Drejtimi i “rrugëve të shtrembër” me propozime për dokumente rrugore

Pasaporta, pasaporta / Foto: EPA

Deputetët në Kuvend nesër do të shqyrtojnë propozimin e VMRO-DPMNE-së për ndryshime në Ligjin për dokumente të udhëtimit, me të cilin parashihet vazhdimi i afatit të pasaportave me emrin e vjetër kushtetues Republika e Maqedonisë deri në fund të këtij viti. Deputeti Antonijo Milloshoski thotë se presin që deputetët e LSDM-së dhe BDI-së t'i mbështesin propozim-amandamentet e Ligjit dhe t'u vazhdohet afati i pasaportave të vjetra të paskaduara, ashtu siç është zgjatur afati i patentë shoferëve.

– Teksti i këtij projektligji është i shkurtër dhe kërkon që pasaportat të jenë të vlefshme deri më 12 dhjetor 31 në vend të 2024 shkurtit. Presim që deputetët e pushtetit të jenë të arsyeshëm dhe të takohen me qytetarët për të zbardhur këtë kaos që tani mbretëron me dokumentet personale - tha deputeti Milloshoski për "Sloboden Pechat".

LSDM nuk do ta mbështesë propozimin

Sipas qëndrimeve të LSDM-së dhe BDI-së, ky propozim nuk do të kalojë, sepse afati pesëvjeçar për zëvendësimin e dokumenteve me emrin e ri kushtetues - Republika e Maqedonisë së Veriut - i cili përfundoi më 12 shkurt, është pjesë e Marrëveshja e Prespës dhe marrëveshjet ndërkombëtare nuk mund të ndryshohen me ligj tjetër.

Sipas informacioneve që marr, ai ligj nuk do t'i zgjidhë problemet dhe është në kundërshtim me nenin 118 të Kushtetutës, në kuptimin që marrëveshjet ndërkombëtare janë pjesë e transaksionit të brendshëm juridik dhe në fakt nuk mund të ndryshohen me ligj tjetër - presidenti. tha dje nga Kuvendi Jovan Mitreski.

Ai bëri të ditur se me këtë projektligj do ta plotësojë rendin e ditës të seancës së sotme të 145-të.

Kurse deputeti i LSDM-së, Martin Kostovski, sot tha se “nuk do ta përkrahin atë që bie ndesh me shtetin dhe marrëveshjet ndërkombëtare”.

- Është një pamflet politik i paprecedentë. Është vullnetarizëm i paprecedentë i VMRO-DPMNE-së dhe lajthimi i opinionit, pikërisht ashtu siç janë sjellë gjatë gjithë këtyre katër viteve. Me këtë ligj të propozuar kemi konflikt me Marrëveshjen e Prespës dhe mosrespektim të nenit 118 të Kushtetutës. Nëse duam të gjejmë një zgjidhje, le të flasim se si ta bëjmë Pançe Toshkovskin të punojë më mirë, si të përmirësojmë më mirë shërbimet dhe realisht t'i tejkalojmë problemet - tha Kostovski.

Grupi i deputetëve të VMRO-DPMNE-së ka dy javë që thuajse çdo ditë bën thirrje për vazhdimin e afatit të pasaportave me ndryshimin e Ligjit për dokumentet e udhëtimit. Këtë Projektligj ata e kanë dorëzuar më 12 shkurt, ditë kur ka skaduar vlefshmëria e pasaportave dhe patentë shoferëve dhe në rendin e ditës së Kuvendit janë vënë vetëm ndryshimet në Ligjin për sigurinë në komunikacionin rrugor, me të cilat është zgjatur vlefshmëria e patentë shoferëve. atë kohë.lejet. Autoritetet më pas sqaruan se patentat e shoferit janë dokument për përdorim të brendshëm dhe për këtë arsye e zgjatën vlefshmërinë e tyre, por pasaportat janë dokument për përdorim të jashtëm dhe sipas Marrëveshjes së Prespës, ato pushojnë së vlefshmi pas pesë vitesh.

Bojan Mariçiq - Zëvendëskryeministër për Integrime Evropiane / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Zëvendëskryeministri i parë Bojan Mariçiq thotë se vlefshmëria e patentë shoferëve u zgjat për të ulur presionin dhe për t'u dhënë kohë të gjithëve për t'i ndryshuar ato, por ligji për pasaportat nuk mund të ndryshohet.

- Në një garë për pikë të lira politike, ministri i Punëve të Brendshme dhe përfaqësues të tjerë të opozitës krijojnë konfuzion të panevojshëm te qytetarët. Kushdo që udhëton jashtë vendit duhet të ketë një pasaportë të re dhe ata që jetojnë në vende të tjera këshillohen të përdorin dokumente udhëtimi për t'u kthyer në shtëpi. Është më e saktë, sepse nëse shkojnë me makinë, është e pamundur të parashikohet se ku mund t'i bëjë dikush problem pasaportës së vjetër - tha Mariçiq.

Ai shtoi se duhet parë nga këndvështrimi i qytetarëve dhe jo politikisht që të miratohet një ligj i ri për zgjatjen e vlefshmërisë së pasaportave, sepse kështu nuk zgjidhet problemi.

- Do të sjellë pasiguri ligjore shtesë dhe më të madhe dhe mund t'i sjellë qytetarët në probleme më të mëdha, kosto shtesë dhe shqetësime në pikat kufitare. Për momentin nuk kemi asnjë njoftim zyrtar nga asnjë anëtar i BE-së se mund të udhëtohet me pasaportë të vjetër. Mali i Zi njoftoi se nuk do të lejojë udhëtimin me dokumente të vjetra. Vendet e tjera mund t'i referohen asaj në vend. Pse duhet t'i ngarkojmë qytetarët të përballen me problemet? Gjithçka varet nga ndryshimi i pikës kufitare – tha zëvendëskryeministrja Mariçiq në një dalje të ftuar në “Thelma”.

Greqia: Kishit kohë të mjaftueshme prej pesë vitesh

Mariçiq tha gjithashtu se Maqedonia nuk ka njoftuar askënd se dokumentet tona të udhëtimit nuk janë më të vlefshme pas 12 shkurtit, por thjesht se kushtet e Marrëveshjes së Prespës kanë hyrë në fuqi. Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani më herët ka sqaruar se vendi nuk ka asnjë obligim që t'i informojë vendet e botës se pasaportat nuk janë të vlefshme pas datës 12 shkurt, por Greqia këtë e ka bërë me notë dhe secili vend do të vendosë për këtë çështje veç e veç.

Ministria e Punëve të Jashtme (MPJ) deri më tani nuk ka nxjerrë një listë që qytetarët të dinë saktësisht se cilat vende nuk do të krijojnë probleme nëse udhëtojnë me pasaporta me emrin e vjetër, por informacionet vijnë një nga një. Informacioni i fundit i tillë është se Austria dhe Kroacia e kuptojnë problemin me dokumentet e udhëtimit, kështu që qytetarët maqedonas mund të ushtrojnë lirisht të drejtën e lëvizjes së lirë në këto dy shtete me pasaportat e tyre të vjetra me emrin Republika e Maqedonisë, të cilat janë të vlefshme.

Nuk mund të largoheni nga Maqedonia pa pasaportë të re, por mund të largoheni me letërnjoftim të vlefshëm me emrin e vjetër kushtetues dhe me këtë dokument të udhëtoni në Serbi, Kosovë, Shqipëri dhe Bosnjë.

Ministri i Jashtëm grek, Giorgos Gerapetritis tha sërish se vendi kishte kohë të mjaftueshme prej pesë vitesh për të ndryshuar dokumentet e identitetit në përputhje me Marrëveshjen e Prespës.

- Marrëdhëniet tona me Maqedoninë e Veriut janë në një nivel jashtëzakonisht të kënaqshëm, marrëdhëniet dypalëshe janë zhvilluar në pesë vitet e fundit shumë më tepër në krahasim me 15 vitet e mëparshme dhe janë në dinamikë të vazhdueshme, por duhet të jemi të qartë se respektimi i Marrëveshjes së Prespës do të duhet të jini të rreptë dhe të plotë, që të mund të flasim në të njëjtin nivel - tha Gerapetritis në Kuvendin e Greqisë.

Ai ritheksoi se Marrëveshja e Prespës është një marrëveshje ndërkombëtare, e cila nuk mund të ndryshohet nga asnjëra palë dhe vuri në dukje se qeveria greke po monitoron me vëmendje zbatimin e saj.

- Rregullimi i dokumenteve të udhëtimit lidhet me periudhën e tranzicionit teknik pesëvjeçar që kishte shteti fqinj. Ai pati mundësinë që në periudhën pesëvjeçare të bënte rregullimet e nevojshme, si në lidhje me dokumentet rrugore, ashtu edhe në lidhje me targat e automjeteve private. Kjo nuk ka përfunduar deri më sot, jo për shkak të përgjegjësisë së Greqisë, por nuk është përfunduar sepse ka pasur probleme burokratike, organizative apo probleme të tjera nga ana e Republikës së Maqedonisë së Veriut - tha Gerapetritis.

Pas skadimit të afatit – 12 shkurt, rreth 650.000 mijë qytetarë kanë mbetur pa pasaporta të reja për shkak të organizimit jo të mirë në MPB dhe për shkak të mosdhënies në kohë të formularëve të mjaftueshëm. Zëvendëskryeministrja Mariçiq informoi se deri më tani janë lëshuar rreth 1.350.000 pasaporta, 300.000 formularë kanë ardhur këtë muaj dhe 300.000 të tjera në qershor, pra deri në shtator pritet të lëshohen gjithsej 1.900.000 pasaporta me emrin e ri kushtetues.
Ministri teknik i Punëve të Brendshme, Pançe Toshkovski, informoi se prodhimi ditor i pasaportave do të rritet në 3.300 dhe do të printohen 75.000 pasaporta në muaj.

LDP: Pasaportat duhet të jenë të vlefshme deri në datën e skadencës, por me vulën e Maqedonisë së Veriut

Edhe deputetët e Partisë Liberal Demokratike (LDP) propozojnë ndryshim në Ligjin për dokumentet e udhëtimit, bëjnë të ditur partia.

- Shtesat e propozuara kanë për qëllim përmirësimin e dokumenteve të udhëtimit dhe përcaktimin e rregullave të qarta për qytetarët, të cilat do të mundësojnë lëvizjen e qetë të qytetarëve jashtë kufijve dhe kthimin me posedim të një dokumenti të vlefshëm udhëtimi, gjegjësisht dokument udhëtimi që përmban vulën e Republikës së Veriut. Maqedonia me të cilën shteti konfirmon identitetin e personit dhe vlen deri në skadimin e afatit të vlefshmërisë së dokumentit të udhëtimit - sqarime nga PZHL.

Sipas LDP-së, kjo iniciativë është e motivuar nga nevoja për respektimin e vazhdueshëm të të drejtave të garantuara me Kushtetutë për lirinë e lëvizjes.

- Ne besojmë se dokumenti i udhëtimit që është i vlefshëm si konfirmim me të cilin shteti garanton identitetin e pronarit të tij mund të jetë i vlefshëm me vulën e Republikës së Maqedonisë së Veriut deri në skadimin e periudhës së vlefshmërisë së tij dhe më pas të zëvendësohet në mënyrë të përshtatshme me një formë e re. Besojmë se kjo nuk e cenon Marrëveshjen e Prespës – thonë nga PLD.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës