Hulumtimi: Serbët kanë 50 për qind origjinë sllave, dhe pjesa tjetër është gjenetika e popullatës së vjetër të Ballkanit

Foto e Beogradit MPB

Serbët e sotëm kanë rreth 50-60 për qind origjinë sllave, dhe pjesa tjetër është gjenetika e popullsisë së vjetër ballkanike e përzier me kolonë nga Anadolli, nga qendrat urbane si Konstandinopoja dhe Efesi, rezultatet e kërkimeve për origjinën e serbëve dhe të tjerë ballkanikë. tregoi korrespondenti i MPB-së nga Beogradi.

Ato rezultate nën titullin "Historia gjenomike e Ballkanit nga kufiri romak deri te shpërnguljet sllave" u botuan në revistën prestigjioze botërore "Cell".

Duke përdorur teknologjitë më të fundit gjenomike dhe duke hulumtuar ADN-në e lashtë të Ballkanit, një ekip studiuesish nga Serbia, Spanja dhe Shtetet e Bashkuara kanë treguar vazhdimësinë e gjeneve të popullatave të sotme serbe dhe atyre të lashta ballkanike që nga epoka e bronzit.

Hulumtimi u inicua nga studiues nga Fakulteti i Biologjisë në Beograd, profesorët Miodrag Grbiq, Zheljko Tomanoviq, anëtar korrespondues i SANU-së dhe profesor Dushan Keckareviq, si dhe studiues nga Instituti Arkeologjik Ilija Mikiq, Miomir Korac dhe Snezhana Golucollaboration në. Universitetit të Barcelonës dhe Harvardit.

Duke analizuar ADN-në e lashtë të më shumë se 30 lokaliteteve, hulumtimi tregon një seksion kryq të ndryshimeve gjenetike dhe migrimeve të popullsisë në Ballkan, përgjatë më shumë se dy mijëvjeçarëve.

Është përcaktuar sekuenca e ADN-së e më shumë se 140 skeleteve nga periudha nga shekulli I deri në shekullin e 1-të nga Serbia, Maqedonia, Bullgaria, Rumania, Shqipëria dhe Greqia.

Gjenomet e popullatës moderne u renditën gjithashtu për herë të parë.

Sipas profesor Miodrag Gërbiq, është vërtetuar se në shekujt VI dhe VII ka pasur shpërngulje masive sllave që lanë gjurmë të thella gjenetike në të gjithë popujt e Ballkanit.

Dhe kroatët, rumunët dhe bullgarët kanë rreth 50-60 për qind të gjenetikës sllave. Duke shkuar drejt Greqisë, kjo përqindje bie në vetëm katër deri në 20 përqind në ishujt grekë.

- Gjuhët, feja dhe kultura e ndryshme tregojnë procese demografike dhe kulturore gjatë mijëvjeçarëve të historisë, edhe pse gjenetikisht janë shumë afër - tha profesori Dushan Keçkarevic.

Ai shton se analiza e sotme e gjenomit tregon afërsinë më të madhe gjenetike të serbëve, kroatëve dhe rumunëve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës