Intervistë me skulptorin Жarko Baшеeski: Njeriut iu afrova nga aspekti sociologjik dhe psikologjik

Trupi i njeriut ose i njeriut, në të gjitha format e tij të veprimit ose, më saktë, të qenit përmes reales në imagjinare, është thelbi i skulpturës sime.

Në një periudhë të shkurtër kohore, veprat e skulptorit maqedonas Zarko Baseski u prezantuan në dy ekspozita ndërkombëtare, fillimisht në Pallatin Mbretëror në Milano dhe më pas në një ekspozitë personale në Galerinë Kombëtare të Kosovës në Prishtinë.

Skulpturat hiperrealiste të prof. Zarko Baшеeski nuk lë askënd indiferent. Që në takimin e parë të shikuesit me skulpturat e tij shfaqet një lloj ankthi i papërcaktuar. Ndoshta kjo është për shkak se ju hasni në diçka që duket si një person real dhe ju e dini se ai nuk është njeri. Apo ndoshta e kundërta është e vërtetë, sepse të dish që nuk je një qenie njerëzore e përsosur, transmeton gjendjen psikologjike të njerëzve të vërtetë.

Skulptori dhe profesori Basheeski tashmë e ka përsosur aq shumë teknikën e krijimit të veprave të tij, sa ndonjëherë as nuk e beson se është një vepër arti e punuar në një stil hiperrealist. Pikërisht stili dhe performanca perfekte e veprave janë arsyeja që skulptori Basheeski merr ftesa për të marrë pjesë në një numër të madh ekspozitash, si në vendin tonë ashtu edhe jashtë saj.

Në periudhën e kaluar punimet e tij janë prezantuar në dy ekspozita jashtë vendit. E para ishte hapja e ekspozitës “Corpus Domini: From the Glorified Body to the Ruins of the Soul” në Pallatin Mbretëror në Milano më 27 tetor, ku prezantohet në dy pjesë. Kjo u pasua me një prezantim solo të gjashtë veprave në Galerinë Kombëtare të Kosovës në Prishtinë. Të dyja ekspozitat mjaftuan si rast për një takim me Zarko Basheskin.

Si ndodhi që dy nga veprat tuaja u përzgjodhën për ekspozitën “Corpus Domini: From the Glorified Body to the Ruins of the Soul” në Pallatin Mbretëror në Milano?

- Në gjashtë vitet e fundit është realizuar një projekt me temë "Gjashtëdhjetë vjet hiperrealizëm" me shumë shfaqje në muze dhe galeri, i organizuar nga Instituti për Bashkëpunim Kulturor në Tübingen të Gjermanisë, që nënkupton një prezantim të madh të punës sime nga dekadën e fundit. Mendoj se nga ky projekt lind ekspozita “Corpus Domini”, e cila trajton njeriun në shumë shtresa dhe shumëdimensionale, në varësi të autorëve që përfaqësohen në ekspozitë.

Kuratorja e ekspozitës, Francesca Alfano Millietti, përmes temës “Corpus Domini” bën një analizë komplekse të pranisë së trupit të njeriut në botën moderne dhe mjegullimit të kufirit mes reales dhe imagjinares. A keni ndonjë ide se nga erdhi informacioni për skulpturat tuaja?

- Interesi im dhe mënyra e paraqitjes së mendimeve të mia tregohet qartë dhe shihet në shumë prej veprave të mia dhe në shumë vende, ndaj mendoj se lexueshmëria e skulpturave është mjaft e qartë për t'u përshtatur në një projekt të tillë. Trupi i njeriut ose i njeriut, në të gjitha format e veprimit ose, më saktë, të qenit përmes reales në imagjinare, është thelbi i skulpturës sime. Në të njëjtën kohë, në këtë ekspozitë për herë të parë realizohet një dialog mes minimalizmit, konceptualizmit dhe figurës përmes hiperrealizmit dhe se ato mund të ekzistojnë në të njëjtën hapësirë ​​dhe në të njëjtën kohë. Mënyra e të shprehurit nuk është aspak pengesë për të kuptuar konceptin e projektit.

Trupi i njeriut ose i njeriut, në të gjitha format e tij të veprimit ose, më saktë, të qenit përmes reales në imagjinare, është thelbi i skulpturës sime.

Në ekspozitë prezantoheni me skulpturat “Von…” dhe “Autoportreti 1”. Përtej asaj që do të dëshironit të jetonit në kohën tonë të qytetërimit?

- Edhe skulptura “Von…” dhe autoportreti kanë atë momentin e përbashkët të pasigurisë dhe gjendjen që mendoj se të gjithë e ndjejnë dhe përjetojnë, dhe përfaqësojnë, në një farë mënyre, një fat të përgjithshëm njerëzor. Të gjithë e njohin veten në ato dy vepra dhe prandaj mendoj se skulpturat me të cilat kam punuar prej kohësh janë gjithmonë të pranuara në çdo ambient. Mbingarkesa e informacionit, dinamika e jetës, katastrofat ekologjike, mënyra e jetesës së njeriut të sotëm të qytetëruar, janë gjëra që duhet t'i korrigjojmë dhe t'i kushtojmë vëmendje sesi zhvillohen dhe ndikojnë tek ne dhe deri atëherë do të jemi në këtë gjendje.

Në ekspozitën “Corpus Domini” në Milano, Zarko Baseski prezantohet me veprat “Jashtë” dhe “Autoportreti 1”

Duke qenë se ju personalisht morët pjesë në hapjen e ekspozitës, si u ndjetë në shoqërinë e veprave të artistëve me famë botërore, si Joseph Boyce, Christian Boltansky, Chen Zhen, Franco B., Oscar Munoz, Josip Koshut e të tjerë?

- Epo, nuk u interesova dhe mund të tingëllojë e pafytyrë që e them këtë, por do të theksoj se më bëri përshtypje të jem në një shoqëri të tillë me këta autorë në një përzgjedhje që shënoi historinë e artit me gjuhën e tij specifike autoriale dhe mënyra e të vepruarit. Për këtë arsye posteri i ekspozitës u prezantua me gjurmët e gishtave të secilit autor veç e veç. Secili autor i pranishëm me mënyrën e tij të të vepruarit ka lënë gjurmë në botën e artit në një shkallë më të gjerë.

Më parë keni marrë pjesë në ekspozita të shumta ndërkombëtare me fokus skulpturat hiperrealiste. Kur u shfaq saktësisht interesi juaj për të krijuar skulptura në këtë mënyrë?

- Interesimi për t'u shprehur në këtë mënyrë është rezultat i kërkimeve të mia të mëparshme në skulpturën figurative. Unë e punova portretin në një shkallë mega dhe, në një farë mënyre, iu afrova personit nga pikëpamja sociologjike dhe psikologjike. Dhe trupi i njeriut erdhi si rezultat i mendimeve të mëparshme. Ndoshta intuitivisht, ndoshta nga nevoja e brendshme, që vjen nga pakënaqësia, lind nevoja që të gjitha këto të shprehen përmes skulpturës. Dhe shprehja hiper-realiste është mënyra që më mundësoi të shprehem plotësisht në të gjitha preokupimet dhe mendimet e mia në momentin e caktuar.

Si rrëshira poliester ashtu edhe silikoni janë materiale që më kanë lejuar të bëj atë që nuk mund të bëja me materialet klasike, si mermeri, metali apo druri.

Gjatë realizimit të punimeve përdorni kryesisht silikon dhe poliestër. Meqenëse skulpturat duken tepër reale, qofshin ato të bëra në shkallë normale, të reduktuar apo hiper, a ka ndonjë teknikë artizanale për të arritur realitetin e tyre?

- Një rol shumë të rëndësishëm në realizimin e këtyre e të tilla veprave në përgjithësi ka edhe zanati. Që në fillim të punimit të skulpturës, pra që nga modelimi në baltë apo plastelinë, që duhet bërë deri në fund, deri në ngjyrosjen dhe vendosjen e syve, flokëve dhe pjesëve të tjera, është një specifikë në zeje ( zanate). Si rrëshira poliester ashtu edhe silikoni janë materiale që më kanë lejuar të bëj atë që nuk mund të bëja me materialet klasike, si mermeri, metali ose druri. Për të kryer një punë duhen njohuri ose aftësi të disa zanateve, që është një ndërlikim dhe përgjegjësi shtesë.

“Njerëzit” e përfaqësuar nga skulpturat tregojnë qëndrimin tuaj kritik ndaj fenomeneve dhe proceseve në shoqërinë moderne globale. Si reagon audienca kur vëren qasjen tuaj të angazhuar?

- Vërehet qasja e angazhuar, si në performancë ashtu edhe në idenë dhe të menduarit për çdo vepër specifike. Besoj se duhet të trajtohen në mënyrë të barabartë dhe vetëm kështu mund të arrihet ai rezultat. Përvoja nuk do të ishte e tillë nëse ndonjë segment nga këto të dyja do të mungonte ose do të përpunohej në mënyrë të pamjaftueshme. Kërkohet angazhim i barabartë në të gjitha fazat dhe pjesët e realizimit të skulpturave.

Edhe publiku në Prishtinë pati reagime interesante për punimet tuaja në ekspozitën “Reflection”, e cila u hap më 12 nëntor. Ekspozita është rezultat i një bashkëpunimi mes dy galerive kombëtare. Kush e bëri përzgjedhjen e punimeve të paraqitura dhe për çfarë qëllimi u bë një zgjedhje e tillë?

- Ekspozita është realizuar në bashkëpunim mes dy galerive kombëtare, ndërsa përzgjedhja e veprave dhe koncepti nga aspekti artistik ka qenë i imi në bashkëpunim dhe konsultim me kuratorin Goranço Gjorgjievski. Kjo ekspozitë ishte planifikuar për vitin 2019, por për shkak të situatës së kojotës që ndodhi vitin e kaluar u shty për në vitin 2021. Duhet të theksoj se jam shumë pozitivisht i befasuar nga i gjithë angazhimi i drejtorit të Galerisë Kombëtare të Kosovës, si dhe ekipit të tij që ndihmoi në realizimin e ekspozitës me gjithë potencialin e tij. Shpresoj që në të njëjtën mënyrë të vazhdojnë bashkëpunimin e mëtejshëm, me mundësi zgjerimi edhe në fusha të tjera, si në mjedisin tonë ashtu edhe më gjerë.

Skulptura "Autoportreti 1" nga Zarko Basheeski tregon imagjinatën e autorit për botën në të cilën jetojmë.

Sipas kritikëve të artit, skulpturat tuaja i shtyjnë kufijtë e të kuptuarit të skulpturës si art. Cilat janë zonat kufitare për të cilat ju përpiqeni me krijimtarinë tuaj?

- Për sa kohë që ekziston dëshira për të eksperimentuar me materiale, fuqia për të përjetuar disa fenomene, sociale dhe personale, dhe së fundi, dëshira për t'i treguar të gjitha përmes skulpturës ose ndonjë shprehje tjetër artistike, e cila për momentin do të ishte e rëndësishme në. puna ime, nuk mund të them se cilat janë zonat kufitare dhe ku do të shkojnë mendimet e mia. Arti është një vazhdimësi e përcaktuar, në një farë mënyre, nga ngjarje të jashtme dhe të brendshme, që do të thotë se varësia nga disa faktorë do të përcaktojë vetë veprën. Mediat e reja, si dhe mënyra moderne e të shprehurit përmes ekranit virtual, janë sfidë dhe vlerë e shtuar, si dhe mundësi e re shprehjeje. Mendoj se teknologjia dixhitale, e cila tashmë është e disponueshme për ne dhe e shohim se çdo ditë dhe në të gjitha sferat e jetës sonë inkorporohet dhe bëhet pjesë përbërëse e funksionimit tonë, do të ndryshojë shumë shprehjen artistike, më saktë shprehjen artistike. Sigurisht që nuk do të reduktohet as nevoja për metodën klasike, e cila është praktikuar deri tani, por do të vazhdojë. Mendimi im është i përqendruar në përzierjen dhe perfeksionimin e tyre së bashku për të marrë një produkt të ri si një vepër arti.

Ekspozita “Reflection” nga Zarko Basheeski është vendosur në Prishtinë

Hapja e ekspozitës u bë më 12 nëntor në Galerinë Kombëtare të Kosovës / Foto: Denis Jagdzi

Ekspozita vetjake e titulluar “Reflektimi” nga Zarko Basheski në Galerinë Kombëtare të Kosovës në Prishtinë u hap më 12 nëntor. Ekspozita është rezultat i bashkëpunimit mes dy galerive kombëtare dhe është mbështetur nga të dyja vendet. Në hapje të ekspozitës foli drejtoresha e Galerisë Kombëtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dita Starova Qerimi.

- Në veprën e Tвоarko Baшеeskit, elemente të caktuara janë gjë e rrallë në skulpturën maqedonase - trajtimi hiperrealist, prodhimi teknik dhe përdorimi i materialit të ri, dimensionet e veprës, koncepti - të cilat shkrihen në një, ofrojnë lexime shumështresore të veprës artistike. Rileximi i një dimensioni të realitetit eksplicit ose i kombinimeve fantazmagorike të ëndrrës ose të nënndërgjegjes ndodh përmes përmasave të shtrembëruara, gjë që siguron një distancë psikologjike midis veprës dhe shikuesit. Interesi i tij krijues është humanist në esencën e tij, pra i drejtohet njeriut, përmes të cilit kuptojmë interesimin e tij për qasjen hiperrealiste në formësimin e konceptit të veprave të tij, të cilat në projeksionin teorik shkojnë përtej hiperrealizmit, duke folur për jetën dhe botën në të cilën jetojmë – ndër të tjera tha Dita Starova Qerimi.

Hapjen e ekspozitës me fjalën e saj e ka zbukuruar edhe ambasadorja e Maqedonisë së Veriut në Kosovë, Shpresa Jusufi.

(Intervista u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 106, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” në datat 20-21 nëntor 2021)

Video e ditës