Janevska: Marrëveshja mes SASHK-ut dhe Qeverisë nuk është e përshtatshme për kërkesat e tyre, ato janë manipuluar

Vesna Janevska, kryetare e Komisionit për Arsim dhe Shkencë të VMRO-DPMNE-së / Foto: Screenshot / Sitel TV

Duket se të gjithë aktorët e shoqërisë dhe qytetarët e kanë harruar pse filloi greva e mësuesve. Greva e mësuesve filloi sepse ata kërkuan nivelim të pagave të tyre sipas pagës minimale në vend dhe kjo nuk ndodhi dhe prandaj mendoj se janë manipuluar. Marrëveshja mes SSK-së dhe Qeverisë nuk është adekuate për kërkesat e tyre, thotë Vesna Janevska, kryetare e Komisionit për Arsim të VMRO-DPMNE-së, lidhur me marrëveshjen mes qeverisë dhe sindikatës që erdhi pas gati tre javë grevë të punëtorëve në institucionet arsimore. në Maqedoni, të cilët përveç rritjes së pagave, kërkuan edhe nivelim të pagave në përputhje me rritjen e pagës minimale.

Ajo në daljen e sotme mysafire në Dnevnik qendror në Tv Sitel në “Tema e ditës”, tha se rritja e pagës së dakorduar prej 15% do të jetë në pagën e tyre minimale që është 14.754 në arsimin fillor dhe 15.288 në arsimin e mesëm, e jo më. një pagë e harmonizuar me minimumin, që ishte një nga kërkesat kryesore të tyre.

“Ajo që tani është marrëveshje mes SASHK-ut dhe qeverisë nuk i referohet pagës minimale të shtetit. Paga minimale në arsimin fillor është 14.754 denarë, në arsimin e mesëm është 15.288 denarë. Çfarë do të thotë paga minimale në arsim dhe përqindja që kanë marrë tani, 15% do t'i referohet këtyre pagave minimale, jo pagës minimale në vend. Do të fillojmë të llogarisim përqindjen, p.sh. në arsimin fillor, në shumën më të ulët prej 14.700 denarë, më pas me atë përqindje do të llogaritet koeficienti sipas vendit të punës, detyrave që kryejnë mësimdhënësit, vjetërsisë dhe vjetërsisë së punës dhe përvojën e punës e kështu me radhë.ata marrin rrogën bruto në fund dhe kjo nuk është aspak në përputhje me kërkesat e tyre. Kërkesat e tyre ishin që koeficienti i tyre të llogaritet në bazë të pagës minimale në vend, gjegjësisht 18.000 denarë”, tha Janevska.

Ajo shtoi se mënyra e arritjes së kësaj marrëveshjeje ishte edhe më poshtëruese për edukatorët, sepse Ligji për pajtim dhe zgjidhje paqësore të mosmarrëveshjeve është dashur të zbatohet para grevës së përgjithshme, e jo pas saj.

Ajo shtoi se Qeveria nuk e ka zbatuar këtë ligj sepse deri ditën e fundit nuk kanë besuar se do të ketë grevë të mësimdhënësve, por pasi kanë parë që ka tre javë që po protestohet, dhe fundi i vitit shkollor dhe diplomimi. po afrohet, vendosën ta zbatojnë këtë një mekanizëm që gjithsesi duhej të ishte përdorur përpara dhe jo pas fillimit të grevës.

Video e ditës