INTERVISTË | Vlatko Stefanovski-Ramçe: Jam krenar që solla Onishchenkon në Maqedoni

Vlatko Stefanovski - Korniza/Foto: Sloboden Pechat/Miroslava Burns

Vlatko Stefanovski-Ramçe, nga klubi i kuajve Dona, është njeriu që solli në vend Oleksandr Onishchenkon për të performuar për ekipin maqedonas të kalorësisë. Në një intervistë për “Sloboden Pechat”, ai shpjegon të gjitha rrethanat e ardhjes së Onishchenkos në vend, përmbajtjen e kontratës që kalorësi kishte me klubin Dona, por flet edhe për akuzat ndaj tij se donte të instalonte një spiun rus. rrjeti në Maqedoni, në kundërshtim me angazhimet e shtetit në NATO. Ai thotë se këto pretendime janë një film i James Bond, i cili është i pavërtetë.

| Si, kur dhe pse u kontaktuat me Oleksandr Onishchenko?

Stefanovski: Miku im i dashur, reprezentues dhe anëtar i klubit të kuajve Dona, i cili ka tri finale të kampionatit botëror për Maqedoninë, në Amerikë dhe dy në Belgjikë, është vendosur në finale të Kampionatit Evropian. Në periudhën e pesë viteve të fundit, Luka Zalozhnik ka fituar 44 vende të para në turnetë me pesë yje të CSI. Përveç Luka Zalozhnik, shumë kalorës të suksesshëm nga e gjithë bota vijnë në kontakt me mua, dhe ky ishte rasti me Onishchenkon. Kam dëgjuar për Onishchenko më parë si një kalorës i suksesshëm. Ai është një nga më të mirët në botë dhe katër herë është kualifikuar në Lojërat Olimpike dhe ka bërë sensacion në sportet e kuajve me ekipin ukrainas. Jam krenare që kam një mik të tillë kalorës. Kështu rashë për herë të parë me Onishchenkon, sepse ai dhe Luka Zalozhnik njiheshin që më parë. Kishim një ide dhe një ëndërr, të bënim një përfaqësim cilësor për Olimpiadën dhe për kampionatet evropiane dhe botërore. Kjo ide ekziston për një kohë të gjatë, e kemi diskutuar me Tupurkovskin të cilit i jam mirënjohës që e mbështeti fillimin e kësaj ideje. Ishte një nder i madh për mua të kontaktoja me Onishchenkon. Nëse flasim me terminologji futbolli, ishte për mua, sikur të kisha takuar presidentin e Real Madridit apo Barcelonës dhe ai shprehu mendimin e tij se dëshiron që klubi i tij të jetë në Maqedoni dhe të konkurrojë. Emri i Onishchenkos në sportet e kuajve është si të sjellë Rafael Nadal ose Gjokoviç në Maqedoni. Kështu nisi ai bashkëpunim.

| Kur?

Stefanovski: Kjo ishte tre vjet më parë, 2019-2020 në kulmin e koronës.

Qëndrimi i Onishçenkos në Maqedoni

| Ku e keni parë për herë të parë Onishchenko?

Stefanovski: Ne folëm në telefon për një kohë të gjatë. Takimi ynë i parë ishte kur ai erdhi në Maqedoni në dimrin e vitit 2020.

| Si ka ardhur, a është e vërtetë që ka ardhur me avion privat?

Stefanovski: Jo, ai erdhi me një fluturim me kosto të ulët nga Kroacia nëpërmjet Zagrebit. Herën e fundit që erdhi, letrat e tij ishin nga Weezer.

| Sa kohë kishte mbetur kur ai erdhi herën e parë? A e diskutuat më pas kontratën që do të firmoste me klubin e kuajve Donna?

Stefanovski: Mendoj se ka qëndruar dy ditë dhe në ato dy ditë kemi lidhur kontratën mes tij dhe klubit të kuajve Donna. Në kontratë, siç biseduam edhe më herët në telefon, thuhet se Onishchenko do të luajë për Maqedoninë në dy ciklet e ardhshme olimpike në Olimpiadë dhe turne për të fituar standardin olimpik. Gjithashtu në kontratë shkruhet se ai me vetëmohim do të përfaqësojë klubin dhe vendin dhe se merr përsipër që njohuritë e tij profesionale t'i vërë në dispozicion, të sigurojë trajnerë që do të vijnë në Maqedoni dhe do të punojnë me fëmijët tanë nga Maqedonia. Ai gjithashtu ka vënë në dispozicion burimet e tij në Gjermani, stalla, terrenet e kalërimit, trajnerët dhe kuajt e tij të cilët janë disa nga më të mirët në botë dhe fëmijët tanë do të mund të shkojnë në kampe stërvitore në Gjermani dhe e gjithë kjo do të mbulohet financiarisht. nga Onishchenko. Dhe në kontratë shkruhej se me kuajt e tij fëmijët do të mund të performojnë në turnetë kombëtare në Gjermani, pasi te ne periudha e dimrit është e “vdekur” se nuk kemi ku të hipim. Më tej, ai mori përsipër të punojë me fëmijë nga 10 deri në 15 vjeç për të përzgjedhur prej tyre kalorës të ardhshëm që do të mund ta përfaqësojnë Maqedoninë në kampionatet evropiane, botërore dhe ballkanike dhe në Lojërat Olimpike. Ideja e marrëveshjes është të ndërtohet një brez i ri kalorësish. Kjo është marrëveshja, nuk ka marrëveshje tjetër.

Artikull për Onishchenkon në një gazetë gjermane/Foto: Arkivi personal

| A i ka sjellë ndonjëherë kuajt në Maqedoni?

Stefanovski: Jo, ne i kemi kuajt në Gjermani.

| Sa fëmijë kanë përfituar nga oferta bujare e Onishchenkos deri më tani?

Stefanovski: Meqë tani e mori nënshtetësinë, tani filloi të garojë për Maqedoninë. Jam krenar që fitoi vendin e pestë në St. Ai është fotografuar atje me Rafael Nadal. Politikanët janë të lirë të ftojnë Rafael Nadalin, ndaj të shohim nëse ai do të vijë në Maqedoni. Onishchenko dhe Rafael Nadal janë miq. Nëse dikujt nuk i pëlqen Paris Hilton të brohorasë për Maqedoninë, ky është edhe problemi i tij. Sezoni garues në Maqedoni përfundoi dy javë më parë. Kështu u hap mundësia, bursa nga Onishchenko për kampe 14-ditore në Gjermani tashmë janë shpërndarë për tre juniorët më të mirë dhe tre fëmijë të tjerë kalorës. Pas kësaj do të kemi stërvitje për pjesën tjetër të kalorësve.

Në kohën kur nënshkruani kontratën me Onishchenkon, ai është pa shtetësi. Atij i duhet shtetësia që të mund të zbatojë gjërat e parapara në marrëveshje, të japë bursa, të performojë për Maqedoninë. Kur bëtë marrëveshjen, cila ishte procedura që Onishchenko të merrte nënshtetësinë?

Stefanovski: Me vete kishte edhe avokatë. Procedura është si më poshtë. Gjithkush ka të drejtë të aplikojë për shtetësi. Ne japim vetëm një mendim dhe lutemi që ai të plotësohet dhe të përgjigjet pozitivisht. Kërkesa nuk paraqitet nga federata apo Komiteti Olimpik, por kërkesa është gjithmonë në emër të Onishchenkos. Ne nuk kemi bërë kërkesë, por i kemi bërë kërkesë Ministrisë së Brendshme, për t'iu përgjigjur kërkesës së Onishchenkos, i kemi dhënë rezultatet sportive, gri sportive, thuhet se kjo do të ndihmojë në zhvillimin e sportit dhe gjeneratat e reja në Maqedoni.

| Sa herë ka ardhur në Maqedoni?

Stefanovski: Tri herë.

| Ku qëndron kur vjen në Maqedoni?

Stefanovski: Zakonisht e rezervoj në hotele, Park Hotel, Hotel Hilton, ku ka një dhomë të lirë atje. Kur ai vjen këtu, unë jam me të gjatë gjithë kohës.

| Atëherë si përfundoi ai i regjistruar për shtetësi në adresën në Przhino, në shtëpinë e verdhë?

Stefanovski: Ai kishte nevojë për një adresë, unë gjeta adresën e tij. I duhej me qira. Me rekomandimin tim, e gjeta atë adresë që ai të mund të qëndronte atje. Ai ka marrë me qira një apartament në një bujtinë. Ndërsa hoteli po rinovohet, Onishchenko qëndron në atë adresë me rekomandimin tim personal. Njerëzit me të cilët po qëndron janë miqtë e mi.

Për listën e zezë dhe aplikimin për shtetësi maqedonase

 

| A e dini se kush është Onishchenko, jashtë sporteve të kuajve, në kuptimin që ai është në listën e zezë të SHBA?

Stefanovski: Nuk dija vërtet për listën e zezë. Por edhe sikur ta dija, nuk e kam problem. Jam krenare qe kam nje shok te tille, po e them edhe njehere, ndaj nuk me intereson shume qe eshte ne listen e zeze. Kur gjysma e qeverisë dhe gjysma e partive politike te ne mund ta kenë lidershipin në listën e zezë... Nëse janë kaq të virtytshëm dhe ndërhyjnë në besueshmërinë dhe sportin, nëse prishin koalicionet me partnerët e koalicionit dhe dëbojnë zyrtarët. të cilët janë në listën e zezë të tyre, dhe unë do të heq dorë nga Alexander Onishchenko. Për shembull, opozita, të kërkojë sipas të njëjtit nen 14, që qeveria të tërheqë vendimin për nënshtetësinë e Subrata Roy dhe të tridhjetë e pesë indianëve, që iu dha në shtatë ditë, dhe kundër tij kishte një kallëzim penal. . Dhe ia çuan shkopin. Këtu po i bëj thirrje qeverisë që të nisë një hetim për nënshtetësinë e Subrata Roy. Ajo shtetësi ende mund të rishikohet. E them publikisht.

Kur erdhi momenti që Onishchenko të bëhej pjesë e procedurave të sigurisë, pra të kontrollohej në MPB, në Agjencinë e Sigurisë Kombëtare, a i keni dhënë Ministrisë së Brendshme dhe Agjencisë së Sigurisë Kombëtare ndonjë informacion për të. prejardhje jo e kalit?

Stefanovski: Jo, ata mund të pyesin atë, jo mua. Nuk e dija dhe as nuk më interesojnë ato pjesë të Wikipedia-s dhe Google që thotë. A e pyeti dikush presidentin e Barcelonës për Messin pse luan për Barcelonën kur është i dënuar penalisht? Apo pse Mançesteri nënshkroi një kontratë me Ronaldon dhe kishte një hetim për përdhunim? Unë nuk e shoh kështu. Shikova dëshmitë dhe fotot e tij me Klitschkon. Kur vëllezërve Klitschko nuk u vjen turp që Alexander Onishchenko është miku i tyre, as mua nuk më vjen turp. Kur Shevchenko, Donald Trump dhe Nadal nuk kanë turp nga Onishchenko... Në botën e sporteve të kuajve, numri një i botës i hip zyrtarisht kuajt e Onishchenkos dhe nuk turpërohet. Dhe kombëtarja suedeze nuk i kërkon të largohet. Pse duhet të turpërohem dhe të heq dorë prej tij ose të kërkoj prejardhjen e tij?

Onishenko dhe Klitschko/Foto: Arkivi personal

| Nëse ju kuptoj saktë, ju pretendoni se nuk dinit asgjë për Onishchenkon jashtë sporteve të kuajve?

Stefanovski: Nuk dija për listën e zezë. Dhe per ate gje tjeter qe shkruan nuk me intereson Wikipedia.

| Qeveria mori iniciativën për heqjen e shtetësisë së Onishchenkos, sipas nenit 14 të Ligjit për Shtetësinë, ku thuhet se shtetësia hiqet për shkak të të dhënave të pasakta në aplikim ose dokumenteve false. A ekziston një gjë e tillë?

Stefanovski: Unë nuk jam ekspert për dokumente të rreme, as nuk mund të shoh nëse një dokument është fals. Onishchenko deklaroi se nuk ka dokumente false dhe unë e besoj atë. Dhe nëse janë të rreme, ka hetim, le të bëhet hetimi, le të provohet. Me sa di unë, të gjitha dokumentet e tij ishin të vërtetuara me apostile, me përkthime gjyqësore dhe të noterizuara. Unë nuk pashë një dokument të rremë, por përsëri, unë jam një laik në atë zonë. Ka shërbime sigurie.

| A keni aplikuar me pasaportë ruse?

Stefanovski: Certifikata e tij e lindjes ishte nga BRSS. Ai kishte fletë të pastra. Në BRSS, deklarata lëshohet një herë dhe nuk ndryshohet. Në përkthimin gjyqësor në vendin tonë është Oleksandr, në Gjermani është Aleksandr, në Rusi Aleksandar. Ai kishte të gjitha dokumentet që i kërkoheshin. Duke qenë se ai është pjesë e klubit tim të kuajve, do ta mbështes sa më shumë dhe do të shkoj deri në fund. Është në dorën e tij nëse do të padisë dhe nëse vendos ta bëjë këtë, unë do ta mbështes në çdo mënyrë. Kur përleshjet politike ditore janë më të rëndësishme në Maqedoni se zhvillimi i sportit, dhe ëndrra e disa fëmijëve, të cilët mund të mos e marrin më kurrë, shkatërrohet, nuk ka problem. Onishenko është regjistruar zyrtarisht dhe do të performojë për Maqedoninë. Atij nuk i është hequr shtetësia. Përveç sportit, nuk kemi diskutuar asgjë tjetër.

Onishchenko ishte i interesuar vetëm për sport

| Por ai pretendon se ai donte të blinte një bankë?

Stefanovski: Nëse do të donte të blinte një bankë, e di që do të kishte kërkuar, pyetur përmes avokatëve. Por nuk është se ka negociuar me dikë. Ne nuk kemi hapur temë për biznese të tjera. E di që donte të merrej me biznesin financiar. Ai ishte i interesuar për futbollin. Ai donte të sillte drejtuesit e Dynamo Kievit në Maqedoni dhe ne komunikuam për këtë. I kam kërkuar që të ndihmojë futbollin maqedonas, gjegjësisht ta ndihmojë Vardarin direkt përmes Dinamos së Kievit. Ai ishte i interesuar të ndihmonte boksin. Më lidhi me Wladimir Klitschkon dhe më vizitonte një ish-përfaqësues i Ukrainës në boks. Ata personalisht ofruan ndihmë në stërvitje, pa para, Kliçko i dërgoi për të ndihmuar me boksin në Maqedoni. Por u ndal pas kësaj me shtetësinë.

Onischeno me vëllezërit Klitschko/Foto: Arkivi personal

| Meqenëse ju jeni shoku i tij dhe jeni bashkë kur ai vjen në Maqedoni, si duken vizitat e tij në Maqedoni?

Stefanovski: Ai vjen në aeroport dhe prisja truproja, avionë privatë. Ai erdhi me Wieser nga Brukseli. Ajo i sfidoi pritshmëritë e mia, ne në Maqedoni nuk jemi mësuar të shohim njerëz të tillë. Ai erdhi vetëm, me një çantë shpine në shpinë, i veshur sportiv me atlete me xhinse, një xhaketë kalërimi. Më normalët, të qeshurit, shumë modestë, madje edhe njerëzit që kemi ndenjur në restorante bashkë, deri sa u raportua në media, nuk e besuan se ai ishte njeriu. Ai nuk qëndroi në shtëpinë time. Ne kemi qenë ulur, familja ime e di. Ai është i preokupuar me sport.

| Në opinion ekziston një teori se ai është takuar me politikanë në Maqedoni për biznesin e gazit. 

Stefanovski: Unë kam qenë me të gjatë gjithë kohës. Unë me përgjegjësinë më të madhe pohoj se as nuk e njoh Zaevin, as nuk e kam parë Zaevin, as kam biseduar me Zaevin, as nuk e kam takuar ndonjëherë në jetë. Ai as nuk u takua me zyrtarë të partisë, as nuk ka kompani të gazit në Maqedoni dhe nuk ishte plani i tij për të operuar. Nuk e di nga e kanë marrë këtë ide. Nëse Onishchenko ose unë takuam Zaev, pse Onishchenko priti dy vjet për të marrë nënshtetësinë? Kjo nuk ka kuptim. Pas dy vjetësh, ata i dhanë Onishchenko.

| Tani ka një procedurë për rishikimin e kësaj shtetësie dhe një iniciativë për heqjen e saj. Pikërisht në atë moment kur vendosin t'i heqin shtetësinë, ju vendosni të flisni për këtë temë, edhe pse unë të kërkoj prej një jave. Pse e ndjetë nevojën të flisni sot? Çfarë po ju shqetëson tani?

Stefanovski: Tani më shqetëson mua personalisht. Unë as që doja që Onishchenko të jepte intervista dhe vazhdimisht e ndaloja që ta bënte këtë. Pas atyre sulmeve ndaj tij nga lloji i filmave të James Bond-it, atyre marrëzive të shprehura në televizione dhe portale, Onishchenko më tha të bëja një deklaratë. Nuk dua të flas për të, por kam ende leje. Dje ishte vulgare politikisht se çfarë pretendohej në parti.

Onishchenko me Shevchenkon/Foto: Arkivi Personal

Për akuzat për spiunazh dhe hetim

| Meqë e njihni, a është mbështetës i Rusisë apo i Ukrainës?

Stefanovski: Ai është një mbështetës i madh i Ukrainës. Tani do t'ju dërgoj intervista dhe video materiale nga Gjermania, ku ai personalisht organizon aksione humanitare në Gjermani për Ukrainën, mbledh para, mbështet palën ukrainase në pushtimin rus. Dhe e shpreh publikisht nëpër tubime, kudo. Se ai po organizon ngjarjet për të ndihmuar ushtrinë ukrainase dhe popullin ukrainas kundër pushtimit të Rusisë. Unë do t'ju jap ato materiale, mbi njëzet video nga Ukraina të njerëzve të shquar që shprehin publikisht mirënjohjen e tyre për veprimtarinë e tij humanitare për dhënien e ilaçeve, parzmoreve të trupit dhe gjëra të tjera si ndihmë për ushtrinë ukrainase. Nëse Shevçenko dërgon foto me Aleksandrin, Vitali Klitschko... Unë i kam kërkuar të bëjnë edhe një letër. Ai shpreh publikisht para meje qëndrimin e tij se është kundër luftës në Ukrainë. Në Gjermani, ai flet publikisht dhe mediat shkruajnë për punën e tij humanitare për të ndihmuar ukrainasit. Dhe tani dua t'ju jap pamjet video të kësaj për të postuar, që tregojnë se ai është një mbështetës i Ukrainës.

| Duke pasur parasysh kulturën tuaj të sigurisë, ju jeni ende ish-pjesëtar i Ministrisë së Brendshme, a ka mundësi që ato video të jenë pjesë e agjencisë?

Stefanovski: Lidhur me Onishchenkon, mendoj se një person që ka gjithçka në jetë, para, pushtet, nuk do ta vinte veten në një pozicion të rrezikonte dhe të rrezikonte familjen e tij, nëse nuk ndjen trishtim ndaj Ukrainës dhe nëse nuk e ndjen Ukrainën si të tijën. atdheun e vet. Këtë e pretendoj nga eksperiencat e mia të sigurisë, dhe jo nga njerëzit kuazi të sigurisë që ishin të lumtur të blinin një biletë për premierën e James Bond. Ky është mendimi im, se kjo me agjencinë nuk është e saktë. Qeveria na priti me nënshtetësinë e tij dhe shpresoj të mos bien pas këtyre provokimeve dhe zënkave politike që po shkatërrojnë sportin.

| Hetimi i MPB-së për dokumentet e gjoja false të Onishçenkos, nëse ky hetim arrin tek Dona, a do të gjendet ndonjë gjë e diskutueshme?

Stefanovski: Nuk kam asgjë kundër, le të vijnë. Nuk kam asnjë problem dhe asgjë kundër. Jemi në dispozicion, nuk fshihemi, nuk bëjmë krime.

Video e ditës