Komisioni historik do të ketë edhe tre mbledhje, nuk dihet nëse tekstet e historisë do të ndryshojnë deri në shtator

Tekste, Foto: Arkivi

Deri në fund të vitit janë planifikuar edhe tri takime të Komisionit të Përbashkët për Çështje Historiko-Arsimore ndërmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë, informoi shkurt Draghi Gjorgiev, bashkëkryetar i komisionit nga pala maqedonase. Ai thotë se takimet janë planifikuar për periudhën nga shtatori deri në dhjetor.

Me dy takimet e deritanishme në shkurt dhe mars të këtij viti 2023 do të mbahen gjithsej pesë takime të historianëve. Është pothuajse dy herë më e gjatë se sa rekomandohet nga Protokolli i dytë Bilateral i miratuar qershorin e kaluar në takimin e dytë të komisionit të përbashkët qeveritar maqedonas-bullgar, miratimi i të cilit ishte kusht që Sofja të heqë veton për fillimin e BE-së maqedonase. negociatat e anëtarësimit.

“Komisioni i përbashkët multidisiplinar i ekspertëve për çështje historike dhe arsimore do të hartojë dhe zbatojë një plan pune që parashikon mbajtjen e 8 deri në 10 takime në nivel vjetor”, është rënë dakord në Protokoll.

Kurse vitin e kaluar, përkundër synimit për takime më dinamike, janë realizuar gjithsej gjashtë takime.

Për atë që do të bien dakord historianët, është detyrim që brenda dy vjetësh të gjendet në tekstet shkollore dhe të njëjtat rezultate duhet “të reflektohen në përmbajtjen e mbishkrimeve në monumente, tabela, materiale informative në muze dhe objekte të tjera arsimore dhe arsimore dhe edukative dhe edukative, për të cilat do të bien dakord historianët. rëndësi kulturore." , si dhe informacionin përkatës në mediat elektronike të informacionit në pronësi publike".

Komisioni historik deri më tani ka harmonizuar rekomandimet për tekstet e historisë për klasën e pestë për Bullgarinë dhe për klasën e gjashtë në Maqedoni, por për momentin është e pasigurt nëse Qeveria do t'i zbatojë këto rekomandime nga viti i ardhshëm shkollor 2023/2024. “Free Press” i ka dërguar pyetje në lidhje me këtë temë Qeverisë, Ministrisë së Arsimit, si dhe Ministrisë së Jashtme dhe përgjigjet do t’i publikojmë sapo të mbërrijnë. 

Komisioni rekomandohet në tekstet e historisë për klasën e gjashtë duhet të ketë një përfaqësim më të madh të çështjeve që lidhen me Trakën e lashtë dhe trakët. Rekomandimi i dytë është se sugjerimet e vazhdimësisë mes Maqedonisë së lashtë dhe shtetit modern maqedonas përmbajnë një anakronizëm historik. Rekomandimi i tretë është se sugjerimet për vazhdimësi institucionale ndërmjet misionit të Apostullit Pal dhe strukturave kishtare mesjetare që ekzistonin në territorin e RS të Maqedonisë së sotme janë të pabaza. Gjithashtu rekomandohet që hartat historike të shtetit të lashtë maqedonas do të jenë më të sakta nëse i përgjigjen një periudhe të caktuar kohore dhe se gjatë prezantimit të disa bashkësive antike është e nevojshme të merren parasysh tezat kryesore në historiografi për karakteristikat e tyre etno-kulturore. (si p.sh. Pajonët, Dardanët, Mygdonët).

Qeveria ka marrë përsipër të përgatisë dhe të dorëzojë një plan paraprak të një ore mësimi për klasën e shtatë nga programi arsimor me temën "Shteti i Samuelit", në përputhje me rekomandimin e Komisionit Historik. Kjo duhet të zbatohet para konferencës së dytë në Bruksel për të përfunduar fazën e hapjes së negociatave me BE-në, që do të thotë deri në shtator.

Me Protokolli i dytë dypalësh Qeveria ka marrë përsipër që deri në fillim të vitit shkollor 2023-2024 të ndryshojë përmbajtjen e tekstit të gjeografisë për klasën e shtatë, për shkak të pretendimeve të pabaza etnike dhe territoriale. Dallimi nga detyrimi për mësimin për Car Samuel është se ky detyrim duhet të përmbushet pas përfundimit të konferencës së dytë për të përfunduar fazën e hapjes së negociatave, dhe para kësaj është e nevojshme që Maqedonia të përfshijë bullgarët në Kushtetuta, pra nuk është e qartë, a vlen deri në shtator detyrimi i Qeverisë për ndryshimin e përmbajtjes së tekstit të gjeografisë?

Ministri i Arsimit Jeton Shaqiri dje në një deklaratë për media nuk ka saktësuar nëse do të korrigjohet teksti i historisë për klasën e gjashtë. Ai vetëm tha se të gjitha tekstet shkollore të miratuara nga Komisioni Kombëtar do të shtypen sipas procedurës së përcaktuar.

– Ministri jep miratimin vetëm për shtypjen e atyre teksteve, pavarësisht periudhës në të cilën janë miratuar. Sa i përket gabimeve teknike në tekstet shkollore, do të përpiqemi të gjejmë një mënyrë me autorët që të kemi sa më pak gabime teknike. Dita e parë e shtatorit do të na gjejë më të përgatitur sepse nuk i kemi sfidat e vitit të kaluar shkollor. Do të ketë patjetër tekste shkollore – tha Shaqiri.

Për momentin, është gjithashtu e pasigurt se si përvijimi i mësimit për mbretërinë e Samuelit do të përshtatet në librin e historisë për klasën e shtatë, sepse tekstet janë vepër e autorit. Qeveria deri më tani ka sqaruar se këto janë rekomandime që duhet të ndjekin autorët e librave, por ka sqaruar se nëse nuk respektohet ajo që është rënë dakord dhe harmonizuar në Komisionin Historik, do të konsiderohet shkelje e Marrëveshjes së Fqinjësisë së Mirë. .

Për Mbretin Samuel, Komisioni rekomandoi tekstin e mëposhtëm:

“Mbreti Samuel është sundimtar i një shteti të madh mesjetar, të cilin shumica e shkencës moderne historike e konsideron mbretërinë bullgare me qendër në territorin e sotëm të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Ai mbulon një pjesë të konsiderueshme të vendeve dhe popullsisë së Gadishullit Ballkanik. Car Samuel dhe fati i tij dramatik janë simbol i historisë së përbashkët, të cilën e ndajnë dy shtetet moderne të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë. Komisioni i përbashkët u propozon dy qeverive, në frymën e marrëveshjes dypalëshe të nënshkruar, që përkujtimi i Mbretit Samuel të jetë një shenjë e vlerave të përbashkëta dhe fqinjësisë së mirë dhe miqësisë së vërtetë”.

Në takimet e fundit të Komisionit të Përbashkët Historik në muajin shkurt dhe mars, tema ishin çështjet e teksteve të historisë në të dy vendet bazuar në komentet e shkëmbyera. Më pas MPJ bëri me dije se “anëtarët e Komisionit shkëmbyen ide dhe argumente se si të përmirësohen tekstet e historisë dhe shkëmbyen disa propozime-rekomandime që mbeten bazë për diskutime të mëtejshme”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës