Italia ka nisur një betejë ligjore me Slloveninë për uthull balsamike

Uthull balsamike/ Photo Costfoto / ddp USA / Profimedia

Qeveria italiane ka nisur procedurat e shkeljes kundër Sllovenisë në një përpjekje për të mbrojtur origjinalitetin e uthullës balsamike të saj të famshme, të mbrojtur gjeografikisht, shkruan "Kujdestar".

Marrëdhëniet midis dy vendeve u ftohën vitin e kaluar kur Sllovenia njoftoi Komisionin Evropian për planet e saj për të "standardizuar" prodhimin e saj të uthullës, duke i kërkuar në thelb të shesë çdo uthull vere të përzier me lëng frutash të koncentruar ose musht si "uthull balsamike".

Termi "aceto balsamico di Modena" (uthull balsamike e Modenës) ekziston që nga viti 2009 dhe mund të përdoret vetëm nga prodhuesit në Modena dhe rajonin Emilia-Romagna.

Italia e sheh lëvizjen e Sllovenisë si një kërcënim për traditën e saj të përsosmërisë me uthull balsamike të Modenës dhe për një treg me vlerë rreth 1 miliard euro.

Beteja për uthullën balsamike është kthyer në prioritet për qeverinë e drejtuar nga kryeministri në largim Mario Draghi, e cila i ka dhënë dritën jeshile prokurorit publik për hapjen e procedurave. Hapi i parë kërkon konsultim me komisionin përpara se, nëse është e nevojshme, të dorëzohet rasti në Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Evropian (GJEDU).

“Pas muajsh pritjeje dhe shqetësimi, më në fund shohim një rreze drite”, tha Mariangela Grossoli, presidente e Konsorciumit për Mbrojtjen e Uthullës Balsamike të Modenës.

Ministri i Bujqësisë i Italisë, Stefano Patuanelli, tha vitin e kaluar se mbrojtja e verës dhe ushqimit italian ishte një prioritet dhe se qeveria do të bënte gjithçka për të mbrojtur produktet e vendit nga "sulmet e paligjshme".

Megjithatë, mbetet për t'u parë se sa e suksesshme do të jetë lëvizja kundër Sllovenisë. Në vitin 2019, prodhuesit italianë të uthullës balsamike humbën një betejë ligjore për të parandaluar një kompani gjermane që të përdorte emrat aceto ose aceto balsamico për të tregtuar produktet e saj të uthullës. Biznesi gjerman i etiketoi produktet e tij me termat balsamico dhe Deutscher balsamico (gjermanisht balsamico).

Por GJED-ja vendosi se termi i mbrojtur aceto balsamico di Modena "nuk zbatohet për përdorimin e termave jo-gjeografikisht specifikë". Gjykata zbuloi se emri aceto ishte i zakonshëm dhe se balsamik ishte një mbiemër i përdorur zakonisht për t'iu referuar uthullës me një shije të hidhur dhe të ëmbël. Prandaj, megjithëse marka tregtare aceto balsamico di Modena mund të përdorej vetëm nga prodhuesit në një zonë të caktuar gjeografike, nuk kishte kufizime të tilla vetëm për aceto balsamico.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës