JP Drisla dënohet me 120 euro dhe 6 euro për menaxherin, për ndotjen e Markova Rekës.

Deponia e Drislës / Foto: "Sloboden Pechat" / Metodij Zdravev

Inspektorati Shtetëror i Mjedisit (ISHM) do të paraqesë kërkesë për inicimin e procedurës kundërvajtëse kundër personit juridik JPDKO Drisla Shkup dhe kundër menaxherit në Gjykatën Themelore Penale në Shkup për shkak të refuzimit të nënshkrimit të Marrëveshjes nga drejtori i Ndërmarrjes Publike për Deponimin e Mbeturinave Komunale. Drisla Shkup, pas mbikëqyrjes së jashtëzakonshme.

Dënimi i shqiptuar vjen pas mbikëqyrjes së jashtëzakonshme të Inspektoratit më datë 04.09.2023, pas denoncimit të qytetarëve nga fshati Batintsi, për ndotjen e Markova Rekës në orët e mëngjesit.

Foto: Prince Screen/Facebook

Gjatë vëzhgimit të jashtëzakonshëm vizualisht është konstatuar se ka ndotje të Markova Rekës me lëng kafe të errët, por gjatë vëzhgimit nuk është ndjerë erë.

Sipas DIŽS, në të njëjtën ditë, laboratori i akredituar mjedisor EUROMAK CONTROL Shkup ka marrë mostra nga tri vende për analiza të ujit nga Markova Reka, si dhe një mostër shtesë të dorëzuar nga qytetarët nga Batinci.

Gjetjet e vëzhgimit vizual dhe rezultatet e laboratorit të akredituar që ka analizuar mostrat, përcaktuan përqendrime të substancave ndotëse mbi vlerat kufi të lejuara dhe ato burojnë nga shkarkimi nga landfilli.

Mbrojtja e mjedisit është një nga prioritetet kryesore të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe ne mbështesim çdo veprim që ka për qëllim mbrojtjen e natyrës dhe jetës së qytetarëve tanë. Përcaktimi ynë i vendosur është zbatimi i standardeve evropiane në të gjitha sferat e shoqërisë, përfshirë edhe mjedisin, siç dëshmohet nga veprimi ynë me aktivitete specifike në drejtim të mundësimit të një mjedisi të pastër dhe të ruajtjes së ekosistemit natyror. “Sloboden Pechat” që në fillim i ka përcjellë ngjarjet me Drisllën dhe Markova Rekën. Banorët e fshatit pohuan se uji nga landfilli po derdhet vazhdimisht në lumë dhe se ka ndotje të vazhdueshme.

VIDEO: Tym i dendur mbi Drisllën

VIDEO | Banorët e Batincit pohojnë: nga 100 shtëpi, 24 të vdekur dhe nëntë të sëmurë me kancer në pak vite

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës