Intervistë me Valentina Velkovska-Trajanovska: Kemi shumë punë për të bërë nëse duam t'i kthejmë vlerat që kemi pasur

Valentina Velkovska-Trajanovska në Bruksel / Foto: autoportret

Kryetari i Unionit të Kompozitorëve të Maqedonisë (SOKOM), prof. Dr. Valentina Velkovska-Trajanovska, ka një periudhë intensive me aktivitete në disa fusha, dhe me emocion të veçantë paralajmëron edicionin e ri të Ditëve të muzikës maqedonase.

Në programin e ceremonisë së hapjes së 46-të ditëve të muzikës maqedonase janë vepra të Ana Pandevska, Bojana Petrović Alexova, Mihajlo Shterjev, Filip Ivanov dhe Damjan Temkov, të cilat do të interpretohen nga orkestra e harqeve "Ajga" nën drejtimin e dirigjentit Viktor. Mitrevski, dhe me kompozitoren Valentina Velkovska-Trajanovska, kryetare aktuale e SOKOM-it, diskutuam për konceptin e përgjithshëm të festivalit.

Më 27 mars fillon edicioni i ri i Ditëve të Muzikës Maqedonase (DMM) dhe tashmë në mbrëmjen e parë do të ketë performancën premierë të katër veprave të kompozitorit(ve) maqedonas. Bëhet fjalë për një përzgjedhje, apo kompozitorët janë në pritje të DMM për premierën e veprave të tyre?

- Hapja ceremoniale e festivalit të 46-të Ditët e muzikës maqedonase do të mbahet në sallën e vogël të Filarmonisë, me fillim nga ora 20:XNUMX dhe programi është krijuar pothuajse tërësisht me shfaqje premierë të veprave. Duhet të përmend, këmbëngulja për shfaqjen premierë të veprave është një nga objektivat kryesore programore të vetë festivalit, që nga fillimet e tij e deri më tani. Fatkeqësisht, sa i përket veprave të kompozitorëve për ansamblet më të mëdha, premiera e tyre, ndonjëherë edhe vetëm performanca, është pikërisht në Ditët e Muzikës Maqedonase.

Programi për hapjen është formuar nga vepra që kompozitorët i kishin paraqitur për interpretim disa vite më parë, por me shpërbërjen e shumicës së orkestrave të dhomës, ne nuk kishim kompozimin për t'i interpretuar ato. Për këtë, vitin e kaluar u formua orkestra e harqeve të dhomës “Ajga”, një orkestër që do të interpretojë vepra të këtij lloji, komplekse, bashkëkohore dhe unike për nga përmbajtja dhe struktura e saj. Orkestra duhet të ketë vazhdimësi, koordinim të plotë të ndërsjellë, ekuilibër tingullor, entuziazëm dhe dëshirë për të hyrë në fusha të panjohura dhe të paeksploruara më parë të hapësirës zanore, prandaj e vendosëm këtë program si të tretin (pas dy të parëve të DMM-së së kaluar). Në koncertin e hapjes së festivalit, publiku do të mund të dëgjojë veprat e gjeneratës relativisht të re të kompozitorëve: Ana Pandevska, Bojana Petroviq Alexova, Damjan Temkov, Mihajlo Shterjev dhe Filip Ivanov.

Dizajni i posterit për Ditët e 46 të muzikës maqedonase është i Vladimir Lukash

Përveç jush, në Këshillin e Arteve këtë vit janë edhe Vanja Nikolovski - Gjumar dhe Filip Ivanov. Me çfarë koncepti e përgatitët edicionin e këtij viti?

- Me shumë përgjegjësi e konceptuam programin e 46-të ditëve të muzikës maqedonase, i cili do të jetë shenjë e krijimtarisë së jashtëzakonshme të kompozitorëve maqedonas në përmasa më të gjera: balet, simfonik, vepra për orkestër harqesh, por edhe vepra dhome. Nga bashkëpunimi me institucionet që janë formuar nga kompozitorët maqedonas - Opera dhe Baleti Kombëtar, Filarmonia, "Vallja", Fakultetet e Artit Muzikor, do të prodhohen koncerte në të cilat do të dëgjohen shfaqjet premierë të kompozitorëve të rinj, vepra të kompozitorëve të të cilëve. Që në lindje po festohen vitet jubilare, vepra që përfaqësojnë krijimtarinë dhe gjuhën e disa prej kompozitorëve.

Për shembull, në koncertin e NOB publiku do të ketë mundësi të shikojë një pjesë të veprës së baletit, në koncertin e orkestrës simfonike "Ajga" do të interpretohen vepra të kompozitorëve maqedonas, por solisti Kiril Trusov do të interpretojë edhe koncertin e Mendelssohn për violinë. dhe orkestër. Në të njëjtën kohë, është edhe një shembull i mrekullueshëm se si krijimtaria maqedonase mund të jetë pjesë e barabartë e programeve koncertale të solistëve më të mirë me orkestra filarmonike.

Më pas, në koncertin "Vallja" do t'i kthehemi të kaluarës së largët kishtare të Maqedonisë, duke iu rikthyer hulumtimeve të traditës së të dhënave kishtare të autorëve jashtëzakonisht të rëndësishëm të asaj periudhe, me interpretimin e pjesës mashkullore të korit nga ansamblin. Natyrisht, do të kthehemi te veprat kamerore të kompozitorëve maqedonas, treshja do të performojë - oboe, fagot dhe piano (Tatijana Petrushevska, Marjan Millosevski dhe Petar Makarievski).

Koncertet në sezonin e dytë, përveç veprave të përmasave më të mëdha, koncerteve, veprave simfonike, veprave për orkestër harqesh me solistë, do të përfshijnë edhe performancën e një dyshe dhome nga Gjermania, solistë nga Sllovenia, seminare, seminare dhe përfundon me një Tribunë kushtuar gjendjes së krijimtarisë së kompozitorëve maqedonas.

Është një praktikë e zakonshme në DMM të kesh shfaqje premierë, por çdo vit i kushtohesh gjeneratave të mëparshme të kompozitorëve. Përvjetorët e kujt do të festohen dhe me cilët kompozitorë do të ketë mbrëmje autori?

- Sivjet shënohen disa përvjetorë të rëndësishëm të kompozitorëve të vdekur: 90 vjetori i lindjes së kompozitorëve (dhe dirigjentëve) Aleksandar Lekovski dhe Dragan Shuplevski, si dhe 80 vjetori i lindjes së kompozitorëve Dimçe Nikoleski dhe akademikut Risto Avramovski. Kushtet nuk na lejojnë të mbajmë mbrëmje autori, por në kuadër të programit të festivalit u përpoqëm të përfaqësojmë një fond sa më të madh të veprave të rëndësishme të këtyre kompozitorëve, natyrisht edhe sipas përshtatshmërisë në konceptin e vetë koncerteve.

Shpresojmë që institucionet, veprimtaria e të cilave është performanca koncertale, simfonike, muzikore-skenike, do t'i kushtojnë vëmendjen e duhur veprës së krijuar nga kompozitorët maqedonas, me pjesëmarrje më të madhe në konceptimet programore të ekipeve të tyre drejtuese. Natyrisht, ne të gjithë kemi përgjegjësinë të kujdesemi për ruajtjen, prezantimin dhe promovimin adekuat dhe cilësor të vlerave të së kaluarës (trashëgimisë), të tashmes dhe të së ardhmes sonë muzikore.

Sa keni arritur të ruani traditën e botimit të CD-ve të shkruara nga anëtarët e SOKOM-it?

– Synimi i përbërjes aktuale të Kryesisë së SOKOM-it, por edhe i të gjithë anëtarëve, është që të kujdeset për materialet e kompozitorëve, partiturat e tyre, performancat, regjistrimet audio dhe video. Veçanërisht i rëndësishëm për ne është bashkëpunimi me Radiotelevizionin e Maqedonisë, i cili duke krijuar audio-video regjistrime i dokumenton këto materiale jashtëzakonisht të çmuara, i përpunon dhe në njëfarë mënyre i mbron në mënyrë të përhershme. Me botimin e CD-ve të autorit, regjistrimet audio të veprave vihen në dispozicion për një audiencë më të gjerë, promovohet krijimtaria dhe krijohet një prerje unike dhe pasqyrë e gjuhës krijuese dhe stilit të një kompozitori.

Kryesisht SOKOM-i, sipas konceptit të financimit të programeve me interes kombëtar të Ministrisë së Kulturës, nuk mund të lëshojë CD, sepse kufizimi i dy projekteve mbulon manifestimet tradicionale "Ditët e muzikës maqedonase" dhe "Vjeshta muzikore strushka", por sigurisht. , SOKOM merr pjesë në të gjitha mënyrat e mundshme me aktivitetet dhe mbështetjen për kompozitorët.

Kryesia e SOKOM-it

Ditët e Muzikës Maqedonase janë një nga aktivitetet më të rëndësishme të SOKOM-it, ndërsa një muaj më parë ju u rizgjodhët në pozitën e kryetarit të shoqatës së kompozitorëve. Me çfarë idesh dhe misioni keni hyrë në mandatin e dytë?

- Në mandatin e dytë kam hyrë me disa ide dhe në radhë të parë me mision që t'i përfundojmë aktivitetet që kemi filluar në mandatin e parë, sepse një pjesë e madhe e aktiviteteve të planifikuara janë afatgjata dhe nuk do të mund t'i përfundojmë në një periudhë. më pak se dy vjet. Kushtet me krijimtarinë maqedonase, por edhe me kulturën muzikore maqedonase në tërësi, janë në një nivel relativisht të palakmueshëm, ndaj kemi shumë punë për të bërë nëse duam t'i kthejmë vlerat që kemi pasur, por edhe të krijojmë të reja. .

Për shembull, festivali DMM do të intensifikojë përpjekjet për të performuar dhe promovuar në një shkallë më të madhe veprën e kompozitorëve maqedonas, e cila është tërësisht e neglizhuar dhe e margjinalizuar nga institucionet tona më të rëndësishme, duke rritur kështu shikueshmërinë e kompozitorëve dhe veprave të tyre monumentale muzikore-artistike. .

Më pas, prezantimi ndërkombëtar i krijimtarisë do të vazhdojë të intensifikohet përmes bashkëpunimit me organizata të ngjashme jashtë vendit, por edhe duke forcuar kontaktet e anëtarëve tanë të jashtëzakonshëm dhe mundësitë për ta promovuar atë në mjediset/vendet ku ata jetojnë dhe veprojnë. Ne do të vazhdojmë me aktivitete që synojnë të nxisin, stimulojnë dhe ndihmojnë krijimtarinë muzikore, gazetarinë muzikore dhe muzikologjinë. Përmendim vazhdimisht mungesën e burimeve dhe kapaciteteve për të marrë, përpunuar, arkivuar, mbrojtur dhe ruajtur trashëgimitë e kompozitorëve, të cilat do të mundësonin akses real në materialet (sidomos partiturat për shfaqje të mëtejshme, kërkimin dhe analizën e tyre...). Dhe sigurisht, shumë aktivitete të tjera që po t'i rendis do të jenë shumë të zgjeruara për këtë intervistë, qëllimi i së cilës është shpallja e DMM-së së këtij viti.

Në kuadër të aktiviteteve ndërkombëtare të SOKOM-it, Valentina Velkovska-Trajanovska qëndroi në Bruksel javën e kaluar.

Në kuadër të angazhimit për prezantimin ndërkombëtar të SOKOM-it, keni qenë këto ditë në Bruksel në Samitin e Asociacionit Evropian të Kompozitorëve dhe Kantautorëve. Me çfarë aktivitetesh u përballët atje dhe cilat janë përfundimet e samitit?

- SOKOM, me delegatin e saj si anëtar të barabartë, ka marrë pjesë në Samitin e Shoqatës Evropiane të Kompozitorëve dhe Kantautorëve (ECSA) që nga themelimi i saj dhe deri vonë me nënkryetar në organet drejtuese të shoqatës, qëllimi i të cilit është të mbrojnë dhe promovojnë të drejtat e autorëve muzikorë në nivel kombëtar, evropian dhe ndërkombëtar.

Për këtë vit, tema kryesore e Samitit ishte mbrojtja e të drejtave të kompozitorëve në kuadër të marrëveshjeve me shtëpitë dhe kompanitë botuese dhe mediatike, mbrojtja e të drejtave të autorit dhe moralit të kompozitorëve në të gjitha burimet dhe platformat e internetit, si dhe përdorimi i mjeteve të TI-së në procesin e krijimit të muzikës.

SOKOM mori pjesë me delegatin e saj si anëtar i barabartë në Samitin e Shoqatës Evropiane të Kompozitorëve dhe Kantautorëve

Cili është pozicioni i përgjithshëm i kompozitorëve në shoqërinë në mbarë Evropën? A mund të bëjmë paralele mes kushteve të punës maqedonase dhe evropiane?

- Pozicioni i kompozitorëve ndryshon në të gjitha vendet e Evropës, por koha e pandemisë së Covid-it ka treguar se sa e palakmueshme është pozicioni i të gjitha aktiviteteve nga sektori i muzikës në përgjithësi. Konceptet e ndryshme të menaxhimit dhe konceptimit të politikave kulturore japin gjithashtu rezultate të ndryshme, ndaj nuk mund të bëjmë paralele nëse nuk i perceptojmë të gjitha aspektet në tërësinë e tyre. Në përgjithësi, përfundimi përfundimtar është pozita jashtëzakonisht e vështirë në të cilën ndodhet vetë profesioni - kompozitor, nga karakteri arsimor, profesional dhe ekzistencial.

Vërtet kam shumë aktivitete sociale me SOKOM-in, por të gjitha obligimet mundohem t'i kryej me përgjegjësi dhe cilësi maksimale / Foto: Kire Galevski

Ju vetë jeni kompozitor dhe profesor në akademinë e muzikës në Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Shtip. Krahas gjithë angazhimeve sociale, si arrini të gjeni kohë për të punuar në veprat tuaja të reja, por edhe në veprimtarinë pedagogjike?

- Për momentin jam aktiv në disa fusha në aktivitetin tim dhe realisht nuk kam pothuajse aspak kohë për të punuar me vepra të reja, por kështu ka qenë gjithmonë, sepse siç e përmenda më lart, të jetosh si kompozitor i pavarur dhe në përgjithësi. një muzikant dhe kontraktor në Maqedoni, është në kufirin e pamundësisë. Është për këtë arsye që shumica e kompozitorëve fokusohen në mësimdhënie. Jam i punësuar si profesor i rregullt në disa lëndë në akademinë e muzikës në Universitetin "Goce Dellçev" - Shtip, jam edhe prodekan i të njëjtit, që do të thotë se kam edhe shumë përgjegjësi administrative.

Përveç kësaj, këtë vit me ftesë të FMU-së në Shkup po mbaj edhe ligjërata. Vërtet kam shumë aktivitete shoqërore me SOKOM-in, por të gjitha obligimet mundohem t'i kryej me përgjegjësi dhe cilësi maksimale. Mezi gjej kohë për të krijuar vepra të reja, por ky është profesioni që i jam përkushtuar dhe dua ta bëj.

Pas krijimit të oratoriumit tim "Ëndrrat e të pavdekshmëve", përfundova disa vepra kamerike, një pjesë solo u publikua në CD nga labeli prestigjioz "NAXOS Deutschland", dhe tani kam përfunduar një vepër të re për orkestrën e dhomës, e cila do të jetë performoi këtë verë në Gjermani në një koncert që do të shënojë 100 vjetorin e lindjes së kompozitorit botëror Georg Ligeti. Ishte një nder i madh për mua interesimi dhe dëshira e orkestrës për të krijuar një pjesë për programin e këtij koncerti. Për kënaqësinë time, puna u prit me vlerësime shumë pozitive dhe provat shkuan mirë dhe koncerti mbetet ende për t'u realizuar.

Cilat aktivitete të tjera të SOKOM-it, përveç realizimit të DMM, janë planifikuar për këtë vit?

– Këtë vit DMM do të realizohet në dy sezone, siç e përmenda me koncerte të mëdha. Aktiviteti ynë i radhës është "Vjeshta muzikore Strushka", dhe sigurisht të gjitha aktivitetet që kanë të bëjnë me veprat e kompozitorëve maqedonas, si dhe intensifikimin e përpjekjeve për ngritjen e vetëdijes për kuptimin dhe nevojën shoqërore për krijimtari artistike cilësore.

(Intervista është botuar në "Kulturen Pechat" numër 172, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 25-26.3.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës