Zgjedhjet janë si beteja e Waterloo!

Sasho Ordanoski. / Foto: Free Press

Kuptimi i kufizimeve në kohëzgjatjen e fushatave zgjedhore zyrtare në demokraci të ndryshme në botë zbret në disa supozime, të cilat duhet të sigurojnë integritetin e zgjedhjeve: për të siguruar neutralitetin e administratës publike dhe institucioneve shtetërore gjatë fushatës, për të lejuar qasja në media, për të kontrolluar sasinë e parave të shpenzuara për fushatën, për të rregulluar disa aspekte formale të funksionimit të sistemit (monitorime të ndryshme të kufizuara në kohë, afate për aplikimet e kandidatëve, etj.), Për të kufizuar datën deri në të cilën do të zhvillohen sondazhet mund të publikohet, dhe për të siguruar trajtim të drejtë dhe qasje për të gjithë ata, të organizuar partiakë dhe jopartiakë, që duan të "kandidojnë" për një funksion zgjedhor.

Së fundi, në shumicën e demokracive, ajo që quhet "heshtje zgjedhore" funksionon, të paktën 24 orë para ditës së zgjedhjeve, në mënyrë që votuesit të "zgjidhin mendimet e tyre" para se të vendosin se kë (dhe nëse) do të mblidhen.

Ky grup çështjesh rregullohet zyrtarisht në legjislacionin tonë zgjedhor. Sigurisht, "qëllimet e mira" të ligjvënësit shkelen nga kush do të marrë si.

Për shembull, fushata për këto zgjedhje lokale filloi javë apo edhe muaj para fillimit zyrtar të fushatës. Publiku është i përmbytur nga sulmet dhe kundërsulmet partiake, kryesisht personale, ndaj kandidatëve potencialë dhe realë për zgjedhjet. Opozita ndez të gjitha mjetet e saj, qeveria përgjigjet me promovime të gjera shtetërore të aktiviteteve që synojnë matematikën e zgjedhjeve lokale dhe tragjedia me spitalin covid në Tetovë do të mbetet si një nga pikat më të errëta në historinë e fushatave politike maqedonase ku fati i viktimat dhe të mbijetuarit janë në prapavijë para përfitimit të menjëhershëm politik që mund të "nxirret" nga ajo ngjarje fatkeqe.

Pjesa më e madhe e asaj zhurme histerike parazgjedhore as që mund të kontrollohet, edhe nëse ka gatishmëri për të nga selia e partisë, për shkak të ekzistencës së rrjeteve dhe platformave sociale. Aty, "livadhi" parazgjedhor po lëronte që nga pranvera për vjeshtë, pa falje për askënd, dhe ne jemi mësuar me gjuhën e urrejtjes atje, pa moshë, pa privatësi, pa gjini, pa përkatësi politike, pa butur, pa usul , në të gjitha formatet e disponueshme të mediave audiovizive!

Media klasike e shkruar është nën presion, portalet e internetit edhe më shumë, lufta për klikime dhe pëlqime është si Beteja e Waterloo, një nga betejat më të përgjakshme në historinë moderne, në të cilën francezët, brenda një dite, humbën rreth 40.000 trupa, Britanikët dhe Hollandezët rreth 15.000, dhe Prusianët 7.000 njerëz me uniformë. Gjaku në gjunjë, toka nuk u pa nga të vdekurit dhe të plagosurit!

Epo, them me vete, a nuk duhet të mendojmë për heqjen e "kufizimeve" të rrepta, formale, të fushatës parazgjedhore, të cilat gjithsesi askush nuk i respekton? Këtu fushatat zhvillohen 365 ditë në vit, nuk ka pushim - e kemi parë - edhe për festat shtetërore ose fetare. Askush nuk ka kontroll të konsiderueshëm mbi paratë e shpenzuara, as kushtet për kandidatët nuk janë "të drejta dhe të balancuara", dhe ne i vendosim vetëm institucionet që duhet ta kontrollojnë atë në një pozicion kompromisi, sepse ata duhet të zbatojnë ligjet dhe rregulloret që të gjithë janë të vetëdijshëm. se ata janë (pothuajse) të pazbatueshëm.

Ndoshta nëse i gjithë procesi liberalizohet plotësisht, pa afate të rrepta dhe kufij të vështirë, gjërat do të përmirësohen, sepse kjo mënyrë natyrisht vetëm përkeqësohet…

Video e ditës