Irina Tosheva: Moda është shumë më tepër se "fustanet" e bukur

Irina Tosheva festoi përvjetorin e 10 viteve të krijimit dhe dizajnit aktiv me një sfilatë mjaft të pazakontë dhe kurorë e punës disamujore ishte prezantimi i koleksionit "Oya" në pllajën përballë "Villa Vodno".

Veshjet e grave të Jurukëve nga Radovishko, si dhe elementet origjinale dhe origjinale të kulturës Juruk, ishin një sfidë krijuese për stilisten Irina Tosheva për të shënuar përvjetorin e saj të dizajnit me një koleksion të ri, i cili jep veshjet tradicionale të Jurukëve. një kontekst modern i modës.

Nga lindi ideja për koleksionin e ri të modës, frymëzimi për ta kërkuar në Juruks në Radovishko?

- Jurukët i kam parë disa herë në Shtip dhe gjithmonë i kam admiruar veshjet dhe detajet e tyre nga larg. Më duken interesante, por jo mjaftueshëm të njohura. Nëntorin e kaluar, kur fillova ngadalë të mendoj për koleksionin e radhës, rruga më çoi në Radovish për një aksion Tribenks, ku mbollëm pemë për të gjitha veshjet e blera nga marka ime vitin e kaluar. Ishte ditë tregu dhe i takova në qytet. Në mbrëmje kur u ktheva në shtëpi, fillova të hulumtoj temën dhe fakti që nuk kishte informacion të mjaftueshëm në internet ishte vetëm një motivim më shumë për mua për të thënë "kjo është ajo që do të bëj më pas". Kështu filloi e gjithë aventura.

Si shkoi komunikimi me ta, sa kohë keni shpenzuar për përgatitjen e projektit dhe çfarë keni mësuar nga jurukët?

– I gjithë procesi ishte shumë interesant dhe edukativ. Meqenëse interneti nuk më ndihmoi shumë, unë shkova në rrugën e "modës së vjetër". Vizitova Institutin e Folklorit "Marko Cepenkov", Bibliotekën në MANU, bisedova me disa profesorë të Institutit të Etnologjisë, shqyrtova sllajde të viteve 60, lexova libra dhe kërkime të viteve 70 dhe vizitova Qendrën Kulturore Turke "Yunus Emre". . ” për literaturë shtesë.

Unë kam filluar kërkimet në terren nga shkurti. Me mbështetjen e KHO të turqve nga Maqedonia Lindore, kam vizituar disa herë fshatrat, kam takuar dhe biseduar me popullsinë vendase, kam marrë pjesë drejtpërdrejt në zakonet dhe mënyrën e jetesës së tyre. Pata mundësinë t'i shikoja nga afër veshjet dhe dekorimet e bukura, madje t'i provoja vetë.

Mungesa e njohjes së gjuhës turke ishte pengesë në fillim, por respekti, kultura dhe arti nuk njohin gjuhë, kështu që komunikimi vazhdoi pa probleme. Jurukët janë njerëz të mrekullueshëm dhe shumë të ngrohtë, punëtorë dhe të përkushtuar ndaj punës në komunitetin e tyre.

Jurukët janë njerëz të mrekullueshëm dhe shumë të ngrohtë, punëtorë dhe të përkushtuar ndaj punës në komunitetin e tyre

Prezantimi i koleksionit të modës u bë në pllajën e “Villa Vodno” me praninë e shumë mysafirëve, bashkëpunëtorëve dhe miqve, si dhe bashkëshortes së presidentit, Elizabeta Gjorgievska. Sa e rëndësishme është mbështetja e stilistëve të nivelit të lartë?

- Zyra e Presidentit, në kuadër të angazhimit të saj për të mbështetur punën e krijuesve dhe sipërmarrësve të rinj, ofroi hapësirën për mbajtjen e manifestimit. Mbështetja e znj. Gjorgievska kontribuon në një dukshmëri më të madhe të qasjeve inovative në dizajn, modë dhe sipërmarrje femërore, si dhe pasurinë tonë kulturore, qëndrueshmërinë kulturore dhe ekologjinë. Bashkëpunimi i saj i hapur dhe i sinqertë me stilistët vendorë, promovimi me veshje maqedonase në të gjitha ngjarjet e rëndësishme në vend dhe jashtë vendit, janë shembull që duhet ndjekur nga të gjithë personat në pozita të rëndësishme.

Cilët bashkëpunëtorë kanë një rol kyç në përgatitjen e koleksionit të ri?

– Kam bashkëpunuar me studion grafike për modele tekstile “Sun Smith” nga Barcelona. Bëmë një interpretim modern të luleve të njohura dhe përveç printimeve dixhitale, bëmë edhe qëndisje makinerike, të cilat i përfundova me dorë. Për tre muaj mblodha shishe plastike nga të gjithë të afërmit dhe ia dërgova Elena Arsovskës, e cila i preu, i shkriu me dorë dhe i bëri eko-rruaza, me të cilat plotësoheshin modelet. Elementet e thurura nga fijet e pambukut u rikrijuan nga bashkëpunëtorët e mi të dashur Radmila Hasanbegović dhe Melek Karahasan. Unë u përpoqa të përkthej të gjithë elementët dallues në një kontekst bashkëkohor të modës, duke i kushtuar vëmendje qëndrueshmërisë, e cila është një pjesë themelore e punës sime.

Për prezantimin e koleksionit u realizua një editorial mode në bashkëpunim me fotografin e modës Antonio Stankov dhe një video mode me muzikë nga “Foltin”. Personat e mbrojtur të fushatës janë Kristina Raciçeviq, Kristina Filipovska, Koni Markova dhe Bojan Petrovski. Grimi dhe flokët janë nga Irena Senokozlioska dhe Iva Petrovska, drejtor i fotografisë është Marjan Petkovski.

Me Marjanin kemi punuar pa u lodhur në videon dokumentare, kemi vozitur shumë herë në Radovish dhe fshatrat përreth, duke kërkuar lokacione të përshtatshme, duke e “ndjekur” diellin në cilën pjesë të ditës është më e mira për xhirime, ndërsa ndihmës kameraman Stefan Milivojeviq i pëlqente të luante volejboll. me fëmijët nga Alikoci, të cilët ishin shumë të lumtur për ne. Në orët e vona të majit dhe qershorit, montazhin e ka punuar Dragan Spasov, ndërsa muzikën Oliver Josifovski nga "Ljubojna". Më në fund, Goga Stojkovska na e “përpunoi” çdo gjë grafikisht.

Koleksioni Oya

Prezantimi i koleksionit është multimedial, duke përfshirë videon dokumentare “Petals”. A do të thotë kjo që stilistët e modës duhet të mendojnë shumë më gjerë sesa ideja për të krijuar thjesht një koleksion të ri?

- Video dokumentare “Latiçi” tregon bisedat e disa gjeneratave të ndryshme nga fshati Alikoç dhe prof. dr. Vladimir Janevski, folklorist, për veshjet e tyre karakteristike dhe shumëngjyrëshe. Njerëzit të cilët nuk jetojnë në Maqedoninë lindore dhe rreth Dibrës dhe nuk i takojnë jurukët në rrugë e tregje, kryesisht nuk janë të njohur me këtë komunitet. Gjithashtu më shtyu të bëj diçka që do të mbetet e përhershme. Pas pak muajsh do të ketë një histori të re mode për të treguar, por kjo video do të intrigojë dhe edukojë me çdo shikim, kurdo dhe kudo që shfaqet.

Moda është shumë më tepër se "fustanet" e bukur. Moda ka fuqinë për të realizuar, bashkuar, edukuar, tërhequr. Pasuria e vendit tonë është se ai është i mbushur me tradita të ndryshme kulturore. Dialogu dhe bashkëpunimi mes tyre na jep një vlerë të madhe.

Është përgjegjësia jonë të ruajmë lidhjen me traditat kulturore, duke punuar drejt një të ardhmeje me zhvillim të qëndrueshëm

Cilat janë planet e mëtejshme lidhur me koleksionin “OyA"?

– Koleksioni “Oya” përfaqëson një teknikë artizanati me rruaza dhe fije, e cila po zhduket. Në të kaluarën ishte edhe një “gjuhë sekrete” e femrave, përmes së cilës ato përcillnin mesazhe. Një lloj i kësaj teknike përdoret gjithashtu nga gratë Yuruka për të dekoruar skajet e shalleve, dhe është gjithashtu në koleksion. Pas prezantimit të suksesshëm të koleksionit, tashmë fokusi kryesor janë shitjet. Ndërkohë jemi duke negociuar se ku mund të shfaqim videon dokumentare në vend dhe rajon, në mënyrë që më shumë njerëz ta njohin këtë kulturë shumëngjyrëshe. Është përgjegjësia jonë të ruajmë lidhjen me traditat kulturore, duke punuar drejt një të ardhmeje me zhvillim të qëndrueshëm. Vetëm kështu do të lulëzojmë të gjithë së bashku.

(Intervista është botuar në “Cultural Press” numër 135, në botimin e shtypur të gazetës “Sloboden Pechat” më 2-3 korrik 2022)

Video e ditës