Hulumtimi: Gratë vegjetariane kanë më shumë gjasa të thyejnë ijën

Foto: Profimedia

Gratë që ndjekin një dietë vegjetariane kanë një rrezik më të lartë për të thyer ijën më vonë në jetë, tregon një studim i ri.

Shkencëtarët raportojnë se një dietë vegjetariane është "shpesh e lidhur me marrjen më të ulët të lëndëve ushqyese që lidhen me shëndetin e kockave dhe muskujve", pasi studimi i tyre zbuloi se gratë vegjetariane kishin një rrezik 33 për qind më të lartë për thyerje të ijeve në krahasim me gratë që hanë rregullisht mish.

Studimi, i cili përfshiu më shumë se 26.000 gra të moshës 35 deri në 69 vjeç nga Britania e Madhe, vlerësoi rrezikun e frakturës së ijeve tek gratë vegjetariane, ato që hanë peshk por jo mish dhe ato që hanë mish herë pas here krahasuar me konsumatorët e rregullt.

Pas rreth 20 vjetësh, shkencëtarët vëzhguan 822 fraktura të ijeve tek gratë, rreth tre përqind e atyre të përfshira në studim, të botuar në revistën "BMC Medicine".

Ekspertët nga Universiteti i Leeds zbuluan se një rrezik i shtuar i frakturës së ijeve u gjet vetëm tek gratë vegjetariane në krahasim me gratë që konsumojnë rregullisht mish.

Të dhënat janë marrë nga "Studimi i grupit të grave në Mbretërinë e Bashkuar", i cili ndjek gratë për një periudhë të gjatë kohore për të vlerësuar rreziqet dhe lidhjet midis dietës dhe shëndetit.

Në grupin e femrave, 28 për qind janë vegjetariane, dhe një për qind janë vegane.

“Studimi ynë nxjerr në pah një shqetësim të mundshëm në lidhje me rrezikun e frakturës së ijeve tek gratë vegjetariane. Megjithatë, ky nuk është një paralajmërim për njerëzit që të braktisin një dietë vegjetariane, pasi me çdo dietë, është e rëndësishme të kuptojmë se cilat lëndë ushqyese nevojiten për një mënyrë jetese të ekuilibruar dhe të shëndetshme”, thotë autori kryesor i studimit. James Webster, një shkencëtar nga Shkolla e Shkencave Ushqimore dhe UshqyerjesLeeds.

Ai shtoi se dietat vegjetariane shpesh kanë konsum më të ulët të lëndëve ushqyese të lidhura me shëndetin e kockave dhe muskujve.

"Këto lloje të lëndëve ushqyese janë përgjithësisht më të bollshme në mish dhe produkte të tjera shtazore sesa në barishte, të tilla si proteina, kalcium dhe mikroelementë të tjerë," tha ai, duke shtuar se "marrja e ulët e këtyre lëndëve ushqyese mund të çojë në një densitet mineral më të ulët të kockave." masë muskulore, e cila mund t'ju vërë në rrezik për të thyer një ijë."

Bashkëautori i studimit, profesori Xhenet Kejd, shtoi se fraktura e kofshës është një problem shëndetësor global me kosto të larta ekonomike që shkakton humbje të pavarësisë, ulje të cilësisë së jetës dhe rritje të rrezikut për probleme të tjera shëndetësore.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se ky studim është një hap i rëndësishëm për të kuptuar rreziqet e mundshme afatgjata të një diete me bazë bimore dhe çfarë mund të bëhet për të zbutur ato rreziqe.

Shkencëtarët thanë se nevojiten kërkime të mëtejshme për të vlerësuar nëse rezultate të ngjashme mund të konfirmohen te meshkujt.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës