Ekzekutuesit mund të mos “përgatisin” as llogaritë shtetërore dhe komunale

Foto: Arkivi

Prej vitesh Dhoma e Tregtisë kërkon ndryshimin e nenit 218 të Ligjit të Përmbarimit, i cili e bën të pamundur kryerjen e përmbarimit për arkëtim nga shteti, bashkitë dhe ndërmarrjet publike.

“Beteja” e Odës Ekonomike të Maqedonisë për gati 12 vjet vazhdon për të intervenuar në Ligjin për përmbarim, në mënyrë që kompanitë të mund të mbledhin kërkesat nga Republika e Maqedonisë, autoritetet shtetërore, ndërmarrjet publike dhe komunat. Nga SKSM, disa herë kanë theksuar se interpretimi tepër i gjerë lejon që Ligji të zbatohet në mënyrë të pabarabartë për sektorin publik dhe privat. Kryetari i Odës, Branko Azeski, në rubrikën e tij të fundit rendit disa “përvjetorë të iniciativave të tyre” për ndryshimin e ligjeve të caktuara, ndër to edhe Ligjin për përmbarim.

-Që nga viti i kaluar kemi filluar të festojmë përvjetorë, këtë vit nuk duhet të festojmë 12 vjet nga iniciativa për ndryshimin e nenit 218 të Ligjit për përmbarim - shkruan ndër të tjera Azeski.

Ndryshe, në paragrafin e parë të këtij neni, thuhet se “Për sa i përket objekteve dhe të drejtave të Republikës së Maqedonisë dhe organeve të saj, njësive të vetëqeverisjes lokale dhe ndërmarrjeve publike, përmbarimi për arkëtimin e kërkesave në të holla nuk mund të kryhet. nëse ato janë të nevojshme për kryerjen e veprimtarisë së tyre, pra detyrave”. Paragrafi i dytë i nenit 218 shpjegon më tej se “cilat sende dhe të drejta janë të nevojshme për kryerjen e veprimtarive dhe detyrave të debitorit do t'i caktojë kryetari i gjykatës në territorin e së cilës kryhet veprimi përmbarimor, nëse gjatë ekzekutimit të zbatimi, palët në atë çështje nuk janë pajtuar ose ndryshe tregohet si e nevojshme”.

- Neni 218 në fakt i lejon gjykatës të vendosë ndalimin e tërheqjes së mjeteve të debitorit me arsyetimin se ato janë "të nevojshme", gjë që pengon kalimin e tyre te kreditori, gjegjësisht shlyerjen e borxhit - thonë avokatët e konsultuar nga "Sloboden Pechat". ". Dhe, me këtë lloj kufizimi, kompanitë praktikisht nuk janë në gjendje të mbledhin pretendimet e tyre, pavarësisht një vendimi të gjykatës ekzekutive për këtë.

Aktualisht kompanitë janë të detyruara të shlyejnë të gjitha borxhet e tyre dhe nga ana tjetër edhe pse kanë mundësi ligjore nuk mund të mbledhin kërkesat nga institucionet. Dhe nëse dikur të gjithë luftonin për të punuar me shtetin, tani kompanitë me ngurrim marrin përsipër të bëjnë diçka për ta, sepse nuk janë të sigurt se kur do t'i marrin paratë. Disa hulumtime të mëparshme kanë treguar se borxhet e shtetit ndaj kompanive private kanë arritur në mbi 500 milionë euro.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës