Intervistë me drejtorin e teatrit Sinisa Evtimov: Jetojmë në një kohë mjaft të çmendur

Me katër paraqitje në skenën e katër teatrove në Veles, Prilep dhe Shkup, Sinisha Evtimov gjatë vitit 2021 ishte regjisori më i angazhuar i teatrit, dhe shfaqjet e tij mund të shihen gjatë këtij viti.

Arti teatror ishte pothuajse i zhdukur gjatë vitit 2020. Pasiguria e sjellë nga pandemia Covid madje inicioi forma të reja video ose teatrore në internet për të mbajtur gjallë teatrin. Disa teatro u fokusuan në prodhimin e monodramave ose shfaqjeve të dhomës. Pas miratimit të protokolleve për punë dhe ngjarje kulturore, në vitin 2021 teatri u ringjall në skenën teatrore. Duket se punonjësit e teatrit, por edhe publiku, janë mësuar të punojnë dhe të jetojnë në kushte pandemie, megjithëse kërcënimi i varianteve të reja të virusit është ende i pranishëm.

Në kushte të tilla, regjisori i teatrit Sinisa Evtimov gjatë vitit të kaluar 2021 arriti të vërë në skenë katër shfaqje në skena të ndryshme teatrore, gjë që e bëri atë regjisorin më të angazhuar teatror në vend. Në Teatrin Kombëtar "Jordan Haxhi Konstantinov - Gjiganti" në Veles vuri në skenë shfaqjen "Katër dhoma", bazuar në motive nga skenari i filmit kult me ​​të njëjtin emër të vitit 1995.

Në tetor të vitit 2021, në skenën e teatrit “Vojdan Çernodrinski” në Prilep u shfaq shfaqja premierë e shfaqjes “Po inspektor – shfaqje me gabime”. Para përfundimit të vitit, Teatri Turk në Shkup shfaqi premierën "Raqepëse zonja" sipas një teksti të Zhorzh Feidos, ndërsa Teatri i Komedisë shfaqi shfaqjen "Budallet (Mallkimi Scotje)" sipas një drame të Neil Simon me dramaturgji nga Darko Jan Spasov.

Si regjisor, Sinisha Evtimov është i dëshiruar nga ansamblet teatrore, sepse ai arrin të ketë një komunikim të mirë me aktorët dhe ekipin artistik gjatë procesit të krijimit të shfaqjeve, dhe më pas ata kanë komunikim të lehtë me publikun, që është parakusht. që shfaqja të qëndrojë për një kohë të gjatë.repertori teatror. Komunikimi me Evtimov ka rrjedhur lehtësisht në realizimin e kësaj interviste.

A është ky prodhim intensiv një ritëm i rregullt pune, apo, ndoshta, një sukses, veçanërisht në një kohë të pandemisë së Covid-it me kufizime të shumta?

- Po, ky ishte një vit shumë intensiv profesionalisht. Natyrisht, nuk është gjithmonë kështu dhe as nuk duhet të jetë kështu. Ky angazhim është pasojë e periudhës së turbullt pandemike që po jetojmë. Domethënë, dy nga këto katër projekte ishin planifikuar të kishin një premierë në vitin 2020, por u zhvendosën për arsye të njohura, tashmë të bezdisshme.

Nuk ishte aspak e lehtë, por megjithatë, arrita të realizoj atë që ishte planifikuar dhe duke pasur parasysh rrethanat dhe kushtet në të cilat punuam, duhet të konstatoj se jam shumë i kënaqur me produktet përfundimtare.

"Katër dhoma" në NT "Jordan Haxhi Konstantinov - Gjiganti" në Veles

Viti filloi me shfaqjen "Katër dhoma" në Teatrin Kombëtar "Jordan Haxhi Konstantinov - Gjiganti" në Veles. Përshtatja e një skenari filmi në një skenë teatri ka qenë shpesh herë në vendin tonë vitet e fundit. Për çfarë qëllimi e keni përshtatur skenarin nga ky film kult?

- Ideja e bashkëpunimit ka ekzistuar prej kohësh, por këtë herë drejtori i institucionit, Sasho Dimoski, kishte një propozim konkret për mua, i cili shumë më intrigoi. Domethënë, ai, duke e njohur afinitetin tim për përshtatjet e skenareve filmike për skenën, sugjeroi që të përpiqemi të krijojmë një shfaqje teatrale krejtësisht të re, e cila do të bazohet në filmin kult "Katër dhoma" të Tarantino-s dhe Rodriguez-it. Në të njëjtën kohë, ne e kthyem procesin në një workshop të titulluar “Nga skenari i filmit në skenë”. Rezultati është një vepër krejt e re, e cila padyshim ka referenca nga filmi, por jeton mjaft sovrane në skenë, në një univers të ri alternativ, që ka të bëjë më shumë me njerëzit dhe vendin ku jetojmë, sesa me idetë origjinale dhe cilësimet e filmit.

"Po inspektor - lojë me gabime" në NT "Vojdan Chernodrinski" në Prilep.

Në Teatrin e Prilepit “Vojdan Çernodrinski” vuri në skenë komedinë “Po inspektor – shfaqje me gabime”. Shfaqja është një vështrim i kohës në të cilën jetojmë dhe tregon se “po dështojmë me elegancë”. Në çfarë bazohet ky qëndrim?

- Ne kemi një privilegj, apo një handikap, varet kush i sheh gjërat, të jetojmë në një kohë mjaft të çmendur. Jo se brezat tanë kanë ekskluzivitetin e kësaj çmendurie, por gjithsesi, fakti që ne dimë më shumë se sa duhet për njëri-tjetrin, na sjell në një vend mjaft dëshpërues në kurbën e grafikut të historisë njerëzore. Dhe në mënyrë paradoksale, ne po përparojmë teknologjikisht të paparë, ndërsa intelektualisht, moralisht, madje edhe shpirtërisht, jemi në një humnerë. Shfaqja flet për këtë dhe në thelb është një përshtatje e një prej hiteve më të mëdha teatrale botërore të shekullit të 21-të "Paraa që shkon keq". Premisa e shfaqjes është, gjithçka e keqe që mund të imagjinoni që mund të ndodhë gjatë interpretimit të një shfaqjeje, ndodh këtu, shumëzuar me pesë.

Bëhet fjalë për një grup amatorësh, ose më saktë, entuziastë të teatrit, të cilët përpiqen të kalojnë nga pika A në pikën B, ndërsa përballen me pengesa të papara, të cilat i vendosin vetë. Gabimi bëhet një koncept shtrëngues dhe çdo vendim i mëvonshëm është, në fakt, eliminimi i gabimit, por jo problemi. E gjithë kjo, ata madje mendojnë se kur të bëjnë një pushim nga ushqimi. Shpresoj që paralelja të jetë e qartë, prandaj "dështimi elegant".

“Rrobaqepës për zonja” në Teatrin Turk – Shkup

Pak para fundit të vitit, në Teatrin Turk u shfaqën premierat "Zonja Rrobaqepës" dhe "Budallet (Mallkimi Scotje)" në Teatrin e Komedisë. A ka punuar paralelisht për realizimin e premierave të dy shfaqjeve?

- Po, në fakt bëhet fjalë për dy projekte, të cilat ishin planifikuar të dilnin në vitin 2020, por për arsye tashmë të njohura, na u desh t'i transferonim në sezonin e ardhshëm. Të themi të vërtetën, dy projektet kishin dinamika krejtësisht të ndryshme pune, por, për fat, ia dolëm të përballonim të gjitha sfidat që na dolën përpara.

Domethënë, projekti “Budallenjtë” apo “Mallkimi i Skocisë” është procesi më i gjatë në karrierën time deri më tani, që është tashmë një çerek shekulli. Në dy vitet aktive të punës në këtë projekt, patëm pengesa vërtet serioze në prodhim, tre drejtorë të ndërruar, infektime të panumërta me Covid-in, por më në fund, në fund të vitit 2021, arritëm të dilnim me një produkt për të cilin të gjithë krenohen. Për shkak të pauzave që patëm në këtë proces, ndërkohë realizova të gjitha shfaqjet e tjera për të cilat folëm më lart. Përfshirë edhe “Rapeqepësin e zonjës” në Teatrin Turk, i cili do të mbetet në kujtesën time si një nga proceset më të lehta që kam pasur ndonjëherë. Një ansambël i mrekullueshëm, një ekip teknik fantastik profesional, i cili bëri më të mirën në kushte aspak ideale për t'ia dalë mbanë në realizimin e të gjitha ideve të vendosura.

“Budallenjtë (Mallkimi i Scotjes)” në Teatrin e Komedisë

Sa më e lehtë është në komedi për të vënë në dukje disa procese serioze që po ndodhin në vendin tonë dhe në botë?

- Mendoj se për momentin është më e lehtë të konkludohet se nuk kushton asgjë. Është më e vështirë të kuptojmë se asgjë nuk kushton për shkak të vetvetes. Jetojmë në një epokë rrethanash lehtësuese. Një epokë ekspertësh dhe ekspertize për çdo temë. Ne të gjithë dimë gjithçka për të gjithë dhe të gjithë dimë si ta bëjmë dhe si të mos e bëjmë. Sigurisht që jo. Dhe ne vetë nuk jemi kurrë problem! Shfaqjet e mia flasin gjithmonë për këtë, qoftë farsë, satirë politike, dramë apo ndonjë myk që ju përkëdhel. Për mua, gjithçka është teatër, tragjedia apo komedia është një pamje e botës dhe e gjërave që ndodhin në të. Unë zgjedh të qesh, vetëm atëherë përmirësohem, duke qeshur me gabimet, duke mësuar prej tyre. Keqardhja ndaj vetes, vuajtja, shtirja si viktimë, këto janë gjëra regresive në “mendësinë” time.

Si drejtor, nuk ka pikënisje më të mirë sesa të kesh një ekip që e di pse është këtu dhe që beson në vetvete dhe në aftësitë e tij.

Në të gjitha këto shfaqje u përfshinë rreth 40 aktorë. Çfarë potenciali aktrimi kanë teatrot nga këndvështrimi regjisor?

- Nuk është sekret, as risi që Maqedonia ka potencial fantastik aktorial. Është vërtet nder dhe kënaqësi të punosh me gjithë këta njerëz, të cilët me vetëmohim japin veten në skenë dhe kjo shihet në produktin final. Si drejtor, nuk ka pikënisje më të mirë sesa të kesh një ekip që e di pse është këtu dhe që beson në vetvete dhe në aftësitë e tij. Këtë vit kam punuar në Veles, Prilep dhe në dy teatro në Shkup dhe për të gjitha mund të flas në superlativë. Por të njëjtën gjë mund të them për çdo teatër tjetër në Maqedoni ku kam punuar.

Disa nga shfaqjet tuaja kanë mbijetuar prej vitesh në skenën e teatrit. Ndoshta rekordin e mban “Personi i dyshimtë” në MNT me më shumë se 150 shfaqje. Cili është parimi dhe metodologjia juaj personale e regjisë në vendosjen e çdo shfaqjeje të re? Për shembull, te "Budallenjtë (Scotje Curse)" edhe përmes satirës përrallore pasqyrohet realiteti që jetojmë!

- Parimi dhe metoda ndryshohen ose, më mirë të themi, përshtaten me kushtet dhe detyrën e dhënë. Përpiqem gjithmonë të krijoj kushte të reja, sfida të panjohura, sepse mendoj kështu, perspektiva, pamja është e ndryshme dhe gjithmonë e freskët. Është vërtet e vështirë të mbash vëmendjen e shikuesit, dhe njëkohësisht t'i ofrosh gjithmonë diçka të re. Sidomos në rastin konkret, kur padyshim është krijuar një masë kritike, e cila mezi pret projektin tim të ri. Përgjegjësia është e madhe, të krijoj diçka që do të plotësojë nevojat e audiencës, por edhe kriteret e mia personale. Shfaqjet e mia luajnë në skenë për një kohë të gjatë për faktin se sot rezonojnë në skenën e teatrit, rezonojnë me personazhe të ngjashëm me ata që ulen në auditor, ndaj njihen dhe gjejnë bukurinë në të.

Pyetja e fundit lidhet me artin skenik, por fokusohet tek muzika. Prej vitesh jeni pjesë e “PMG Kolektiv”, ndërsa së fundmi jeni më aktive me “Kantonin 6”. Nëse regjia është një profesion, a është muzika një “hobi”?

- Ajo histori është interesante, përshtatja ime private e Dr. Jekyll dhe z. Hyde. Teatri dhe muzika kanë qenë të ndërthurura në jetën time që në vitet e hershme. Dhe, nga ana tjetër, nga ana profesionale, të dy kanë ekzistuar krejtësisht të ndarë, prej rreth 20 vitesh. Nëse duhet të jemi formalë, profesioni im është regjisor de facto teatri. Unë jetoj prej saj, e dua, më pëlqen puna, jam në skenë në shtëpi dhe kaq. Tani, në realitet, e gjithë kjo më lejoi të realizoja një dashuri timen krejtësisht tjetër, të quajtur muzikë.

30 vjet më parë isha një fanatike e muzikës, një entuziast, gjithmonë në pritje të albumit të ri, single, EP, të grupit të preferuar të momentit. Përparimi në karrierën time teatrale më ka lejuar që ngadalë, me kalimin e kohës, të përparoj nga një entuziast i muzikës në një instrumentist muzikor që është anëtar i një grupi dhe krijon, në një fazë të mëvonshme, një producent muzikor dhe kompozitor, me më shumë se 20 publikime pas emrin e saj, si pjesë e "PMG Collective", "Canton 6" dhe shumë projekte të tjera të nënshkruara për "PMG Recordings".

(Intervista u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 113, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 22-23 janar 2022)

Video e ditës