Ekspozita e piktorit Miroslav Masin zbulon një ndërveprim të kthjellët midis njeriut dhe natyrës

Hapja e ekspozitës së Miroslav Masin në hamamin e Dautpashës në Shkup / Foto: Maja Argakijeva

Ekspozita retrospektive e titulluar “Më mirë në një degë se sa në ashensor” e piktorit të shquar dhe një prej bohemëve të rrallë në vendin tonë, Miroslav Masin, është ngritur nga data 15 maj deri më 15 qershor në ambientet e hamamit Dautpashin në Galerinë Kombëtare. në Shkup. Disa qindra vizitorë ishin të pranishëm në hapjen e ekspozitës së Masin më 15 maj në hamamin Dautpashë në Shkup.

Një ekspozitë e Miro Masin nuk është vetëm një festë e artit; Ai gjithashtu paraqet respekt për krijimtarinë, pasionin, sinqeritetin, qëndrueshmërinë dhe vizionin e artistit, veprat e të cilit lanë gjurmë të pashlyeshme në skenën artistike maqedonase.

- Rrugëtimi i Miroslav Masin si artist shoqërohet me kërkime të thella, por edhe me përkushtim të palëkundur. Nëpërmjet pikturave të tij, ai na fton në një botë ku ngjyrat kërcejnë, emocionet flasin dhe imagjinata nuk njeh kufij. Çdo goditje e furçës së tij është e mbushur me një ndjenjë qëllimi, një reflektim i lidhjes së tij të thellë me zanatin dhe mjedisin e tij. Që në fillimet e tij, Masin inicioi një studim të ndërveprimit midis njeriut dhe natyrës.

Si pjesë e këtij hulumtimi, ai i kushtoi kohë të konsiderueshme vëzhgimit dhe përfaqësimit të zogjve, majmunëve, peshqve, por gjithashtu krijoi krijesat e tij që janë një lloj kombinimi i specifikave kafshë-njeri. Me këto tema të përcjella me stilin e tij karakteristik dhe argëtues ekspresionist, ai eksploron çështje të thella ekzistenciale-sociale, si origjinën e ekzistencës, natyrën e vlerave njerëzore dhe iluzionet, fiksimet dhe pikëpamjet që formësojnë specien tonë - thekson Dita Starova. Qerimi, drejtor i Galerisë Kombëtare.

Dita Starova Qerimi / Fotografi: Maya Argakijeva

Ekspozita u njoftua në një konferencë për media me autorin, në të cilën morën pjesë kuratorja Maja Chankulovska-Mihajlovska, kuratore e lartë në Galerinë Kombëtare dhe Dita Starova Qerimi, drejtoreshë e Galerisë Kombëtare. Kuratorja Maja Chankulovska-Mihajlovska sqaroi se ekspozita është e përbërë nga 141 vepra arti dhe 9 objekte në të cilat Masin ka ndërhyrë me ngjyrat e tij të veçanta. Ekspozita prezanton punime nga të gjitha fazat krijuese të Masinit në 40 vitet e fundit.

Piktori Miroslav Masin theksoi se gjithë jetën e jeton vetëm me pikturë. Ai tha se nuk ka pasur asnjë ditë përvojë pune dhe në fillim kur nuk njihej si piktor e kishte shumë të vështirë, por tani po i jeton frytet e “vështirësisë”. Ai shtoi se ka arritur të durojë të bëjë asgjë tjetër, përveç pikturës, sepse kjo është edhe puna dhe hobi i tij në të njëjtën kohë.

– Përtej ekranit, trashëgimia e Miroslav Masin shtrihet shumë e gjerë. Ai nuk është vetëm piktor; ai është një tregimtar, një filozof dhe një fener frymëzimi për brezat që do të vijnë. Arti i tij shërben si përkujtues i fuqisë së krijimtarisë për të na transformuar, ngritur dhe bashkuar në njerëzimin tonë të përbashkët dhe ai si shembull individual dëshmon se arti si profesion dhe filozofi e jetës është i mundur - theksoi Dita Starova Qerimi. .

Miroslav Masin si shembull individual dëshmon se arti si profesion dhe filozofia e jetës është i mundur / Foto: Maja Argakijeva

Interesin dhe pasionin e tij për artin Masini e zbuloi në ditët e gjimnazit, kur profesori i edukatës artistike Vasil Vasilev në gjimnazin "Rade Jovçevski Korçagin" u kërkoi nxënësve të tij të vizitojnë ekspozitat e artit në galeritë dhe muzetë në Shkup. Asokohe Masinit as që i shkonte mendja të merrej me art, por mendonte se a do të kishte ndonjëherë mundësi t'i ekspozonte veprat e tij në objektin e hamamit të Dautpashës. Pas 40 vitesh punë me pikturën i është realizuar dëshira, edhe pse edhe sot nuk thotë se është artist, por se është piktor dhe lë artin ta vërtetojë historia.

Poster për ekspozitën "Më mirë në një degë sesa të mbërthyer në një ashensor"

Lidhur me procesin krijues gjatë krijimit të një tabloje, Masin tregon se i ndjen të gjitha ndikimet e jetës dhe se e gjitha hyn përmes syve, kalon nga truri dhe zemra dhe përmes dorës del në telajo.

- Masin e fokuson angazhimin e tij në dy fusha themelore: transformimin e proceseve operacionale të vizatimit dhe pikturës në një përvojë unike artistike dhe përcaktimin e një fondi përfaqësimesh komunikuese që do të ndërmjetësonin më saktë atë përvojë. Segmenti i parë zgjidhet jashtë një sistemi teknologjikisht koherent dhe përfaqëson një përzierje procedurash në rrjedhën e përzgjedhjes dhe pastrimit të vazhdueshëm. Thekset tonale dhe gjurmët e gjestit janë shkruar më së shumti nga autori me laps, nervatura e imët kryhet me pikim dhe shkalla e ngushtuar kromatike me kontrast të dendur është rezultat i trajtimit me bojëra uji të pigmenteve transparente. Shtresimi i teknikave në këtë rast i lejon Masin të materializojë një pëlhurë të dendur pikture në një marrëdhënie dinamike, por jo të pabalancuar me menjëhershmërinë e procesit të vizatimit. Në ndërveprim me këto supozime teknike, u formua repertori imagjinativ i artistit: një sërë figurash groteske dhe majmunike që gjenden në fazën e shndërrimit nga krijesa të natyrës në krijesa të kulturës. Shfaqjet e Masinit preken nga fundi i qenies së pavetëdijshme dhe energjia primitive e artikulimit të tyre është e përqendruar në mënyrë të duhur në teknikën "e pistë" të autorit - vuri në dukje kritiku i artit Bojan Ivanov.

Foto: Maja Argakijeva

Ekspozita e Miroslav Masin pasohet nga një katalog i gjerë dhe luksoz. Ekspozita në Hamam Dautpaşin është pjesë e Programit Vjetor të Galerisë Kombëtare për vitin 2024 dhe financohet nga Ministria e Kulturës, ndërsa sponsorizues janë: restorantet "Sketchers", "Amigo", "De Niro" - Manastir dhe "Diners Macedonia". ". Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 15 qershor 2024.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 231, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 18-19.5.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës