Intervistë me Victoria Rangelova-Petrovska: Dhjetë aktorët e sapo punësuar janë karburanti i ri i teatrit

Victoria Rangelova-Petrovska, akt drejtor i Teatrit Dramatik të Shkupit

Energji e freskët, krijuese dhe produktive mbretëron në kolektivin e Teatrit Dramatik Shkup, ku nën udhëheqjen e Viktorija Rangelova-Petrovska, mangësitë teknike dhe hapësinore të teatrit kthehen në cilësi.

Teatri i Dramës ka pasur shumë aktivitete të ndryshme gjatë këtij viti. Dita Botërore e Teatrit - 27 Marsi u shënua me promovimin e monografisë së gjerë për Risto Stefanovskin. Shfaqjet mysafire nga Teatri Dramatik në festivalin RUTA, i cili mbahet çdo dy muaj në gjashtë qytete të rajonit (Beograd, Zagreb, Lubjanë, Sarajevë, Podgoricë dhe Shkup), tashmë janë bërë praktikë e rregullt.

Në fillim të vitit dhjetë aktorë të rinj u punësuan në Teatrin e Dramës dhe sollën kështu energji të reja në institucionin. Anëtarët e rinj të kastit janë Lazar Hristov, Vladimir Petrović, Nina Elzeser, Marijan Naumov, Jovana Spasić, Anja Mitic, Ivana Pavlaković, Deniz Abdullah, Tomislav Davidovski dhe Sara Klimoska. Dy muajt e fundit në skenën e madhe të Teatrit të Dramës po përgatitej shfaqja e re “Hedda Gabler”, premiera e së cilës është paralajmëruar për 20 prill.

Në pozicionin drejtues si ushtrues detyre drejtor i Teatrit Dramatik është dramaturgu Viktorija Rangelova-Petrovska. Për herë të dytë është në pozicion drejtues dhe sërish me përkushtim të plotë ndaj teatrit dhe aktivitetit. Krahas detyrave të rregullta në teatër, së bashku me ekipin nga Dramski, bënë një lëvizje për të nderuar drejtorin e parë të Teatrit Dramatik - Risto Stefanovski.

Me çfarë motivi e keni përgatitur dhe botuar monografinë për Risto Stefanovskin?

– Risto Stefanovski krijoi dhe rriti Teatrin e Dramës. Pa kontributin e tij vetëmohues profesional, pa qasjen e tij në organizimin e punës në teatër dhe pa vizionin e tij në krijimin e politikës programore, Teatri i Dramës sigurisht që nuk do të ishte një gjigant mes teatrove, jo vetëm në vend, por edhe në rajon. Kontributi i tij nuk është vetëm në Teatrin e Dramës, por kontribut dhe performancë për zhvillimin e artit teatror maqedonas në përgjithësi. Të gjithë ata që kanë sado pak njohuri nga historia e teatrit do ta dëshmojnë këtë.

Por pak nga brezi i ri kanë dëgjuar ose e dinë se kush është Risto Stefanovski. Prandaj, më e pakta që mund të bënim ishte të mblidhnim një ekip dhe të përgatisnim një monografi për të. Le të lëmë një gjurmë të shkruar që do të jetë një gjurmë e qëndrueshme, një vepër letrare që do të informojë/edukojë brezin e ri dhe një dëshmi me të cilën brezi ynë do t'i kushtojë respektin e duhur për kontributin dhe përkushtimin e tij në artin teatror.

Promovimi i monografisë për Risto Stefanovskin

Salla e madhe e Teatrit të Dramës që nga 27 marsi i këtij viti mban emrin “Risto Stefanovski”. Cili është kuptimi i tij për teatrin nga këndvështrimi i sotëm?

- Stefanovski vendosi parime dhe rregulla për marrëdhëniet që duhet të ushqehen nëse një institucion teatror do të ketë sukses. Suksesi nënkupton vendosjen e institucionit në vendin e parë në familjen e konkurrentëve dhe të kesh një ekip të kënaqur. Stefanovski ishte regjisori që erdhi i pari në punë, nuk kishte orar të caktuar të punës, dhe kur flinte punonte, ishte gjithmonë në kontakt me aktualitetin, kishte një hundë perfekte për autorë të talentuar teatror, ​​ai arriti të të gjente një zgjidhje për çdo problem, ai dinte të sillte më shumë fonde në teatër, dinte të dozonte informacionin dhe kujt dhe kur t'ia tregtonte, kishte gjithmonë një shaka të fshehur në mëngë dhe punonte me ndershmëri dhe brenda vendit.

Nëse sot ndiqen të njëjtat parime dhe rregulla, suksesi është i pashmangshëm. Është vetëm çështja se sa, sot, janë të gatshëm apo me staf të punojnë me ritmin, përkushtimin dhe kthjelltësinë që kishte Risto Stefanovski.

Risto Stefanovski ka punuar në kohë të ndryshme, kur ka pasur qëndrim tjetër ndaj kulturës dhe veçanërisht ndaj artit dramatik. Në çfarë kushtesh funksionon aktualisht Teatri i Dramës?

- Teatri i Dramës është një kolektiv që nuk e ka humbur kurrë dhe besoj se nuk do ta humbasë kurrë zellin për krijim krijues dhe konkurrencë. Në të gjitha sektorët e tij të punës punojnë njerëz të fortë, këmbëngulës dhe të talentuar, të cilët dinë të përballojnë me sukses mangësitë teknike dhe hapësinore të teatrit.

Teatri i dramës është një shembull se një shfaqje cilësore nuk krijohet gjithmonë në kushte perfekte dhe me shumë para. Si kolektiv, ne dimë t'i kthejmë mangësitë në cilësi. Shumë shpesh ne bëjmë të pamundurën. Por përballja e vazhdueshme me të pamundurën një ditë mund të na çojë në një rrugë pa krye. Prandaj, duhet investuar në kapacitetet hapësinore dhe teknike në objektin ekzistues.

Në fillim të vitit keni nënshkruar një vendim për të punësuar dhjetë aktore dhe aktorë të rinj, të cilët tashmë janë pjesë e ekipit të Teatrit Drama. Bëhet fjalë për rinovimin e kolektivit apo një ndryshim natyral brezash?

- Ndryshimi natyror i brezave sjell pa mëdyshje mundësinë e rinovimit të kolektivit. Në dhjetëra vitet e fundit, një numër i madh aktorësh janë larguar nga ekipi për pension apo arsye të tjera fatkeqe. Kjo hapi një mundësi të madhe që nuk mund të humbasë. Teatri i Dramës kishte nevojë për energji të freskët. Ansamblit të aktrimit tashmë të dëshmuar i duhej një plus cilësor.

Dhjetë aktorët e saporekrutuar janë karburanti i ri i teatrit. Dhe nuk duhet të fshihet e vërteta se pa përkushtimin e ministres së kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, e cila me gjithë zemër insiston në hapjen e mundësive për të rinjtë, përtëritja e ansamblit teatror do të ishte e pamundur. Tani, me dhjetë prej tyre, kolektivi do të punojë në një ritëm tjetër dhe do të hapen dimensione të reja teatrale, sigurisht që do të tërhiqet një publik i ri.

Si dramaturg me profesion, sipas çfarë parimesh e krijoni politikën e repertorit në teatër?

– Parimi i cilësisë. Tekst dramatik cilësor, bashkëpunëtorë cilësorë, prodhim cilësor dhe për të gjithë atë ndërgjegjësim për kohën në të cilën po krijohet, për të qenë gjithmonë në një hap me mjediset teatrore bashkëkohore. Por duke qenë se teatri mban emrin Teatri i Dramës, nuk duhet harruar edhe përcaktori i zhanrit që shkruhet në emrin e tij.

Çfarë do të thotë të menaxhosh një teatër në ditët e sotme dhe për ty personalisht?

– Punë “djallëzore”, nëse synoni që institucioni të arrijë sukses. Dhe nëse do të bësh punën e djallit, duhet të jesh pak djallëzor që të jesh në gjendje të përballosh të gjitha sfidat që vijnë me drejtimin e një teatri. Duhet të krijohet një ekip bashkëpunëtorësh që ndajnë të njëjtin vizion për teatrin. Përbërja e Këshillit të Arteve dhe Bordit Drejtues është jashtëzakonisht e rëndësishme. Me bashkëpunëtorë të sinqertë dhe me mendje të gjerë, synimet e vendosura mund të realizohen plotësisht.

Krahas ndihmës së kolegëve, duhet pasur bark për të gjitha kërkesat e punonjësve dhe eprorëve, por duhet pasur edhe guxim për t'u bërë peng tekave të tyre. Me punonjësit në ekip, kjo situatë është e përditshme. Prandaj, gjëja më e rëndësishme është vendosja e prioriteteve dhe zbatimi i tyre një nga një, deri në të fundit në listë dhe më pas përpilimi i një liste të re prioritetesh. Mos u ndal kurrë. Për mua, personalisht, menaxhimi nënkupton qëndrueshmëri parimore dhe dashuri për punën e mundimshme, në të cilën duhet të jeni të kujdesshëm që të mos humbisni veten gjatë rrugës.

Me shfaqjen "Rënia e Masadës" me regji të Dejan Projkovskit, Teatri i Dramës ishte mysafir në festivalin RUTA në Podgoricë javën e kaluar.

Teatri Dramatik i Shkupit është anëtar i Unionit Rajonal të Teatrove (RUTA). Duke pasur parasysh që keni marrë pjesë aktive në formimin e RUTA-s, cila është rëndësia e Shoqatës së Teatrit të Dramës, por edhe për lidhjen rajonale të teatrove?

– RUTA u shfaq në kohën e duhur për Teatrin e Dramës. Negociatat për pjesëmarrje në RUTA filluan në vitin 2018. Për vite më parë teatri nuk ishte aktiv jashtë kufijve të shtetit. RUTA e lejoi atë të shihej nga audienca në rajonin e gjerë. Sindikata hapi mundësinë e lidhjes së më shumë kolektiveve teatrore nga rajoni, hapi mundësi për projekte bashkëprodhuese dhe hapi një treg të ri për punën e punonjësve të teatrit në të dy drejtimet, për artistët tanë për të punuar në skenat teatrore jashtë vendit dhe për kolegët. nga vendet e tjera për të ardhur tek ne.

ROUTE do të thotë lidhje, vetëmohim, kreativitet dhe konkurrencë. Nëpërmjet bashkëpunimit në RUTA, Teatri i Dramës ka hapur hapësirë ​​për projekt(e) bashkëprodhuese me Teatrin Lokal nga Lubjana dhe me Teatrin Dramatik të Beogradit në periudhën në vijim. Realizimi i projekteve të bashkëprodhimit me një ekip miks mundëson zhvillim dhe progres në të gjithë sektorët. Nëpërmjet projekteve të tilla bashkëprodhuese krijohet një marrëdhënie e fortë me bashkëpunëtorë nga vende të tjera, ansambli i aktrimit ka mundësi të përballet me një metodologji të ndryshme pune nga ajo e vendosur, në sektorin teknik, punonjësit mësojnë për mjete dhe teknika të reja dhe në Në të njëjtën kohë zotëroni modelin e ri të prodhimit dhe përveç kësaj, produkti i ri kërkon një vendosje të ndryshme në repertorin e teatrit.

Përmes RUTA-s, ne kuptuam se çfarë jemi më të mirë se të tjerët dhe çfarë të tjerët janë më të mirë se ne. Nëse e ushqejmë dhe përmirësojmë bashkëpunimin, me kalimin e viteve, RUTA do të shndërrohet në një ngjarje teatrale edhe më të rëndësishme. Hapi që hodhëm me RUTA hapi mundësi lidhjeje dhe bashkëpunimi me festivale të tjera teatrore, krejt natyrshëm pas hapit të parë pason një i dytë.

Keni paralajmëruar premierën e re në skenën e Teatrit të Dramës për 20 Prill. Çfarë duhet të presim nga shfaqja “Hedda Gabler” e Henrik Ibsen me regji të Vasil Hristov?

– Publiku duhet të presë një shfaqje jokonvencionale që ndjek vazhdimisht matricën e teatrit bashkëkohor, një koncept regjisorial të jashtëzakonshëm/specifik, gjuhë dhe procedurë, një sërë bravadosh aktrimi, një ngarkesë të fortë dramatike emocionale dhe një strukturë dramatike që thekson qartësinë dhe madhështinë e Ibsenit. sot, saktësisht 133 vjet nga shfaqja premierë e tekstit dramatik “Hedda Gabler”.

Një skenë nga shfaqja "Hedda Gabler"

Premiera e Teatrit - Lexim bashkëkohor i "Hedda Gabler"

Një shfaqje e re në skenën e Teatrit të Dramës është “Hedda Gabler”, bazuar në tekstin e autorit klasik Henrik Ibsen, por e përshtatur me kushtet moderne të jetesës. Regjisor i shfaqjes është Vasil Hristov, ndërsa përshtatja është e Viktorija Rangelova-Petrovska dhe Vasil Hristov.

- Hedda Gabler, si një nga (anti)heroinat më të njohura në letërsinë dramatike, luan një rol të rëndësishëm në ndërgjegjësimin për çështjet e grave. Ibsen krijon një personazh femër që refuzon të jetojë dhe t'u shërbejë konventave të një shoqërie patriarkale. Lufta e saj për autonomi dhe kërkimin e përsosmërisë, si dhe ambicia e saj për të zotëruar "fuqinë mashkullore" për të qenë në gjendje të ndikojë si në fatin e saj ashtu edhe në fatin e të tjerëve, rezulton në vrasjen e vetë përsosmërisë. Akti i saj lë gjurmë që simbolizon luftën për të drejtat dhe barazinë gjinore - thekson regjisori Vasil Hristov.

Aktorja Sanja Arsovska, e cila luan rolin kryesor të Hedda Gabler Tessman, tregon se është një nga personazhet më komplekse dhe më të vështira femërore të shkruara në dramaturgjinë botërore dhe se nuk ka aktore që nuk dëshiron ta fitojë atë rol. Ajo është veçanërisht e lumtur që personazhi shfaqet në këtë pikë të jetës së saj, sepse disa personazhe kërkojnë si pjekuri aktrimi, ashtu edhe përvojë jetësore. Nëpërmjet Hedda pasqyrohet gjendja emocionale e gruas e shkaktuar nga kufizimet sociale. Ajo theksoi se Hedda është homologja femërore e personazhit të Hamletit me të gjitha dilemat që mbart brenda vetes.

Zoran Ljutkov, Vladimir Petroviq, Deniz Abdullah dhe Sara Klimoska luajnë personazhe me historinë, biografinë dhe problemin e tyre në shfaqje. Skenografi i shfaqjes është Vasil Hristov, ndërsa kostumet janë të Roze Trajçeska-Ristovska.

(Intervista është botuar në "Kulturen Pechat" numër 227, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 20-21.4.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës