Hulumtimet zbulojnë: Çfarë ndikon më shumë në jetëgjatësinë – gjenet apo mënyra e jetesës

Foto: Pexels / shvetsa

Një mënyrë jetese e shëndetshme mund të kompensojë efektet negative të gjeneve që shkurtojnë jetën me më shumë se 60 për qind, sipas një analize të gjetjeve nga disa studime të mëdha dhe afatgjata të botuara në revistë. "BMJ Journals".

Prej kohësh dihet se si gjenet ashtu edhe mënyra e jetesës ndikojnë në jetëgjatësinë. Megjithatë, deri më tani nuk ka pasur studime të mëdha që të përcaktojnë sasinë e këtyre faktorëve. Të dy gjenet e mira dhe një mënyrë jetese e shëndetshme punojnë së bashku për të reduktuar rrezikun e vdekjes së parakohshme, sipas rezultateve të një studimi të ri të madh. Nga ana tjetër, një mënyrë jetese jo e shëndetshme shoqërohet me një rrezik dukshëm më të lartë të vdekjes së parakohshme, pavarësisht nga predispozita gjenetike.

Kategoritë sipas gjenetikës

Për qëllimet e punimit të ri, shkencëtarët përdorën të dhëna nga projekti UK Biobank për 353.742 të rritur me origjinë evropiane, të cilët u rekrutuan midis 2006 dhe 2010 dhe u ndoqën deri në vitin 2021.

Në studim, të anketuarit janë klasifikuar sipas predispozicionit gjenetik për kohëzgjatjen e jetës, të ashtuquajturat. rezultati i rrezikut poligjenik (PRS), i cili kombinon disa variante gjenetike për të arritur në një predispozitë të përgjithshme gjenetike për një jetëgjatësi më të gjatë ose më të shkurtër.

Bazuar në të dhënat nga studimi LifeGen, sipas pikës së rrezikut poligjenik, pjesëmarrësit u klasifikuan në tre kategori: të gjatë (me vlerën më të ulët të rrezikut), të mesëm (me një vlerë prej 2 deri në 4) dhe të shkurtër (me vlerën më të lartë). .

Kategoritë sipas mënyrës së jetesës

Bazuar në studimin e NHANES në SHBA, pjesëmarrësve iu dhanë pikë për zakone të shëndetshme jetese që përfshinin mos pirjen e duhanit, konsumimin e moderuar të alkoolit, aktivitetin e rregullt fizik, peshën e shëndetshme trupore, kohëzgjatjen e duhur të gjumit dhe dietën e shëndetshme.

Bazuar në këto pika, stilet e jetesës së pjesëmarrësve u kategorizuan si të favorshme, të ndërmjetme dhe të pafavorshme. Gjatë një periudhe mesatare të ndjekjes prej gati 13 vjetësh, 24.239 pjesëmarrës vdiqën.

Ata që ishin gjenetikisht të predispozuar për një jetëgjatësi të shkurtër kishin një shans 21 për qind më të madh për të vdekur para kohe, pra para moshës 75 vjeç, sesa ata që ishin gjenetikisht të predispozuar për një jetë të gjatë, pavarësisht nga stili i jetesës. Nga ana tjetër, ata që kishin një mënyrë jetese të pafavorshme kishin 78 për qind më shumë gjasa të vdisnin para kohe sesa ata me një mënyrë jetese të favorshme, pavarësisht nga predispozita gjenetike.

Njerëzit me rrezik të lartë gjenetik për një jetëgjatësi të shkurtuar, të cilët gjithashtu kishin një mënyrë jetese të pafavorshme, kishin dy herë më shumë gjasa të vdisnin para kohe sesa ata që ishin gjenetikisht të predispozuar për një jetë të gjatë dhe kishin një mënyrë jetese të favorshme.

Një kombinim optimal i një stili jetese të shëndetshëm

Rezultatet e hulumtimit sugjerojnë se kombinimi optimal i stilit të jetesës përbëhet nga katër faktorë: mos pirja e duhanit, aktiviteti i rregullt fizik, gjumi i mjaftueshëm i natës dhe një dietë e shëndetshme. Autorët theksojnë se studimi është vëzhgues dhe për këtë arsye nuk mund të çojë në përfundime përfundimtare rreth shkaqeve dhe efekteve.

Një mënyrë jetese e favorshme neutralizon rrezikun gjenetik

Pavarësisht këtij dhe disa kufizimeve të tjera, ata vërejnë se gjetjet e tyre tregojnë se rreziku gjenetik i një jete më të shkurtër ose vdekjes së parakohshme mund të kompensohet nga një mënyrë jetese e favorshme me rreth 62 për qind. Kur kjo shndërrohet në vite, rezulton se njerëzit me rrezik të lartë gjenetik për një jetëgjatësi të shkurtuar në moshën 40 vjeçare mund të zgjasin jetëgjatësinë e tyre me gati 5,5 vjet me një mënyrë jetese të shëndetshme.

Në të njëjtën kohë, autorët paralajmërojnë se zakonet e jetës zakonisht konsolidohen para moshës së mesme, gjë që nënkupton se para kësaj duhet të ndërmerren hapa për të zbutur predispozicion gjenetik negativ për një jetë të shkurtuar.

“Ky studim sqaron rolin kyç të një stili jetese të shëndetshëm në zbutjen e ndikimit të faktorëve gjenetikë në shkurtimin e jetëgjatësisë. “Politikat e shëndetit publik për të përmirësuar stilet e jetesës së shëndetshme mund të shërbejnë si një plotësues i fuqishëm për kujdesin konvencional shëndetësor dhe zbutjen e ndikimit të faktorëve gjenetikë në jetëgjatësinë e njeriut”, përfundojnë autorët.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës