Intervistë me Kryepriftin - Stavrofor Aleksandar Dimoski, famullitar i Struskit: Spase dhe Spasa Vishenski hynë në Diptikun e Shenjtorëve

Foto: arkivi privat

Sinodi i KOM-së - Kryepeshkopata e Ohrit i numëroi në mesin e shenjtorëve Spasa dhe Spasa Vishenski, me çka përfundimisht përfundoi një proces që ka vazhduar prej një shekulli, dhe të cilin e kanë nisur vetë besimtarët. Akti solemn i kanonizimit do të bëhet më 8 dhe 9 qershor në fshatin Vishni të Strugës dhe në tempullin “Sveta Sofia” në Ohër.

Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve të Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryepeshkopata e Ohrit përfshiu në mesin e shenjtorëve rrëfimtarët dhe të drejtët Spase dhe Cpasa Vishenski. Në datat 8 dhe 9 qershor në fshatin Vishni të Strugës dhe në Ohër do të bëhet akti solemn i kanonizimit, gjegjësisht një proces që filloi gati një shekull më parë, me zbulimin e relikteve të Shën Spasë. të kurorëzohen ose të plotësohen. Me rastin e kësaj ngjarje madhështore për besimtarët ortodoksë, po bisedojmë me Kryepriftin - Stavrofor Aleksandar Dimoski.

Çfarë përfshin procesi i kanonizimit?

- Ndër organet e drejtuara nga Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve është edhe Komisioni për kanonizimin e shenjtorëve të rinj. Komisioni ka katër anëtarë. Kur Kisha njeh një respekt të veçantë nga fëmijët e saj besnikë për dikë që u dallua me jetën dhe bëmat e tij të krishtera, atëherë komisioni fillon të mbledhë materiale për atë person. Para së gjithash, ju mund të shihni kultin dhe respektin që njerëzit fillojnë të ndërtojnë ndaj dikujt. Më pas, shqyrtohet jeta e atij njeriu, nëse ai pohonte drejt besimin e Krishtit, nëse ishte pjesë e Kishës zyrtare, si ishte vdekja e tij dhe nëse vërehen mrekulli dhe ngjarje të mrekullueshme pas vdekjes së tij, pas ndërmjetësimeve të tij në lutje. . Ndodh shpesh që pas vdekjes trupat e njerëzve të shenjtë mbeten të plotë dhe të pa prishur, prej tyre përhapet një erë e këndshme, kockat nuk marrin ngjyrë të bardhë, por një ngjyrë të mrekullueshme të artë, siç është rasti me Shën Spanë. Të gjitha ato shenja na tregojnë se Fryma e Shenjtë jetoi në ata njerëz dhe se Perëndia u përlëvdua nëpërmjet tyre. Pasi komisioni ka mbledhur materiale të mjaftueshme dhe ka ekzaminuar tërësisht jetën e shenjtorit të ri, ka mbledhur dëshmi për shenjtërinë e tij dhe është siguruar që ai të respektohet nga populli ortodoks, përgatit një liturgji (mbrëmje dhe mëngjes), akatis dhe bën një ikonë për shenjtori i ri, cakton një datë për kremtimin e tij, që zakonisht është dita e vdekjes, dhe nëse nuk dihet, atëherë një datë që ka njëfarë lidhje me jetën e tij dhe ia dorëzon Sinodit të Shenjtë të Ipeshkvijve, në formën propozimi për kanonizimin e një shenjtori të ri. Sinodi në përbërje të plotë, me pëlqimin e të gjithë peshkopëve, vendos për atë propozim, pas së cilës merr vendim për kanonizimin e një shenjtori të ri. Ky vendim shpallet para besimtarëve, në një Liturgji koncilitore, gjatë së cilës këndohet shërbesa dhe prezantohet ikona e shenjtorit të ri, e cila në fakt sot përfaqëson vetë aktin e kanonizimit.

Foto: arkivi privat

At Aleksandër, do të na prezantoni shkurtimisht me jetën e Spasë dhe Spasa Vishenskit?

- Jeta e rrëfimtarëve të shenjtë dhe e të drejtëve Spas dhe Spas, fillon dhe ndërlidhet me historinë e manastirit të madh e të famshëm kushtuar Ngjitjes së Krishtit, i cili ndodhej mbi fshatin Zagraçan, në zonën që njihet edhe sot. si Babush. Sipas burimeve të shkruara dhe hulumtimeve të bëra arkeologjike, manastiri ka ekzistuar deri në pushtimet e mëdha të osmanëve, kur është shkatërruar, si të gjitha faltoret tona të mëdha të asaj periudhe. Këto janë vitet kur pushtuesit osmanë konsolidojnë pushtetin e tyre në Ballkan dhe në Maqedoni dhe këtë e bënë në mënyrë të egër dhe të tmerrshme. Ata dogjën fshatra dhe vendbanime të tëra, vranë dhe shpërngulën popullsinë e krishterë autoktone, siç ishte rasti me fshatin Zagraçan. Supozohet se Shën Spase dhe Spasa kanë ardhur nga ai fshat, kështu që pasi u dogj, të dy u pranuan si jetimë në manastirin aty pranë. Por së shpejti edhe manastiri u dogj, pas së cilës bëmat e tyre filluan në shpatet e malit të Jabllanicës. Shën Spasa u vendos në një kishë shpellore tashmë ekzistuese, afër fshatit Vishni, dhe Shën Spasa, gjithashtu në një banesë shpellore të njohur më parë mbi fshatin Vevçan. Shën Spasa e përfundoi shpejt jetën e saj si martire, për të mos rënë në duart e pushtuesve të këqij, duke ruajtur virgjërinë e saj dhe si nuse e përsosur iu dorëzua Dhëndrit të saj Krishtit, dhe Shën Spasa, i rrahur shumë herë për shkak të tij. besimi ortodoks, jetoi si një vetmitar nëpër pyjet e Jabllanicës, duke predikuar në mesin e njerëzve të thjeshtë por besnikë fshatar, të cilët nuk hoqën dorë nga besimi i tyre i krishterë. Ai vdiq në moshë shumë të vjetër dhe vendi i varrimit të tij nuk dihet. Në këtë mënyrë tradita popullore ruajti kujtimin e këtyre dy rrëfimtarëve të mrekullueshëm të Krishtit.
Reliket e Shën Spasës u zbuluan në vitin 1927, në kishën e shpellës ku ajo u vendos, dhe nga mesi i shekullit të XNUMX-të kemi disa burime të drejtpërdrejta, letra nga konsujt francezë dhe britanikë, të cilët flasin për vuajtjet e popullsisë së krishterë në Strushko. , dhe thonë se është vrarë një vajzë, dhe të krishterët në Vevçan janë torturuar rëndë, kështu që mund të konkludojmë qartë se cili ishte qëndrimi i pushtuesve osmanë ndaj popullsisë vendase të krishterë në këto rajone, gjatë gjithë viteve të sundimit të tyre. Për ne, sigurisht, më e rëndësishmja është që Zoti t'i mbajë të gjallë këta të dy në kujtesën e njerëzve dhe me ndërmjetësimin e tyre të mos resht së krijuari mrekulli. Duhet të përmendim gjithashtu se emrat që u jep Kisha këtyre dyve, Spase dhe Spasa, nuk e dimë nëse janë emrat e tyre të vërtetë historikë, por sepse populli i emërton me ndonjë formë të këtyre emrave dhe vetë fakti që kujtimi lidhet me festën e Ngjitjes së Krishtit - Spasovden, mendojmë se këta emra janë të pëlqyer për ta dhe për Zotin.

Foto: arkivi privat

Reliket e Spashë Vishenskës ruhen në kishën “Shën Athanasi” në fshatin Vishni të Strugës. Çfarë materialesh të tjera keni për shenjtorët dhe si janë mbledhur, dokumentuar, transmetuar nga fundi i shekullit XIV e deri më sot?

- Po, që nga viti 1927, kur Shën Shpëtimtari iu shfaq Maria Dardanoskës nga Dolna Belica, gjithashtu fshat i Struskos, reliket e saj gjenden në kishën e fshatit "Shën Athanasi" në Vishni. Vllehët nga Dolna Belica u përpoqën t'i transferonin reliket në fshatin e tyre, me pretekstin se u ishte shfaqur shenjtori, por Vishenci nuk e lejoi. Shën Spasa iu shfaq disa herë Marisë, e cila atëherë ishte 60 vjeçe dhe pothuajse e paralizuar, por pasi preku reliket, ajo u shërua për mrekulli. Pak vite më vonë, Ljubinka Ljashkova, e cila ishte nga Mali Vlaj dhe ishte e martuar në Vishni, në shenjë mirënjohjeje që Shën Spasa shëroi burrin e saj të sëmurë rëndë, Sandre Markoski, porositi maskën e argjendtë që e shohim sot në relikte pas babait të saj. nga Vllahia. Është interesant fakti se në këtë rast Kisha hasi në një kult tashmë ekzistues të shenjtorëve, njëri prej të cilëve ka ruajtur relike dhe rite të tëra lutjesh që lidhen me kujtimin e tyre. Natyrisht, burimi kryesor dhe fillestar ishte tradita popullore, respekti popullor dhe kujtesa kolektive për këta dy njerëz të shenjtë të drejtë. Ekzistenca historike e Zagraçanit dhe e Manastirit të Shën Spasit është vërtetuar shkencërisht dhe historikisht dhe është mbështetur nga shumë dëshmi nga terreni. Të gjithë historianët e njohur të artit kanë shkruar për kishat shpellore në të cilat kanë jetuar këta të dy, ndër të cilat sigurisht kryesori është akademiku Cvetan Grozdanov, i cili i ka vizituar i pari për t'i hulumtuar. Natyrisht, nuk mungojnë edhe shkrimet e shumë udhëshkrimtarëve, etnologëve, historianëve, ndër të cilët për këta shenjtorë kanë shkruar me dekada të tëra dr. Pavle Mitreski dhe Anastas Kyushoski. Pra, jeta e këtyre dy personave ishte e njohur tashmë për publikun e gjerë.
Në dekadën e fundit, në të cilën filluam të hulumtojmë në mënyrë aktive jetën e Shën Spasës dhe të Spasës, kemi hasur në burime më të drejtpërdrejta, si ato letra të konsujve të huaj që përmenda më lart. Branislav Nushiq flet edhe për faltoret që lidhen me këta dy asketë. Dmth, shkurt, u vërtetua e vërteta historike e traditës popullore, që ndjek gjithë periudhën e sundimit osman.

Foto: arkivi privat

Sa dëshmi të mrekullive të kryera, pra dëshmi të lutjeve të pranuara, janë transmetuar dhe dëshmuar deri tani?

- Zoti nuk resht së bëri mrekulli çdo ditë, duke dhënë shërime të mrekullueshme dhe duke bërë vepra të patregueshme nëpërmjet ndërmjetësimeve lutëse të rrëfimtarëve të shenjtë Spase dhe Spasa dhe duke dëshmuar kështu shenjtërinë e tyre. Numri i saktë e di vetëm Ai dhe nuk besoj se do të dëgjojmë dhe kuptojmë ndonjëherë për të gjitha lutjet dhe lutjet e përgjigjura të ofruara para shenjtorëve tanë të sapolavdëruar. Shkoni çdo ditë në Vishni, veçanërisht në fundjavë, dhe do të shihni se vazhdimisht, nga të gjitha anët e atdheut tonë, vijnë njerëz për të adhuruar dhe lutur para relikteve të Shën Spasë. Disa vijnë për herë të parë, i kërkojnë shenjtorit të ndërmjetësojë para Zotit për shëndetin e tyre, i kërkojnë asaj lindjen e fëmijëve, strehimin - do të hasni njerëz me të gjitha llojet e problemeve të jetës. Të tjerët vijnë për ta falënderuar, sepse Zoti i dëgjoi lutjet e tyre pas ndërmjetësimeve të saj, ju gjithashtu shihni fëmijë të sjellë nga prindërit për t'ia paraqitur nënës së tyre shpirtërore - secili me historinë e vet. Një pamje e bukur, që dëshmon për shenjtërinë e shpëtimit të drejtë dhe për bukurinë e besimit tonë. Në Vevçan njoh njerëz që vijnë edhe nga jashtë për të shkuar të falen në tempullin ku ka jetuar Shën Spase. Kjo është arsyeja pse vetëm Zoti e di, me kalimin e viteve, sa mrekulli dhe shërime kanë ndodhur dhe sa po ndodhin edhe sot.

Në librin që përgatitëm për kanonizimin, në të cilin përveç jetës do të botohet për herë të parë edhe shërbesa dhe akatisti i shenjtorëve Spase dhe Spasa, profesor dr. Viktor Nedeski, i cili përpiloi jetët dhe shërbesën, citon. tridhjetë mrekulli dhe dëshmi të shenjtërisë së shenjtorëve tanë të rinj. Të gjitha janë të shkruara me detaje, tregohet për secilin prej tyre, kush dhe kur e ka treguar apo përjetuar. Por siç shprehet vetë profesori, këto janë vetëm një numër i vogël i të gjithë atyre që janë dëgjuar gjatë hulumtimit.

Foto: arkivi privat

Në datat 8 dhe 9 qershor do të bëhet akti solemn i kanonizimit në fshatin Vishni dhe në Ohër. Çfarë do të thotë kjo ngjarje për maqedonasit ortodoksë dhe çfarë do të ndodhë?

– Në datat 8 dhe 9 qershor, një proces i nisur gati një shekull më parë, me zbulimin e relikteve të Shën Spasës, do të kurorëzohet apo përfundon. Padyshim që shenjtorët tanë ishin të respektuar edhe më parë, por me zbulimin e relikteve filluan të kremtohen fetarisht dhe në kishë, veçanërisht Shën Spasa, jetën e të cilit nuk mund ta dallojmë pa Shën Spanë. Të shtunën, më 8 qershor, në kishën e Shën Athanasit në Vishni do të mbajmë shërbesën e mbrëmjes, të cilën do ta kryesojë peshkopi Antaniski z. Parteni në kungim me priftërinjtë e famullisë së Strugës, pas së cilës eshtrat e Shën Spasës do të lahen dhe do të transferohen në një kivot (kuti) të re dhe do të transferohen në tempullin "Shën Sofia" në Ohër. Aty, edhe pas shërbesës së mbrëmjes, e cila do të fillojë më herët, reliket do t'i presë hierarku ynë kompetent, Mitropoliti i Dibër-Kërçovës dhe Plaoshko-Strushkit, z. Timoteut, i cili do t'i sjellë në tempull dhe do të shërbejë ritet e fundit për të dy të drejtët, sipas praktikës së vendosur të Kishës. Të nesërmen, në Liturgjinë e cila do të drejtohet nga Fortlumturia e tij Kryepeshkopi i Ohrit dhe Maqedonisë z. d. Stefan, në bashkëpunim me të gjithë ipeshkvijtë e kishës sonë vendase, siç e përmenda tashmë, do të shpallet vendimi për përfshirjen në listën e shenjtorëve të të drejtëve Spase Vevchanski dhe Spasa Vishenska, pas së cilës kryepeshkopi do të bekojë ikonën e tyre. dhe bekojeni me të gjithë njerëzit besnikë. Më duhet të përmend se për gëzimin tonë të madh, në këtë manifestim ishin të ftuar edhe peshkopë nga kisha të tjera ortodokse vendase.
E gjithë kjo do të thotë se kisha në Maqedoni është e gjallë, se nënat tona ende lindin shenjtorë, se Ungjilli i Krishtit është i rrënjosur thellë në popullin tonë dhe asgjë nuk mund ta zhdukë atë. Jetët e shenjtorëve nuk janë disa histori nga e kaluara, por histori të vërteta të jetës së të parëve tanë. Dhe ne, si trashëgimtarë të tyre, kemi një pjesë në to, por vetëm nëpërmjet jetës në Kishë dhe nëpërmjet sakramenteve të saj. Besimi ynë ortodoks është besimi më i bukur, sepse nuk është besim bindjesh, por besim lirie dhe përvojëje personale. Në momentet kur apostulli i shenjtë Filip e thirri Bartolomeun në apostull dhe e ftoi të bëhej dishepull i Krishtit, ky i fundit dyshoi se Shpëtimtari mund të vinte nga Nazareti, por apostulli Filip nuk e bindi ndryshe, por thjesht i tha: eja dhe shih (Job. 1, 46)! Pra, të gjithë ata që dyshojnë, edhe nëse kanë dyshimin më të vogël, se ka shenjtorë të drejtë dhe mrekullibërës në Vishni dhe Vevçan, le të vijnë më 8 dhe 9 qershor dhe të shohin.

Foto: Kryeprift - staurofor Aleksandar Dimoski / Arkivi privat

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës