VIDEO| Janevski: Ne kemi nevojë për investime që të mos mbesim prapa qendrave rajonale dimërore

Të hyrat nga turizmi janë në rritje dhe këtë vit priten rreth 530 milionë euro, që është 20 deri në 25 për qind më shumë se vitin e kaluar. Megjithatë, siç thotë drejtori i Agjencisë për Promovim dhe Përkrahje të Turizmit (APPT) Ljupço Janevski, zhvillimi i turizmit nuk monitorohet në mënyrë adekuate nga financimi shtetëror, si nga buxheti qendror ashtu edhe në nivel komunal.

Ai thotë se për sezonin dimëror tashmë ka lidhur marrëveshje me operatorë turistikë të huaj për dimërim në Mavrovë. Sidomos për objektet tjera turistike dimërore, thekson Janevski, mungojnë objektet dhe zgjidhjet infrastrukturore.

- Investimet në destinacionet që janë qendrat tona dimërore dhe që janë kryesisht në parqe kombëtare dhe zona të mbrojtura, duhet të jenë në një regjim të veçantë, por edhe në vazhdimësi. Fatkeqësisht, në dekadat e fundit, një, dy apo tre, nuk kemi investuar në qendrat tona dimërore, kështu që ato, përkundër resurseve natyrore që kanë, mbeten prapa qendrave dimërore rajonale dhe evropiane - thotë Janevski.

 

Ai sqaron se Agjencia për Promovimin dhe Mbështetjen e Turizmit, përveç promovimit jashtë vendit, është e orientuar edhe për turistët vendas.

- Nëse krahasojmë rezultatet 2018 - 2023, ato janë në rritje të vazhdueshme, domethënë gjithnjë e më shumë turistë vendas përdorin objektet dhe destinacionet tona turistike gjatë gjithë vitit. Pra, qendrat tona dimërore do të thosha se për mua janë destinacione për katër stinë - thotë Janevski.

Ai shpjegoi se APPT është duke bërë plane strategjike dhe tani po bëhen për fundin e vitit 2024 dhe për vitin 2025 sepse reflektimi në turizëm është një ose dy vjet përpara.

- Nëse krahasojmë buxhetin e vitit 2018, mund të themi se Agjencia e Promovimit dhe Mbështetjes së Turizmit ka një ulje të vazhdueshme të buxhetit, por realizim maksimal të tij. Por me uljen e buxhetit zvogëlohet edhe prania jonë në tregjet rajonale apo botërore, reduktimi i dixhitalizimit dhe gjithçka që është shkurtuar në tre-katër vitet e fundit dhe kjo do të sjellë uljen e rritjes së industrisë së turizmit. Nëse dihet se në vitin 2011 pjesëmarrja e sektorit të turizmit në PBB ishte 0,4 për qind, në vitin 2018 – 1,9 për qind, dhe në vitin 2022 – 3,6 për qind, atëherë mund të themi se fokusi i Ministrisë së Financave duhet të drejtohet më shumë drejt këtij sektori. - thotë Janevski.

Ai thekson se ky është një sektor i madh dhe për nga numri i të punësuarve ka rreth 35.000 mijë të punësuar. Por pyetja që shtrohet është se si të vijojmë të ofrojmë staf cilësor për këtë sektor, duke qenë se punëtorët tanë po largohen masivisht, sidomos për punë sezonale në resortet bregdetare.

- Nuk është zgjidhje përfundimtare nëse importojmë fuqi punëtore. Duhet t'u përgjigjemi disa pyetjeve. Në çfarë gjendje do të jetë ajo, sa e kualifikuar do të jetë, si do të integrohet dhe socializohet në shoqërinë tonë. Gjithashtu, edhe nëse e importojmë, duhet të specifikojmë se në cilët sektorë dhe cila do të jetë strategjia jonë duke u fokusuar në shkollat ​​e mesme profesionale, një proces ky afatgjatë. Ne duhet t'i bindim gjithnjë e më shumë të rinjtë se ata mund të krijojnë zhvillimin e tyre të karrierës në të ardhmen me shkollat ​​e mesme profesionale. Një kamerier profesionist në Maqedoni tashmë mund të marrë një pagë të mirë - thotë Janevski.

Në lidhje me sezonin e ardhshëm veror, Janevski u ankua se për shkak të buxhetit modest që kishte Agjencia, fatkeqësisht si destinacion turistik, nuk kemi qenë të pranishëm në asnjë panair të nivelit botëror.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës