Gjendja e shkëputur: Një kronikë e mosfunksionimit

Nikolla Todorov. / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Katër vjet mund të jenë epokë ndryshimi nëse punon me përkushtim, por edhe moment stanjacioni nëse e tepron gjumë, siç bënë me mjeshtëri LSDM dhe BDI.

Në një transmetim politik, pas raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale, duke analizuar rezultatet e zgjedhjeve me bashkëbiseduesit e mi, theksova se një nga arsyet e humbjes katastrofike të LSDM-së ishte mosfunksionimi i plotë i shtetit në të gjitha nivelet. Sikur dikush të kishte fikur vendin me një buton. Mosfunksionimi i institucioneve mori përmasa të pashembullta, endemike, ndaj ndjenja e çdo qytetari ishte sikur shteti të kishte ndalur fjalë për fjalë. Është sikur të gjitha funksionet vitale të shtetit të jenë shembur.
Nëse dikush do të përshkruajë mosfunksionimin, do të ishte një lexim i gjatë, kështu që do të përpiqem ta përmbledh në disa fjali.
Në çdo vend normal, gjysma e popullsisë që nuk ka pasaportë do t'i nënshtrohet titullit "besoni apo jo". Por në vendin tonë, në epokën e dixhitalizimit dhe kur autoritetet flasin vazhdimisht për integrimin në BE, qytetarët u gjendën të burgosur kolektivisht në vendin e tyre, ndërsa autoritetet na bindën se nuk kishte asnjë problem, apo se fajin e kishin qytetarët. duke mos i zëvendësuar në kohë pasaportat e tyre, duke injoruar se ata që kanë thirrur për takim në gusht 2023 kanë pasur një takim në qershor 2024.
Kaloi i gjithë viti shkollor dhe një pjesë e teksteve nuk arritën te nxënësit, kështu që ata mësuan nga shkrimet dhe nga ligjëratat e diktuara si në Maqedoninë socialiste të pasluftës. Nxjerrja e një ekstrakti nga regjistrat është kthyer në një përpjekje të madhe apo një shpenzim “të vogël” për një numër të madh qytetarësh. Salla Universale mori flakë, Shkupi u mbulua me bar, blloku operativ i klinikave universitare u mbyll për shkak të erës së keqe që përhapej nga sistemi i ventilimit dhe u shemb muri mbajtës pranë Klinikës së Fëmijëve dhe të paaftët u grindën se kush nuk mban përgjegjësi. për riparimin e saj. Mendoj se të gjithë qytetarët e kuptuan se kush nuk është në krye, por askush nuk e mori vesh se kush është në krye. Më parë nuk kishte targa, kështu që ata që blinin automjete të reja nuk mund t'i regjistronin, kështu që nuk kishte libra të qarkullimit, kështu që nuk kishte formularë të certifikatave të shkollës.
Për të mos folur për autostradën Kërçovë-Ohër, e cila nuk mund të ndërtohej për të njëjtat arsye pse nuk mund të përfundonte rindërtimi i 2-3 kilometrave të autostradës afër Petrovecit për disa vite dhe për të njëjtat arsye pse nuk mund të ndërtoheshin 20 kilometra. të shtruara prej vitesh para hyrjes së Ministrisë së Transportit dhe Lidhjeve. Arsimi “lulëzoi” kur Merko mori akreditimin për edukimin e stafit mjekësor dhe më pas nën presionin e publikut u mor vendimi për anulimin e këtij rilindësi arsimor maqedonas. Spitali St. Erasmus në Ohër edhe pas 7 vitesh është ndërtuar 95% dhe harruam që spitali klinik në Shtip ishte në ndërtim e sipër. Pagat e mjekëve janë rritur dhe kjo është një nga gjërat e mira që ka ndodhur, por ka shkuar me uljen e numrit të shërbimeve të ofruara nga shëndetësia publike me të paktën 50% krahasuar me 6-7 vite më parë dhe drejtimin e këtyre pacientëve nga shëndeti publik në privat. spitalet, ndaj me të drejtë qytetarët filluan të pyesin veten pse paguajmë sigurimet shëndetësore.

Mosfunksionim endemik

Këtë kronikë të mosfunksionalitetit do ta përfundoj me dy shembuj, të cilët tingëllojnë banalë, por që kapin me mjaft ngjyra këtë mosfunksionim endemik të institucioneve.
Shembulli i parë ka të bëjë me udhëkryqin afër kazermës Zajçev Rid dhe Ilinden, që të çon në rrugën për në Kosovë, dhe zonën e biznesit në Vizbegovë. Një projekt i madh dhe shumë i rëndësishëm, jetik, i cili po ndërtohet me një shpejtësi të madhe dhe nëse vazhdon kështu ka shumë gjasa të ndërtohet përpara se ndërtesat e para njerëzore të vendosen në Hënë apo Mars. Ajo ndërtohet jashtëzakonisht shpejt, por natën është plotësisht e pandritur, pa semafor dhe është shkaku i një numri të madh aksidentesh trafiku, turmave të tmerrshme dhe shqetësimeve të përditshme të përdoruesve të rrugës. Jam i sigurt se nuk është e mundur të instalohet një semafor për të njëjtat arsye teknike që ende e bëjnë të pamundur ndërtimin e një stacioni hapësinor në Jupiter. Ashtu si situata me murin mbajtës në Klinikën e Fëmijëve, këtu të gjithë e dimë se kush është i paaftë dhe askush nuk e di se kush është përgjegjës për rregullimin e këtij kryqëzimi gjatë rikonstruksionit apo ndërtimit të tij.
Shembulli i dytë është regjistrimi i automjeteve. Ju mund ta kaloni mjetin në një kontroll teknik mjaft thjesht dhe shpejt, por konstatimi administrativ se automjeti juaj është i regjistruar nga Ministria e Brendshme është një projekt mjaft i vështirë. Polici është me pushime dhe nuk ka asnjë zëvendësues. Pra, me dokumentet në dorë do të shkoni nga një stacion në tjetrin për kontroll teknik për të gjetur saktësisht stacionin ku polici nuk është me pushime. Epo, kur ta gjeni, do t'ju duhen një ose dy orë për të marrë radhën. Për kujtesë, gati 200 mijë punonjës marrin paga nga fondet publike.
Epo, prandaj them sikur dikush e ka fikur vendin me një buton. Vendi ynë kurrë nuk ka funksionuar si një orë zvicerane dhe gjithmonë ka pasur probleme, përfshirë LSDM-në dhe VMRO-në, por nuk ishte kështu. Kjo përgjumje, paralizë e institucioneve nuk mbahet mend. Detyra e qeverisë së re do të jetë rifillimi i këtij aparati shtetëror të fjetur, jofunksional dhe ekstensiv dhe ta vërë sërish në funksion. Kjo është një gjë në dukje e lehtë, por pasiviteti dhe përgjumja e gjatë është kthyer në një zakon që do të jetë e vështirë të zhduket. Kjo kërkon shumë këmbëngulje, duke punuar çdo ditë deri në orët e vona të natës, si në ditët e festave ashtu edhe në fundjavë.

Klinike e re Tani!

Së fundi, do t'i lejoj vetes të bëj një sugjerim. Mos humbisni shumë kohë duke rregulluar ventilimin në Clinical. Prisni të vjetrën dhe filloni menjëherë ndërtimin e një Qendre të re Klinike aty ku i takon, në Qendrën Klinike. Përrallat për ndërtimin e një qendre klinike në një fushë afër Shkupit për gjysmë miliardë euro kishin një qëllim të thjeshtë - një qendër e re klinike nuk do të ndërtohej kurrë, shëndeti publik do të fundosej dhe 50% e atyre që nuk merrnin kujdes shëndetësor. do të rëndoheshin nga Fondi për shëndetësinë, duke paguar shuma të larta nga buxheti i pakët familjar për të pyetur veten – pse paguajmë sigurimet shëndetësore. Katër vite janë të mjaftueshme për të ndërtuar qendrën e re klinike dhe për t'u vërtetuar fabuluesve se kur bëhet fjalë për punën dhe mendimin e shtetit, ndërtimi i një qendre klinike është një detyrë e lehtë. Më e lehtë se sa kositja e barit në Shkup, sigurimi i librave të trafikut, vendosja e semaforit në një udhëkryq apo riparimi i një muri mbajtës të shembur.
Katër vite mund të jenë epokë ndryshimi nëse bëhet punë e përkushtuar, por edhe moment stanjacioni nëse e teprojnë gjumë, siç bënë me mjeshtëri LSDM dhe BDI, duke u bërë çelësi që paralizon kombin. Detyra e VMRO-së dhe e koalicionit është të jenë katalizatori që do të ringjallë dhe rigjallëroj Maqedoninë.

Deutsche Welle

(Autori është politikan dhe jurist)

GJUHA NË TË CILËN JANË TË SHKRUARA SI DHE PAMJENJET E SHPREHURA NË KOLUNA NUK PASQYROJNË GJITHMONË POLITIKËN EDITORIALE TË "SHTYPIT TË LIRË"

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës