Ekspozita “Kufijtë” sjell fusha të reja dhe të panjohura të artit

Një ekspozitë e përbashkët me titull "Kufijtë" nga artistet Dita Starova Qerimi dhe Shqipe Mehmeti do të ekspozohet në galerinë Gentineta në Cyrih të Zvicrës nga data 21 nëntor deri më 4 dhjetor.

“Ne po tërheqim kufijtë në tokë dhe po ndërtojmë mure. Jemi të rrethuar me mure. Kjo është një botë kufijsh dhe kufizimesh, dhe kultura jonë është një kulturë dallimesh (nocioni i ndryshimit mendohet si përcaktim negativ, si kusht për identitet). Muret janë rreth nesh, e ndajnë hapësirën, e mbyllin, na rrethojnë, kryqëzohen dhe çdo gjë divergjente, shtrihen pafundësisht, shtrihen në të gjitha anët duke krijuar një labirint të pafund. Bota jonë është labirinti ynë.

Labirinti nuk të lejon ndalimin dhe pushimin, ai thërret për kalim dhe bredhje. Pafundësia e labirintit që kemi ndërtuar nuk na lejon të kthehemi në shtigjet e njohura. Labirinti nuk të çon në asnjë destinacion, as nuk ka një qendër të fshehur. Nuk ka rrugëdalje sepse kudo që shkojmë e ndërtojmë dhe e ndërtojmë. Ne jemi gjithmonë në qendër të labirintit - Minotauri që endet përgjithmonë në botën që ai krijoi (kjo është një botë në të cilën njeriu, kudo që shkon, takon vetëm veten e tij, thotë Hannah Arendt).

Artisti zbulon shenjat dhe tabelat e fshehta në mure dhe kërkon fillin e padukshëm të Ariadnës. Ecja e vazhdueshme dhe e palodhshme nëpër labirintin në të cilin humbet kujtesa tani merr një drejtim që të çon jashtë labirintit në dalje - në hapësirën e pakufizuar dhe të panjohurën. Arti është i mundur sepse artisti guxon të kapërcejë kufijtë. Ai nis një udhëtim të pasigurt drejt së panjohurës, përtej kufijve të asaj që është e dukshme dhe e njohur. Guximi i artistit për të kaluar kufijtë krijon një mundësi për të krijuar një vepër arti.

“Ky projekt është një akt i tillë guximi, ku artistet Shqipe Mehmeti dhe Dita Starova Qerimi përpiqen të kalojnë kufijtë e të njohurës në veprat e tyre dhe të shkojnë në disa fusha të reja dhe të panjohura të artit”, ka shkruar kritiku i artit Emil Aleksiev për ekspozitën. "Kufijtë".

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 107, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 27-28 nëntor 2021)

Video e ditës