Joveski pezulloi Vilma Ruskovskën, procedurë disiplinore ndaj dy prokurorëve të tjerë

Vilma Ruskovska / Foto: mia.mk

Prokuroria Publike ka bërë të ditur se është dorëzuar propozim për procedim disiplinor ndaj tre prokurorëve, të cilët me dashje kanë kryer një gabim të madh profesional.

“Në pajtim me nenin 93 të Ligjit për Prokuroritë Publike, Prokurori Publik i Republikës së Maqedonisë së Veriut sot ka dorëzuar propozim për inicimin e procedurës disiplinore për përcaktimin e përgjegjësisë së tre prokurorëve publikë, të cilët dyshohet se kanë kryer me dashje dhe në mënyrë të paarsyeshme gabim i madh profesional, duke bërë kështu një shkelje të rëndë disiplinore të nenit 91 paragrafi 6 të Ligjit për Prokurorinë Publike”, thonë nga JO.

“Në të njëjtën kohë, në bazë të nenit 81 të Ligjit për Prokuroritë Publike, Prokurori Publik i Republikës së Maqedonisë së Veriut ka marrë Vendim për shkarkimin nga detyra të një prokurori publik përderisa procedura penale ka filluar pas kallëzimit penal kundër prokurori në fjalë vazhdojnë”, thuhet në njoftim.

A1on botuar se tre prokurorët ndaj të cilëve është iniciuar procedura disiplinore janë kryetarja e Prokurorisë Publike për Ndjekje të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, Vilma Ruskovska, si dhe kolegët e saj. Ivana Trajçeva и Elizabeta Josifovska. Ruskovska konfirmoi informacionin për hapjen e procedurave.

Sipas ligjit, prokurori publik Ljubomir Joveski ka të drejtë të marrë vendim për largimin e prokurorit nga prokuroria, në disa raste, përfshirë edhe nëse gabimi i madh profesional është bërë qëllimisht ose pa arsye.

Pas kallëzimit në prokurori për kontroll të paligjshëm në Policinë Financiare, dy prokurorë të Prokurorisë Publike të Republikës përgjegjëse për mbikëqyrjen e Prokurorisë së Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit kanë kryer një këqyrje të rastit, pasi për të cilin kanë përgatitur një raport ku thuhet se ka pasur parregullsi në trajtimin e rastit . Tre ditë pas hartimit, ai iu dorëzua Policisë Financiare dhe publikut.

Në peticion thuhet se Trajçeva dhe Josifovska nuk kanë qenë kompetente për të vepruar për këtë çështje, sepse nuk janë pjesë e ekipit të prokurorëve që përcaktojnë përgjegjësitë e personave me kompetenca policore. Më pas, theksohet se kontrolli është kryer edhe pse në dosje nuk kishte prova për dyshim të bazuar për një krim, por vetëm kallëzim penal. Po ashtu, thuhet se Trajçeva nuk i ka dhënë informata Prokurorisë Publike, edhe pse ajo është kërkuar nga ajo. Urdhri i bastisjes i marrë nga Gjykata Penale mësohet se është marrë me informacion të rremë, kujton “A1on”.

Rasti ishte një arsye për një kohë të gjatë përleshje mes Joveskës dhe drejtorit të Policisë Financiare, Arafat Muaremi, dhe prokurori publik Joveski tha javën e kaluar se "nuk do të tolerojë sjellje të paligjshme".

Video e ditës