Intervistë me Vera Milosevska-Josifovska nga "Ljubojna": Industria e muzikës në lagje "edukon" auditorin tonë, dhe mediat tona e shpallin atë

"Ljubojna" sonte në orën 20, në parkun prapa Qendrës Kulturore Rinore, me një shfaqje koncertale do të hapë festivalin "Përkrah Vardar Jazz". "Ljubojna", e cila feston 20 vjet ekzistencë dhe punë në skenë, do të japë një koncert për të promovuar materialin më të fundit nga vinili "Stella", i cili është një kolonë zanore për filmin me të njëjtin emër të drejtuar nga Stojan Vujicic. 

"Kraj Vardarot Jazz" është një festival vjetor i kompanisë diskografike "PMG Jazz", i cili në vetëm tre vjet lëshoi ​​30 publikime me cilësi të lartë dhe solli aktivitet të jashtëzakonshëm në skenën e xhazit dhe ndezi një valë të vërtetë të re artistësh.

Me atë rast, ne biseduam me Vera Milosevska-Josifovska nga "Ljubojna". Portofoli i jashtëzakonshëm muzikor i një prej grupeve më autentike të muzikës maqedonase përfshin një karrierë 20-vjeçare, 13 albume, hite të panumërta, shfaqje dhe koncerte ... "Ljubojna" është një markë kulti, dhe Vera është një emër kulti që është sinonim i pasionit dhe dashuri e madhe për muzikën.

dashuri
Foto: arkivi privat

"Ljubojna" këto ditë feston dy dekada të karrierës së frytshme me një promovim koncertesh të materialit më të fundit vinyl "Stella", i cili është një kolonë zanore e filmit për filmin me të njëjtin emër të drejtuar nga Stojan Vujicic dhe prodhuar nga "Dream Factors". Me cilat kritere keni zgjedhur momentet më domethënëse dhe emocionuese nga karriera juaj imponuese muzikore që vendosët të ndani me auditorin besnik me rastin e jubileut të grupit?

- Ne kemi vendosur që të gjitha koncertet që kemi këtë vit do t'i kushtohen 20 viteve të punës sonë, duke e konsideruar atë si një distilim të gjithçkaje që grupi ka krijuar gjatë gjithë këtyre viteve, nga ideja e muzikës deri në 13 albume të ndryshme , si dhe atë që po del aktualisht "Kuzhina" e "Ljubojna". Kështu që ne vendosëm të ndajmë koncerte ku publiku ka mundësinë të dëgjojë gjithçka të re nga "Ljubojna", por edhe temat e tyre muzikore të preferuara.

A është koha që ne kujtojmë me nostalgji të kthehemi - rekordet e mira të vjetra? Në atë kontekst, ju jeni duke avancuar duke publikuar këtë kolonë zanore të parë të filmit maqedonas në vinyl. Na tregoni më shumë për këtë, si dhe bashkëpunimin fillestar me kompaninë diskografike "PMG Jazz" e cila nxjerr albumin?

- Regjistrimet e vjetra të mira u treguan bartësit më autentikë të tingullit, pavarësisht nëse kjo prirje ndoqi zhvillimin e kulturës së DJ, kthimin e pllakës ose thjesht u kthye për shkak të ngrohtësisë së zërit në vetë regjistrimin. Sidoqoftë, në epokën dixhitale, kur CD -të po humbasin ngadalë betejën dhe ju mund të "shkarkoni" çdo muzikë nga bota në një minutë, pllaka vinyl mbetet një medium i rafinuar për veshin e hollë të njohësve, por edhe më i dobishëm ndoshta në një Set DJ. Bashkëpunimi me kompaninë diskografike "PMG Jazz" filloi nga një takim krejt spontan me Mirko Popov, ku biseda u përqëndrua në atë drejtim për t'i dhënë muzikës së re filmike që ishte tashmë në post-produksion. Nga rruga, "PMG Jazz" është një etiketë rekord me koncepte të hapura, kushtuar skenës bashkëkohore dhe muzikës së mirë, kështu që nuk na duhej shumë për të rënë dakord se vinyl është gjëja e duhur për të bërë! Ne jemi shumë mirënjohës ndaj tyre për këtë.

dashuri
Foto: Arkivi privat

Me siguri lexuesit dhe auditori juaj janë të interesuar nëse rekordi do të jetë në shitje, dhe nëse po, ku dhe me çfarë çmimi?

- Ne tashmë kemi shumë pyetje të tilla në inbox. Të Premten në "Kotur" pati një promovim dëgjimi, kështu që auditori pati mundësinë ta blinte atë me një çmim promovues, dhe ne planifikojmë të bëjmë promovime të tilla dëgjimi në disa vende. Ne menjëherë ndamë një lidhje në rrjetet sociale në mënyrë që dëgjuesit ta "shkarkonin" atë në mënyrë dixhitale. Por, për të gjithë ata që kanë një ndjenjë të veçantë kur mbajnë një rekord në dorë, "Stella" do të jetë në shitje edhe në dyqanet muzikore. Çmimi do të jetë i mirë, siç është zakonisht në kushtet maqedonase, duke pasur parasysh se botimi dhe muzika janë "sporte" të shtrenjta.

Vera, dhe jo vetëm "Ljubojna" është një markë e provuar kulti. Ju personalisht jeni një emër kulti që është sinonim i pasionit dhe dashurisë së thellë për muzikën. A ka ndonjë arsye të veçantë pse vendosët të festoni 20 vjetorin e grupit në një festival xhaz?

- Pasioni im për muzikën është komunikimi im thelbësor me botën, kështu u rrit "Ljubojna". Gjatë gjithë këtyre viteve ajo është ndërtuar si një ide për muzikën dhe një shtyllë që bazuar në pjesën autoktone komunikon me estetikë të ndryshme muzikore dhe krijon muzikë popullore. "Stella" është vinili ynë i dytë për këto vite dhe do të thotë shumë për mua, sepse është publikimi ynë i parë vinyl i muzikës origjinale të filmit, dhe është i pari në historinë e skenës vendase. Me miqësinë rreth muzikës dhe publikimin tonë të përbashkët, ishte e natyrshme që "Stella" të përjetonte promovimin pikërisht në këtë festival. "Kraj Vardarot Jazz" është padyshim një nga festivalet e mia të preferuara për shkak të konceptimit falas që e bën atë, ashtu siç duhet të jetë muzika.

dashuri
Foto: arkivi privat

Jubileu në mënyrë të pashmangshme shtron pyetjen për të bërë një retrospektivë nga fillimi në përsosjen e shkëlqimit në shfaqjen muzikore të "Ljubojna", si dhe substancën unike dhe pak në vokalin tuaj.

- "Ljubojna" bëri që muzika të dëgjohej në një mënyrë krejt tjetër, mbi të gjitha, në skenën maqedonase. Një arritje e vërtetë muzikore. Ai ringjalli një muzikë pothuajse të harruar dhe arriti të fuste disa këngë në antologjinë e muzikës maqedonase. Jo për të ringjallur muzikën tonë të mirë të vjetër, por për të ringjallur thelbin e saj, për t’i hapur rrugë muzikës, e cila me gjithë gjallërinë që mbart, nuk është e qartë se si na ka mbetur e mbyllur prej vitesh?! Ne mësojmë nga muzika jonë siç mësojmë nga çdo muzikë botërore. Kontekstet shoqërore dhe kohore janë lokale, por pjesa muzikore është universale, tektonike. Le të kujtojmë vetëm Jimi Hendrix, nga cila kulturë vjen dhe çfarë do të thotë në muzikën botërore. Pra, "Ljubojna" popullarizoi një muzikë krejtësisht të re popullore dhe krijoi një ind të ri muzikor në skenën bashkëkohore, sepse tregoi se si çdo estetikë muzikore përqafon në një moment. Për të mos përmendur entuziazmin që ai u dha shumë grupeve në idenë e tyre, për të "përdorur" me guxim muzikën tradicionale maqedonase, edhe nëse ato ishin "elemente etno". Në emër të "Ljubojna" shumë emra muzikorë u bashkuan dhe qëndruan së bashku në skenë. Ju përmendni vokalin tim, këndimi im është një kanal përmes të cilit rrjedh e gjithë energjia femërore, bukuria dhe forca e gruas moderne përmes sublimit të të gjithë këngës femërore në Maqedoni, ndonjëherë! Nga neoliti e në vazhdim

Me arsim ju jeni një antropolog dhe etnolog, në thelb muzika juaj bazohet në ritmin maqedonas, absolutisht me shpërthime mbresëlënëse të së resë dhe asaj moderne. A ka luajtur ndonjë rol në gjetjen e shprehjes tuaj muzikore?

- Absolutisht vendimtare! Impulsi i kërkimit më bëri të përkushtohem plotësisht në pyetjen se cili është vizioni im për shprehjen e këndimit bashkëkohor. Unë shkova së pari për të eksploruar traditën tonë të këndimit dhe çfarë do të thotë termi në të vërtetë. Shtë e qartë se ky është një transferim brezash me gojë i njohurive, përvojave, botëkuptimit, por çfarë do të thotë për njeriun e sotëm? Pse nëse shikoni prapa, do të shihni që muzika nuk tingëllon njësoj në periudha të ndryshme. Pra, ajo që transmetohet është e gjallë, nuk është statike, nuk është hermetike. Në fakt, mbyllja e parë e këtij transmetimi të rëndësishëm, "ruajtja" e parë e muzikës tradicionale, është në epokën moderne - e cila më ka lidhur me kulturën popullore botërore që vazhdon transmetimin e saj të gjallë të "traditës" në forma krejtësisht të reja, media , por ruan shprehjen autentike dhe më e rëndësishmja - shitet si një muzikë botërore absolute. Pra, shprehja ime muzikore kërkon mënyrën më të thjeshtë dhe më të suksesshme të adresimit përmes muzikës.

dashuri
Foto: arkivi privat

Sipas mendimit tuaj, a ishte muzika më e goditur nga kriza e kojotave apo ka një valë tjetër mbulimi të një natyre tjetër që hedh hije mbi muzikën tonë?

- Maqedonia nuk ka treguar se e di çfarë me muzikën e saj. Ai nuk tregoi se ka një koncept dhe vizion të qartë për kulturën dhe kulturën e tij muzikore në botën e re në kohët moderne. Ka kaq shumë muzikë, artistë dhe marka të rëndësishme të suksesshme për të cilat ai nuk ka asnjë ide se çfarë të bëjë! Ndërsa ne nuk ndërtojmë atë që na mungon si politikë kulturore, drejtim dhe menaxhim i ndërgjegjshëm, industria e muzikës në lagje pothuajse plotësisht "ri-edukon" auditorin tonë dhe mediat tona e shpallin atë me bujari. Kriza Covid është vetëm një pasqyrim i mungesës së ndjenjës dhe injorancës së muzikës dhe skenës muzikore të dikujt. Shumica e artistëve mësohen të mos presin ndonjë mbështetje nga shteti ose minimal, me të cilin do të pajtoheni, nuk është shumë e natyrshme?! Kultura dhe skena muzikore në vendin tonë është një "gjurmë" e luftës dhe suksesit individual të artistëve të muzikës dhe kjo është ajo që vendos disa standarde, por është larg një sistemi dhe industrie.

Si funksiononi në periudhën e pandemisë, si privatisht ashtu edhe profesionalisht, dhe cila është më e vështira dhe më e trishtueshmja për ju në këtë kohë të vështirë dhe të pasigurt?

- Sinqerisht, isha shumë i lumtur më 1 shtator kur pashë të gjitha ato fytyra të qeshura në shkollë, dhe madje edhe kur pashë studentët e mi me të cilët ne pamë njëri -tjetrin vetëm në ekran. Ajo lëvizje dhe një klikim shprese ma ngrohën zemrën. Më kujtoi se sa shumë na kishte munguar kjo në dy vitet e fundit. Nuk mund të them që ne nuk kishim punë në atë kohë, sepse ishte një kohë e dedikuar për përgatitjen e albumit "Stella". Fatkeqësisht, pandemia filloi pak para premierës së planifikuar të filmit "Stella" për të cilin Oliver Josifovski kompozoi muzikën. Ne gjithashtu kishim koncerte online "Kultura në kohën e Koronës", "Rituali Ljubojna" në festivalin "Taksirat", si dhe disa koncerte verore në natyrë. Muzika në ne nuk na pëlqeu, ishte thjesht një periudhë jo frymëzuese, sepse muzika ndodh me takimin e muzikantëve, nga komunikimi me publikun. Më ka marrë malli më shumë, si dhe gjallëria e njerëzve, të cilët harruan se gëzimi ende ekziston, gjë që na mësohet nga përvojat e paraardhësve tanë, jeta e të cilëve nuk ishte aspak e lehtë, e megjithatë ata nuk e humbën gëzimin e jeta dhe shpirti.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës