dhe intermedialitetit. Në rrymat bashkëkohore të artit analitik, të rinjtë kanë ide dhe tema për të cilat duhet të kenë mundësi prezantimi dhe ekspozimi. Kështu do të hapim mundësinë për të zbuluar talente të reja, artistë të rinj të përkushtuar seriozisht dhe kjo ekspozitë do të jetë trampolina e tyre për arritjen e lirisë së shprehjes - tha DLUM.

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 107, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 27-28 nëntor 2021)

Video e ditës